Крим - на межі катастрофи. ВІДЕО

Крим - на межі катастрофи. ВІДЕО
Порожні готелі, скасовані тури і навіть дитячі змагання - про крах туристичного сезону в Криму заявили і вітчизняні, і російські туроператори.

Навіть знижки на чверть- не можуть заманити відпочивальників на курорт під кулями, - пише ТСН.

Самі кримчани вже скаржаться, що помешкання мусять не здавати, а безкоштовно надавати російським солдатам, і, замість допомоги, з Москви закликають: знизити для приїжджих росіян ціни вдвічі. У що ж насправді може вилитися кримчанам від'єднання від України і хто виграє, рахувала Ольга Мальчевська.

Сухі цифри держкомстату твердять - кримська автономія перерахувала в загальноукраїнський бюджет менш, ніж 2 млрд. грн, натомість отримала від України втричі більше - 5 мільярдів і 720 мільйонів. Для порівняння, Львівщині дали на півтора мільярди менше, хоча заробили львів'яни в 2,5 рази більше - 4.70. Простими словами, це означає, що Крим - регіон збитковий і виживає винятково на дотації, зібрані в інших областях України і за рахунок українських комунікацій. Дивіться самі!

Вода

85% води тече до вас із Дніпра. Ні, звісно, кран ніхто перекривати не буде. Більше того, 19 березня відбудеться урочистий пуск найскладнішої і найдорожчої гідроспоруди України - Північно-Кримського каналу. Уряд твердить: заключені всі договори, аби Крим не став пустелею. Договори в гривнях.

Але якщо ж Крим перетворять на рубльову зону, ціни на воду стануть валютні. Поливати поля стане невигідним. Місцеве сільське господарство збанкрутує, а, відтак, степовий Крим знову обезлюдніє. Нелегко буде поїти і кримські міста: Каховське море щороку збирає воду для семи водосховищ півострову, і щоразу Сімферополь не в змозі погасити борги навіть по нинішнім копійчаним цінам.

Газ

Із газом - ще складніше. Потрапляє на півострів через українську газотранспортну систему, постачає - "Чорноморнафтогаз" - 100%-ва власність НАК "Нафтогаз України". Якщо Крим відокремлюється - ні, українці, звісно, не перекриють трубу, але знову доведеться платити, і при чому - за міжнародними цінами. За словами експерта Олександра Тодійчука, ціна для пересічного споживача на газ в Україні нижча, ніж в більшості в Росії.

"Навіть об'єднання з Росією уже призводить до збільшення ціни. Щороку Росія не менш, ніж на 15%, підіймає ціну для внутрішнього споживача. Крім того, будуть встановлені і певні тарифи на воду. Не низькі ціни будуть і на воду, і на електроенергію", - зазначив експерт.

Світло 80% електрики також потрапляє саме з материкової України. Порахуйте, в яку копієчку кримчанам влетить після відокремлення уся комуналка! І чи є впевненість, що російська зарплата їх перекриє?

За комунальні послуги, до речі, ще й залишилися борги, в середньому за 3 місяці - близько 30%. Зараз середні розцінки такі: світло = 0.28 коп/1 кв, газ = 0.36 коп, вода 21 грн/1 людина/міс))



Пільги і субсидії

Судячи з платіжки, яку журналістам надіслала сім'я з Євпаторії, вони платять 28 коп/кВт за світло, 36 - коп.за газ, і 21 грн на місяць за воду - за 1 людину. За лютий сім'я отримала 200 грн субсидії.

Їх отримує більшість населення Криму - звісно, із Києва. Ветерани війни, діти війни, діти інваліди, мами-одиначки, багатодітні сім'ї. Усім їм - субсидії, 50% знижки за комірне, безкоштовний проїзд у всіх видах транспорту. За статистикою, із 2 мільйонів населення Криму, постійно працює лише кожен 7-й.

І на соціальні виплати з української кишені пішло понад 21 млрд грн, тобто на півтора мільярди більше, ніж всі зарплати регіону, серед яких, до речі, і бюджетні, тобто теж виплачені з загальноукраїнської кишені.

Туристи

Туристичний сезон - основна годівниця півострова і не встиг початися, як вже фактично зірвався. Так, торік у Криму відпочили майже 6 мільйонів туристів, із них лише півтора мільйони росіяни, а от решта - 4,5, переважно українці. До того ж, дістатися Криму буде неможливо, принаймні літаком.

Міжнародна авіаційна асоціація забороняє посадку на спірних територіях. Сьогодні в Абхазії не приземляються навіть чартерні рейси. За словами міністра економіки України Павла Шеремети, туристи в Україні створюють одне робоче місце, в розвинених країнах ця цифра менша.

"Це, в більшості, зарплата, з якої в центр мало що йшло, тобто, ми тут втрачаємо не так багато, а люди в Криму втрачають значно більше", - розповів Шеремета.

Харчі

Харчі в Крим прибули з-за Перекопу.

Тепер їх обкладуть міжнародними податками і митами. Навіть, якщо всі мешканці півострова розіб'ють городи, прогодуватися нереально. З урахуванням клімату, грунтів та транскордонних цін на воду та енергоносії, їсти буде кримчанам не по кишені.

Теоретично, можуть допомогти брати-росіяни: збудують міст через Керченську затоку. Сам лише проект міжнародні експерти вже оцінили у 480 млн євро, а скільки його будуть будувати і скільки насправді може коштувати ця фантастична споруда, показала Сочинська олімпіада, яку, до речі, теж треба окупити.

Зірвані тендери

Найгірше, що збитки від дій одіозних політиків вже починають відчувати найменш захищені кримчани - діти. Вони вже за тиждень-два не зможуть отримати у школах харчування - через зірвані тендери. Лише молока місцева влада Криму не змогла закупити на 8 млн грн, хліба - на 2 млн. Експерти відзначають, що в Криму тендери почали скорочуватися лише тоді, коли там з'явилися військові.

Окремі школи Керчі, Красногвардійська та Красноперекопська залишаться без м'яса, Алушти - без овочів, Судака - без хліба.

І це лише деякі приклади довгого списку. Діткам із селищ Гончарне та Резервне доведеться пішки діставатися до школи у Севастополі.

Без бензину залишилися навіть машини швидкої у Феодосії, сімферопольске районне медичне об'єднання - без антибіотиків, гормонів та алкалоїдів, онкологічний диспансер - без ізотопів для діагностики важких пацієнтів.

І наостанок - початок соціальної катастрофи експерти пророкують у Криму уже за тиждень-два.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Крим
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
те, що хотіли. Шкода татарів і ДІЙСНО українців, а ліниві москалі тільки на дотації розраховують. Путлєр вас навчить працювати, скоро побачите !
Відповісти