Сесія Луцької міської ради. Онлайн-трансляція (текст)

Сесія Луцької міської ради. Онлайн-трансляція (текст)
У п’ятницю, 7 лютого, розпочала свою роботу 53-я «бюджетна» сесія Луцької міської ради.

9:30 у сесійній залі Луцької міськради майже порожньо. Сесія розпочнеться о 10:00.

На своєму місці лише депутат Тарас Бас із новоствореної депутатської групи «Новий Луцьк».

Працівники ТРК «Аверс», яка зазвичай веде пряму трансляцію сесій міськради, «розкладають» обладнання.

Журналістів наразі більше, ніж депутатів. Дехто п’є каву в холі перед сесійною залою.



9:34 у залу починають «прибувати» люди. Члени секретаріату міськради принесли роздаткові матеріали, розкладають їх на столи депутатам, ставлять «партійні» прапорці членам різних фракцій.



Прийшов депутат Сергій Волик.

9:44 у залі стає більш людно. На своє робоче місце прийшов голова фракції ВО «Свобода» Юрій Вега.

9:49 провідний спеціаліст відділу інформаційної роботи Луцької міськради Олександр Олішевський жартує: «Журналістів у залі більше, ніж обранців громади».

9:52 «Доброго дня, найкращі ЗМІ Волині», - вітається із журналістами депутат Василь Гриб, зайшовши у залу.

9:55 перший заступник луцького міського голови Святослав Кравчук також уже прийшов. Побачивши, що біля входу у сесійну залу - багато людей, зазначає: «Народ без мєст?». Починає ходити і вітатися із депутатами.



9:59 приблизно половина депутатів - на своїх робочих місцях. Прийшов секретар міськради Григорій Пустовіт.



10:01 депутати спілкуються між собою, перебігаючи від однієї «групки» обранців громади до іншої.



10:02 заходить начальник управління бюджету та фінансів Лілія Єлова, за якою - більшість питань «бюджетної» сесії. У неї відразу ж запитують: «До обіду сесія закінчиться?». «Сподіваюся», - у відповідь.

10:12 луцький міський голова Микола Романюк - уже в залі. Спілкується з головою «бюджетної» комісії Олегом Чернецьким.



10:14 мер Луцька просить депутатів зареєструватися. У залі зареєструвалися 34 депутати. «Сесія повноважна», - оголосив Микола Романюк.

10:15 звучить Гімн України. Сесія розпочалася.



10:17 мер Луцька привітав депутата Миколу Дендіберніна із днем народження. Обранцю громади вручили квіти. «Сьогодні день відкриття зимових Олімпійських ігор і, напевне, я поганий депутат, бо за три роки мого депутатства не виділили гроші на жодне поле з штучним покриттям», - зазначив під час привітання Дендіберін.



10:20 депутати одноголосно проголосували за порядок денний, у якому - 7 питань, пов'язаних із соціально-економічним розвитком міста, звітом про бюджет за минулий рік та прийняття головного фінансового документу.

10:22 Олександр Пиза просить депутатів допомогти хворій на дисплазію 13-літній дитині працівниці міськади Юлії Капітули.

Почали розглядати питання про виконання програми соціально-економічного розвитку Луцька у 2013 році. Доповідає з цього питання - заступник луцького міського голови Тарас Яковлев.

10:23 депутат Володимир Никитюк пропонує перейти від доповіді до обговорення питання у форматі «запитань-відповідей».

10:24 у депутата Андрія Осіпова є запитання. Його цікавить, які програми не були профінансовані і як.

Тарас Яковлев розповідає, що загалом було 42 програми, пов'язані із соціально-економічним розвитком Луцька. Загалом на них передбачалося 294 мільйони гривень. «Реалізовано програм на 126 мільйонів гривень, тобто, приблизно на 50%», - додав він.

З його слів, найбільше грошей дали на програми, пов'язані із житлово-комунальною сферою. Утім, жодна з програм не була профінансована повністю.

Мовляв, фінансувалися вони «по мірі необхідності». Осіпов захотів дізнатися, хто ж визначає цю «міру». «Мені хочеться знати позицію влади», – додав він.

