Як у Луцьку журналістів не пускали в ОДА. ВІДЕО

Як у Луцьку журналістів не пускали в ОДА. ВІДЕО
У Луцьку міліція не пустила кількох журналістів в облдержадміністрацію, де відбувалося представлення голови ОДА.

Журналістів пускали лише по списку, - пише Четверта влада.

Міліціонери загородили вхід до приміщенняі вибірково пропускали журналістів. Всіх, кого не було в списку, - не впускали. На вимогу пред'явити посвідчення і пояснити, на якій підставі не пускають або відмовчувалися, або казали: всі питання до прес-служби.

Журналіст Четвертої влади Майя Голуб показала журналістське посвідчення, але працівники міліції не реагували на це. Не пускали також і журналіста газети "Хроніки Любарта" Тетяну Грішину, депутата обласної ради, журналіста газети "Волинь" Валентину Блінову і депутата облради Олександра Пирожика, фотографа УНІАН Петра Кривошея, знімальні групи "СТБ" та "5 каналу" і журналіста видання "Вголос" Петра Герасименка.

Водночас деякі колеги, які були в списку, мовчки проходили повз міліціонерів, ніяк не реагуючи на їхню протиправну діяльність щодо інших журналістів.

Речник УМВС Волині Оксана Блищик відмовилась пояснювати, чому журналістів не пускають. Вона запропонувала писати інформаційний запит з цього приводу, мовляв, тоді все пояснять.

Такою відповіддю вона порушила Закон України «Про доступ до публічної інформації», який дозволяє усні запити. Жоден закон України не дає права речниці УМВС вимагати письмового запиту.

Журналіст Четвертої влади зателефонувала 102 і повідомила, що біля облдержадміністрації відбувається злочин "Перешкоджання журналістській діяльності", однак за 40 хвилин на виклик так ніхто і не приїхав.

Керівник прес-служби Волинської ОДА Галина Денисюк пояснила, що пропускали усіх, хто поіменно акредитовувався напередодні. Усіх, кого не було у списку, не пропускали.

Медіа-юрист Інституту розвитку регіональної преси Олександр Бурмагін пояснює, що зазначені дії посадових або службових осіб містять ознаки складу злочину ст.171 КК України "Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів", яка передбачає відповідальність у вигляді штрафу 850 гривень, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Адже, ч.2 ст.25 Закону України «Про інформацію» чітко гарантує кожному журналістові право безперешкодно відвідувати приміщення суб`єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться.

Так само, законодавством заборонено будь-яку дискримінацію учасників інформаційних відносин. Не можна одних представників ЗМІ допускати на захід, а іншим забороняти.

Водночас акредитація - це добровільна справа журналістів і Закон не робить відмінностей щодо акредитованих і неакредитованих журналістів.

Частина 1 статті 26 Закону України «Про інформацію» передбачає, що: «Відсутність акредитації не може бути підставою для відмови в допуску журналіста, працівника засобу масової інформації на відкриті заходи, що проводить суб`єкт владних повноважень».



Міліціонери, які перешкоджали професійній діяльності журналістів
Міліціонери, які перешкоджали професійній діяльності журналістів

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Правоохоронці в присутності багатьох колег та громадян вчинили дії з ознаками порушень:
1. ст. 5 Закону України "Про міліцію";
2. ст. ст. 171, 351, 356, 364 ККУ.
То хто у нас злочинці і хто має кого притягати до відповідальності?
Відповісти
Башка вже почала працювати. Але ми теж працюємо. Чекайте на статтю.
Відповісти
Останні новини
Як у Луцьку журналістів не пускали в ОДА. ВІДЕО
06 лютий, 2014, 17:10