Стан українського онлайн-ринку змінився*

Стан українського онлайн-ринку змінився*
Українська інтернет-спільнота щорічно змінюється.

Про це свідчать рідкі публікації опитувань та дослідів маркетинг-агенцій, таких як Gemius, GfK Ukraine, пише Price.ua.

Аудиторія виросла на 12% у порівнянні з 2013 роком, а щодня заходять у мережу 90% усіх користувачів.

Змінились відсотки співвідношення в аудиторії жінок та чоловіків: зараз жінки складають 50,8%, а чоловіки, відповідно - 49,2 %. Кількість користувачів у віці 25-35 років — майже незмінна, 30%, проте зросла аудиторія у віці 45-54 — 13,2 % від усієї аудиторії.

Кожен п'ятий, який заходить в інтернет — мешканець села. Щодо конкретних регіонів, то Західна Україна майже наздогнала типових лідерів ( 22,1%) — Центральну та Східну (24,2% ). У Львівській області купують онлайн більш всього — десь 7%, друге місце у Івано-Франківській -3%, третє — у Хмельницький — 2,5%. Нажаль у Волинський області купують через Мережу не більше 2% від усієї аудиторії українського онлайн-ринку.

Так, інтернет став дешевше, він поширився по регіонах, та українці відчули вигоду купівлі у мережі, а головне, безпечність таких замовлень.

Ці зміни логічні та цілком прогнозовані, однак доки що мало помітні: ринок дуже нестабільний з відомих причин. Досліджувати та вивчати інтернет-аудиторію українського ринку зараз, мабуть, не найкращий час. Ситуація у країні не сприяє розвитку бізнесу, тому й купівельна спроможність українців значно знижується.

Ще за даними червня місяця цього року вважалось, що майже 2,8 млн. користувачів-українців купують у мережі, а загалом близько 50 % населення України — активні користувачі інтернету. Також відомо, що приблизно кожен четвертий мешканець України купував онлайн у закордонних онлайнкрамницях.

Це зрозуміло, оскільки одяг найдешевше було купувати за кордоном, незважаючи навіть на додаткові кошти за доставку. Але зараз курс валюти виріс настільки, що такий вид покупок став дуже невигідним.

Зараз до інтернет-покупок наші співвітчизники звертаються у пошуках найвигіднішої пропозиції: вивчаючи об'яви на аукціонах та “барахолках”, порівнюючи ціни товарів на торгових майданчиках на сайті price.ua, наприклад, шукають ціни на “компьютерные столы”, тощо) у пошуках кращих, покупці прагнуть заощадити, ніж знайти щось ексклюзивне.

Ціни на непродовольчі товари підскочили вслід за ціною за долар — психологічно люди досі шоковані, що такі речі, як одежа та побутова техніка (під час не найкращої якості та невідомих брендів) стали на відсотків 20 дорожче. Тому онлайн-пропозиції виглядають привабливо та адекватними.

Безумовно, товари, які закуповуються за валюту, піднялися у ціні і в онлайн-ритейлерів, без виключення. Однак як неодноразово визначалося, витрати на підтримання роботи онлайн-магазину менше за реальний магазин, тому можна закладати менше маржі у товари.

Крім того, онлайн-магазини менш уразливі у порівнянні з традиційними — завдяки більш гнучкої організації бізнесу, незалежної від розташування магазину та часів роботи, найнятого персоналу та іншого. Деякі магазини заохочують покупців безкоштовною доставкою, що є гарним стимулом для продажів, влаштовують нічні розпродажі або акції зі знижками, а також можуть дозволити розпродаж товарів минулого року або сезону за "старими" цінам.

У зв'язку за подорожчанням долару та євро, українці перемикнулися на українських виробників: у мережі багато вітчизняних інтернет-магазинів, які пропонують якісний одяг, взуття як від фабрик, так і від авторських ательє за адекватними та конкурентноспроможними цінами.

Неодмінно популярним залишилася продаж/купівля квитків залізничних та авіа, а також замовлення побутової техніки, гаджетів та електроніки.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: інтернет
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Стан українського онлайн-ринку змінився*
15 жовтень, 2014, 09:49