Тарас Яковлев зазначив, що рішення про фінансування програм приймали депутати на сесії торік.

Утім, Осіпов захотів дізнатися і в міського голови: «Хто вирішував, які програми нагальніші до фінансування, а які ні?».

10:28 Микола Романюк відповів те ж саме, що й Тарас Яковлев: рішення приймали депутати під час складання бюджету. Додав: Лілія Єлова може розповісти «конкретніше» щодо кожної програми.

10:31 Депутат Осіпов переконаний: депутатів ошукали. Вони голосували за фінансування програм, але про те, «скільки куди виділяти», вирішував «одноосібно один чиновник». «Вибачте, але це щонайменше не справедливо. Сподіваюся, такого в майбутньому не буде», – додав він.

«Міський голова одноосібно обрав для себе, які програми вважає важливими, а які ні. Можливо, і правильно обрав. Але якщо депутати приймали рішення про фінансування, то й про пріоритетність фінансування також мають приймати усі разом», – переконаний Осіпов.

Депутат припустив, що деяким з депутатів надають перевагу, адже, навіть судячи з того, як фінансується ремонт доріг у Луцьку, можна зробити такий висновок: на певний округ дають грошей більше, ніж на інший.

10:35 «на захист» міського голови виступили декілька депутатів: Анатолій Бірюков, Микола Яручик, Петро Савчук, Анатолій Пархом’юк.

«Я вже депутат 5 скликань депутат. І виходить, що мене постійно ошукували? Кошти надходять кожен день. Як можна не розуміти, що є програми на 10, 5, 1 мільйон, і вони не можуть рівномірно фінансуватися. Якщо ви хочете, то можете ночувати і днювати у міськраді і думати, як їх ділити. Не треба відразу засуджувати, робити висновки. Потрібно підходити і конкретно розглядати по тій програмі, яка цікавить, як було профінансовано», – зазначив Бірюков.

Микола Яручик додав: «Не рахую себе ошуканим. Інакше писав би заяву в прокуратуру чи міліцію. Ошукані стоять надворі з плакатами. А ми наразі бачимо лише приріст і стабільність».

10:43 Під час обговорення Микола Яручик, почувши, що в мера Луцька у міськраді є «своя група», привітав Романюка із цим. Мовляв, він такого не чув.

10:47 Микола Романюк, підсумовуючи, зазначив, що «не збирається виправдовуватися, куди які кошти направляли».

«Історія розставить на свої місця. Але я прошу не ображати депутатів. Пріоритетів ані депутату, ані округу ніхто ніколи не робив і робити не буде. Ми дороги робимо однаково і на Вишкові, і на Вересневому, і на Балці. Так, вносилися корективи в перелік вулиць, але все проводиться прозоро відкрито. І ніхто ні від кого ніякої інформації не приховує», – висловився мер Луцька.

10:55 Після обговорення за проект рішення проголосували 37 зареєстрованих депутатів. Почали розглядати звіт про виконання бюджету 2013 року. За трибуною – Лілія Єлова.

10:59 у Андрія Осіпова знову запитання. Депутата цікавить, хто вирішує, на що йдуть видатки з бюджету, якщо є кошти на рахунку.

За словами Микола Романюка, участь у прийнятті цього рішення приймає він разом із Лілією Єловою.

«Якщо є кошти на рахунку в першу чергу вони йдуть на зарплату в бюджетній сфері і енергоносії», – додав він.

«У нас сім питань у порядку денному, і ви на всі будете казати: я вирішую», – прокоментував Андрія Осіпов.

11:03 Анатолій Бірюков обурюється: «деякі» колеги задають надто багато запитань: «Пропоную не більше двох питань ставити».

11:13 Обговорення триває. Говорить Григорій Пустовіт. На його думку, під час розмов про «недопрацювання» міського бюджету, потрібно розуміти, що він пов’язаний із головним фінансовим документом країни.

«Грошима нашими користується центральний бюджет. За наш рахунок вони вирішують свої проблеми. Держава повинна виконувати свої обов’язки перед людьми і фінансувати програми, пов’язані із вчителями, медиками, соціальним захистом», – додав Пустовіт.

11:16 Андрій Осіпов врешті вирішив розповісти, чому у нього так багато запитань. Мовляв, усі рішення, пов’язані із міською скарбницею, і скільки куди спрямувати грошей, приймає міський голова.

«Треба принаймні ставити до відома, чому пріоритети надаються тим чи іншим видаткам», – додав він.

Депутат зазначив, що не хотів нікого ображати з колег. «Образливо, коли, закусивши губу, звинувачують у критиці і кажуть, що тут їй не місце. Але якраз у сесійній залі їй і місце. Інакше влада стане безконтрольною і знахабніє. Критика потрібна. І нормальний керівник має її аналізувати, записувати і впроваджувати у роботу».

Тож, Осіпов зазначив, що сподівається: «Того, про що поговорили, буде достатньо для затвердження чіткого переліку фінансування об’єктів і програм з бюджету 2014-ого року».

«І мер матиме можливість сказати, я вирішив що це і це спочатку, а потім перейдемо до того. Тоді зрозумілою буде логіка. А то в кінці року знову кажуть, грошей не вистачило», – додав він.

11:19 Микола Яручик зауважив, що підтримує Осіпова у тому, що у сесійній залі має бути критика: «Критика – так, але не критиканство. Це зовсім різні речі».

11:22 Анатолій Бірюков знову згадує про свою пропозицію ставити не більше, ніж два запитання одному депутату.

«Тому що я буду 101 питання задавати, якщо так. І по бюджету, і по виконанню. Я вас переконую, я найду таку кількість і буду задавати», – додав він.

11:25 після обговорення Микола Романюк підбиває підсумки. Він зазначив, що за рахунок тогорічного бюджету вдалося забезпечити у повному обсязі всі соціальні виплати.

«Повернули 20 мільйонів кредиту. За це хотів би подякувати», – зауважив він.

11:28 депутати проголосували за звіт про виконання бюджету 2013 року. Проект рішення підтримали 34 депутати.

Почали розгляд питання про бюджет Луцька на 2014 рік. Лілія Єлова розповідає, що цьогоріч у Луцька - мільярд у міській скарбниці.

Триває обговорення.

11:47 Микола Романюк зазначає: «завдяки нардепу від Луцька Ігоря Палиці» додатково у бюджет розвитку місто отримало 40 мільйонів гривень.

«Цього року бюджет розвитку – 82 мільйони гривень. За роки незалежності в нас такого ще не було. Сподіваюся, все освоїмо», – додав він.

11:55 Депутат Олександр Плісецький пропонує робити павільйони на зупинках за рахунок бізнесу. Микола Романюк запитує, чи згоден й депутат поставити павільйон. Та депутат не відповів.

Депутат Роман Бондарук зазначає, що у міській поліклініці №2 потрібно встановити рентген. «Можливо, за рахунок надходжень від Світового банку», – відповів мер Луцька.

12:03 під час обговорення депутатів цікавить, скільки грошей виділятимуть на дороги і на які. Так, депутат Катерина Мельник (Приступа) зацікавилася, як справи із вулицею Кременецькою, щодо якої вона робила запит уже неодноразово.

Директор департаменту ЖКГ Іван Кубіцький відповів, що її внесуть у запропонований перелік вулиць, які планують відремонтувати у 2014 році.

Загалом же, на думку Романюка, головний акцент треба робити на тротуарах, які в досить поганому стані.

Мер Луцька зазначає: ремонтуватимуть тротуар на проспекті Волі, проспекті Відродження на перетині з вулицею Рівненською, тротуар на бульварі Дружби Народів, вулиці Конякіна біля офісу ТРК «Аверс».

12:12 Святослав Кравчук розповідає, скільки грошей виділяють на каналізаційні мереж дитячих садочків Луцька. З його слів, на це виділять 473 тисячі гривень.

12:25 обговорюють, скільки грошей виділять на фестивалі, які відбуватимуться у Луцьку. Так, на «Бандерштат» пропонують спрямувати 50 тисяч гривень і ще 200 тисяч на фестиваль «Поліське літо з фольклором».

12:27 мер Луцька пропонує перерву. Депутати - проти. Вирішують до кінця розглянути питання бюджету.

12:29 Андрій Осіпов пропонує «відкласти» питання бюджету, не затверджувати його. На його думку, натомість потрібно зробити звернення до Кабміну щодо дофінансування захищених статей бюджету.

«Кожного року вчителів і медиків міста Луцька обділяють. А міський голова жодного разу не зробив позову до Кабміну щодо цього», – додав він.

«Бюджет не готовий. Це сталося внаслідок недофінансування захищених статей Кабміном та нелогічного розподілу видатків міської ради і міським головою. І ми не почули нічого про надходження до бюджету. А це велике питання», – переконаний Андрій Осіпов.

Тож, він закликав не підтримувати питання про бюджет Луцька на 2014 рік.

12:32 депутат від ВО «Батьківщина» Сергій Григоренко зазначив, що підтримує думку колеги Миколи Яручика щодо критиканства. «Починається розривання сорочок на камеру», – зазначив він.

Однак, недофінансування захищених статей Сергія Григоренка також непокоїть. Він зазначив, що у фракції «Батьківщини» про це попіклувалися і підготували звернення до Кабміну, про яке говорив Осіпов.

Насамкінець Сергій Григоренко додав, що хоч бюджет Луцька і не досконалий, але без нього буде гірше. Тож, запропонував підтримати проект рішення. «А далі треба звернутися до Кабміну», – додав обранець громади.

12:38 слово взяла новообраний депутат Ірина Констанкевич. Вона запропонувала під час ухвалення бюджету відходити від практики лобіювання і виділяти гроші на те, чого лучани дійсно потребують, зокрема, на соціальну сферу.

12:47 Обранць громади Ігор Поліщук зазначив, що хоч у бюджет розвитку і надійшло додатково 20 мільйонів гривень, але депутати у своєму окрузі можуть їх і не побачити. Тобто гроші розподіляють не на всі округи однаково.

Після такого обранці громади не можуть пояснити людям, чому додаткові гроші фактично є, але дороги у їхньому окрузі – не відремонтовані.

Окрім того, Ігор Поліщук висловив нерозуміння того, чому на пам’ятник Степану Бандері пропонують виділити понад 300 тисяч. Пропоную не голосувати за виділення коштів на це», – додав він.

Також Поліщук запропонував депутатам, у яких є благодійні фонди, зокрема, Олега Чернецького, допомагати своїм виборцям за рахунок цих грошей, зокрема, й на пам'ятник Степану Бандері.

12:48 «Ніхто в кабінеті не ділить прибудинкові території і вулиці», – відреагував на першу частину репліки молодого депутата міський голова.

А Олег Чернецький додав: «Мій благодійний фонд виділяє гроші тільки на лікування. На жаль, більше не заробляю. Якщо є в людей, що можуть більше заробляти, красти-не красти, не знаю, то, будь ласка, виділяйте».

У залі почулися оплески.

12:49 депутат-регіонал Іван Смоленг підтримав Ігоря Поліщука. Він також не розуміє, навіщо виділяти 300 тисяч на пам’ятник Бандері, якщо на нього треба більше 1 мільйона гривень. З його слів, на пам’ятник вже виділяли 150 тисяч гривень, але так і не освоїли.

Окрім того, Смоленг згадав і про те, що гроші на пам’ятник збирали волонтери у інших областях України. Мовляв, було навіть два «тури» таких зборів. Але їх результатів громадськості не оприлюднили.

Іван Смоленг також зазначив, що, за інформацією, яку свого часу повідомив один із організаторів «Бандерштату» Ігор Гузь, гроші на пам’ятник збирали і під час цього фестивалю. І знову не надали інформації, скільки вдалося зібрати.

«А тим часом Автомайдан збирається, вже півпам’ятника Бандери вже проїздили», – додав він.

Тож, Смоленг підсумував, що фракція ПР голосувати за пропозицію виділити гроші на пам’ятник не буде.

12:53 Микола Романюк каже, що під час укладення головного фінансового документу міста максимально врахували всі пропозиції.

Окрім того, зазначив: цьогоріч на бюджет дуже серйозні і хороші плани. Зокрема, попіклувалися про нову частину міського сміттєзвалища, нові тролейбуси, амбулаторії, каналізацію на Вересневому та Малоомелянівському масиві.

«Ми допомагаємо дитячій поліклініці, як ніколи, міській лікарні, другій поліклініці, по впровадженні енергозберігаючих технологій у дитячих садочках по лінії НЕФКО, по ремонту бібліотек №3 і №10. І це ще далеко не все», – зауважив мер Луцька.

13:11 Микола Дендіберін просить виділити 50 тисяч на футбольне поле «Піонер», з яким він доглядає. Святослав Кравчук зазначає, що спочатку потрібно вирішити питання із проектною документацією на це поле, адже ніде в документах поле «Піонер» «не числиться».

Дендіберін обурений до краю: починає викрикувати, що за стільки часу, скільки він хоче навести лад з полем, питання можна було вже вирішити.

13:27 Депутати проголосували за проект рішення про бюджет Луцька 2014 року в цілому. «За» – 32 з 40 депутатів.

Усі пропозиції, які вносили депутати щодо змін у бюджеті - не підтримували. Єдиним моментом, який відрізняв прийнятий бюджет від запропонованого проекту рішення, було те, що 400 тисяч гривень «перекинули» з утримання території біля річок на зливову каналізацію.

Микола Романюк оголосив 15-хвилинну перерву.

13:31 у сесійній залі знову порожньо. З депутатів залишилися Олег Чернецький та Анатолій Бірюков.

13:50 депутати заходять до сесійної зали, аби продовжити роботу сесії.

У холі перед залою – журналісти та деякі обранці громади. Депутат Сергій Сівак спілкується з прокурором Сергієм Мазурком з прокуратури Луцька.



13:55 мер Луцька просить депутатів займати місця в залі.



13:57 Микола Романюк оголошує про перереєстрацію. У залі – 37 депутатів. Починають розгляд питання про ввід у «освітню» комісію нового депутата Ірини Констанкевич.

Про її бажання бути членом цієї комісії оголосив секретар міськради Григорій Пустовіт.

Анатолій Бірюков зазначає, що потрібно підготувати проект щодо складу комісії з питань регламенту, яку очолював померлий Андрій Калахан.

«Є попередні домовленості. На наступну комісію такий проект дійсно буде винесений», – коментує Григорій Пустовіт.

13:59 проект рішення підтримали 30 з 38 зареєстрованих у залі депутатів.

14:00 Начальник координаційного відділу міськради Олександр Рачков доповідає про «заветоване» міським головою рішення щодо правового врегулювання конфліктної ситуації та захист прав підприємців на комунальних землях між вулицями Кравчука і Карпенка-Карого. Нагадаємо, мова йде про «протистояння» із ПФ «Скорпіон-сервіс». Його запропонували розглянути повторно.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО ВЕТО МЕРА

Однак, за словами Рачкова, у компетенцію міськради не входять повноваження щодо констатації фактів.

«Визнати факт належності на праві власності торгових кіосків неможливо для міськради. Визнання права власності – компетенція судових органів», – додав Рачков.

14:03 депутат Юрій Вега зауважив, що із цими торговими рядами у фінансовому плані «робляться чудеса». «Треба забрати їх в комунальну власність», – запропонував Вега.

14:05 депутат Богдан Шиба зазначив, що питання треба вирішити, адже підприємці, які здійснюють свою господарську діяльність на торгових рядах між вулицями Кравчука і Карпенка-Карого – у «підвішеному» стані. Тож, питання таки треба вирішити.

14:09 депутат Андрій Осіпов зауважив, що сам знайшов принаймні два пункти у відповідному законодавстві, які свідчать, що у міськради таки є повноваження визнавати право власності.

«Але я розумію, що немає голосів, щоб подолати вето міського голови. Це автоматично свідчить про те, що питання буде «зарубане», – додав Осіпов. На його думку, вочевидь, це комусь вигідно.

Він запропонував міському голові самому внести проект рішення на розгляд сесії, де б він пропонував врегулювання цієї ситуації. «І не треба говорити, що у міського голови немає часу. Є достатньо підлеглих, щоб вирішити це питання, яке стосується багатьох мешканців Луцька», – висловився депутат.

14:13 представник підприємців Володимир Кунц зазначив, що потрібно нарешті «зупинити цю вакханалію і юридичний безлад, що триває з 2008 року» з торговими рядами між вулицями Кравчука та Карпенка-Карого і «не заважати підприємцям Луцька працювати на користь своїх сімей і міського бюджету».

«Під час минулої сесії вирішили поставити хорошу крапку. Але рішення заветували», – вів далі підприємець.

Зі слів представника підприємців, у четвер, 6 лютого «вища судова інстанція поставила крапку» щодо однієї ділянки землі – площею 760 квадратних метрів, винісши рішення, що підприємець, який претендує на земельну ділянку, не має на неї права.

«Все рівно люди переможуть. Ми хочемо справедливості і досягти такого рішення замість тих, хто має це робити», – звернувся до міського голови підприємець.

14:18 Микола Романюк зауважив, що він за те, щоб був порядок із цією ділянкою землі і рішення приймалися згідно з чинним законодавством. Мовляв, має бути рішення суду, а не міської ради.

«Наразі в міськраду жоден із підприємців не пред’явив документів, що свідчать про право власності», – додав щодо цього мер Луцька.

Після цього Романюк запропонував приступити до голосування за це питання. І нагадав: для подолання вето міського голови потрібно 2/3 голосів усіх депутатів – 34.

Утім, лише 25 із 35 зареєстрованих депутатів проголосували «за» проект рішення.

14:23 почали розгляд питання щодо прийняття в міську комунальну власність так званої «Кручі», що на вулиці Дубнівська у Луцьку. Наразі у будівлі планують зробити амбулаторію.

За словами депутата Юрія Вега, свого часу у приміщення вклали дуже багато грошей з міського бюджету. Та приміщення передали у власність облради, в якої, ймовірно, були свої плани на приміщення. У «Кручу» грошей не вкладали. Вона занепала і тепер її знову хочуть віддати місту.

«І тепер це «щастя» вкидають у власність міста. Треба, очевидно, вкладати мільйони, щоб привести її знову нормальний технічний стан», – додав він.

Юрій Вега зазначив, що він не проти амбулаторії, яку хочуть зробити у «Кручі», але для міста це – шалені витрати.

«Цікаво, чому обласні структури вирішили віддати приміщення місту. Було б зовсім не зайве, якби прокурори над цим задумалися», – запропонував Юрій Вега.

14:27 перший заступник луцького міського голови Святослав Кравчук, який також є депутатом Волиньради і головою комісії з питань використання комунального майна, розповів про приміщення детальніше. З його слів, спочатку в облраді вирішили реалізувати будівлю «з молотка».

«Якби комісія з питань майна прийняла таке рішення, ми б втратили гектар землі у привабливій зоні. І ціна на конкурсі була б досить низькою. Тому і запропонували прийняти у власність місту», – прокоментував він.

Після обговорення проект рішення таки підтримали.

14:35 Депутати підтримали й звернення до Кабміну щодо недофінансування з державного бюджету закладів освіти та охорони здоров’я міста Луцька. «За» проголосувало 33 депутати.

14:37 мер Луцька оголосив про закриття сесії. Пролунав Гімн України.



14:41 останні депутати покидають залу. Працівники секретаріату збирають зі столів прапорці.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Палиця в Києві не буває, а сорок мільйонів для міста вибив? - можна документ оприлюднити?
Відповісти
Уважно слухайте що говорять - Поліщук запропонував Чернецькому профінансувати пам'ятник Бандері, а не прибудинкові території.
Відповісти
Збудувати може будь-який підприємець міста (чи група підприємців), але споруда має бути або спорудою громади, або ж знову буде "яблоко роздору". Більшість пам'ятників історичним та громадським діячам ставились за бюджетні кошти. Їх має шанувати громада. А якщо І. Поліщук й інші не бажають такого будівництва, то хай прикладають зусилля й скасовують рішення про будівництво. А сказати будуємо і вказувати іншим, що саме вони мають будувати, як мінімум не коректно. (довідково: рішення про спорудження пам'ятника приймалось при каденції Шиби, якщо І. Поліщук проти рішень попередніх скликань ради, то хай скасовує всі рішення усіх попередніх скликань)
Відповісти