Хто з волинських суддів потрапляє під «люстрацію»

Хто з волинських суддів потрапляє під «люстрацію»
У Господарському та Апеляційному судах Волинської області вже оголосили про початок проведення перевірки суддів, передбаченої Законом України «Про очищення влади».

Відповідні накази розміщені на сайтах судів, - повідомляє "Четверта влада".

Це буде уже «друга хвиля» люстрації в судах. Перша розпочалася із прийняттям ЗУ «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», коли в судах масово переобирали керівництво.

«На виконання Закону України "Про очищення влади" та відповідно до Порядку проведення перевірки достовірності відомостей щодо застосування заборон, передбачених частинами третьою і четвертою статті 1 зазначеного Закону, Головою господарського суду Волинської області видано наказ №42/02-1 від 03.12.2014р. "Про початок проведення перевірки суддів господарського суду Волинської області, передбаченої Законом України «Про очищення влади», - зазначають в Господарському суді області.

Відповідно до наказу, перевірка щодо голови Господарського суду розпочалася 4 грудня, щодо його заступників - 8 грудня. Щодо решти суддів цього суду перевірка має розпочатися 15 грудня.

Аналогічний наказ підготували і в апеляційному та Луцькому міськрайонному судах області. Перевірку тут постановили розпочати 16 грудня.

Разом з тим, дати закінчення перевірки не повідомляється.

У Волинському окружному адмінсуді поки не оприлюднювали інформації про початок перевірок суддів, натомість районні суди області також уже видали подібні накази.

Відповідно до закону України «Про очищення влади» протягом десяти років з дня набрання чинності законом посади не мають права обіймати судді, які постановили ухвалу про дозвіл на затримання з метою приводу, про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, ухвалили рішення про притягнення до адміністративної або кримінальної відповідальності осіб, звільнених від кримінальної або адміністративної відповідальності відповідно до Закону України "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань" від 29 січня 2014 року, Закону України "Про недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань, та визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України" від 21 лютого 2014 року.

Не можуть обіймати посади, щодо яких здійснюється очищення влади (люстрація), протягом п’яти років з дня набрання чинності відповідним рішенням суду судді, які постановлювали ухвали про дозвіл на затримання з метою приводу, про застосування запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою, ухвалювали обвинувальні вироки, залишали їх без змін щодо осіб, до яких застосовано повну індивідуальну амністію Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про застосування амністії в Україні" щодо повної реабілітації політичних в’язнів" від 27 лютого 2014 року, співробітників органів внутрішніх справ, прокуратури та інших правоохоронних органів, які своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи (та/або сприяли їх здійсненню), спрямовані на кримінальне переслідування та притягнення до кримінальної відповідальності осіб, до яких застосовано повну індивідуальну амністію Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про застосування амністії в Україні" щодо повної реабілітації політичних в’язнів" від 27 лютого 2014 року.

Люстрація стосується і тих суддів, які своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю, що встановлено рішенням суду щодо них, яке набрало законної сили, здійснювали заходи, спрямовані на перешкоджання реалізації конституційного права громадян України збиратися мирно і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації або спрямовані на завдання шкоди життю, здоров’ю, майну фізичних осіб у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року.

Крім того, втратити свої посади можуть і судді, стосовно яких встановлено рішенням суду, яке набрало законної сили, що вони:

1) співпрацювали із спецслужбами інших держав як таємні інформатори в оперативному отриманні інформації;

2) своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи (та/або сприяли їх здійсненню), спрямовані на підрив основ національної безпеки, оборони чи територіальної цілісності України;

3) закликали публічно до порушення територіальної цілісності та суверенітету України;

4) розпалювали міжнаціональну ворожнечу;

5) своїми протиправними рішеннями, дією чи бездіяльністю призвели до порушення прав людини та основоположних свобод, визнаних рішенням Європейського суду з прав людини.

За результатами перевірки можуть бути звільнені і судді, стосовно яких перевірка встановила недостовірність відомостей щодо наявності майна (майнових прав), зазначених у поданих ними за попередній рік деклараціях про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, складених за формою, що встановлена Законом України "Про засади запобігання і протидії корупції", та/або невідповідність вартості майна (майнових прав), вказаного (вказаних) в їх деклараціях, набутого (набутих) за час перебування на посадах.

Зокрема, Закон визначає, що у разі встановлення під час перевірки професійного судді недостовірності відомостей орган, який проводив перевірку, надсилає копію висновку про результати перевірки до Міністерства юстиції України, яке у триденний строк із дня одержання такого висновку надсилає його до Вищої ради юстиції та/або Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та звертається з пропозицією про прийняття подання про звільнення судді з посади.

Таким чином, «у зону ризику» потрапляє як мінімум двоє волинських суддів: суддя Луцького міськрайонного суду Віталій Ковтуненко, який в грудні минулого року обрав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту для тодішнього депутата обласної ради Ігоря Гузя, активістки Майї Москвич, депутата Луцької міської ради Сергія Григоренка та нинішній заступник голови Луцького міськрайонного суду Алла Борнос, яка хоч і розглядала справу проти екс-мера Луцька Богдана Шиби, однак не задовольняла клопотання про домашній арешт.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а де той шо пяний зизеленого гаю іхав?
Відповісти
А були якісь позови за кнопкодавство... чи таких суддів не люструємо?
Відповісти
А хто з суддів їздить на БМВ з номером 8888?
Відповісти
Нарешті Ковтуненка за дупу візьмуть!!!!
Відповісти
а у Володимирі хто із суддів на Х-5 їздить? після Майдану по підворіттях ховав авто, а тепер знов перед входом перцує.
Відповісти
У м. Луцьку та Волинській області немає осіб звільнених від кримінальної відповідальності наипідставі законів, вккзаних у законі про очищення влади. Таким чином під люстрацію у нас можуть попасти тільки ті судді, які не пройдуть майнову перевірку. Тобто у яких буде встановлено невідповідність майна, отриваним доходам. Тому, шановна громадськість, якщо Ви хочете щоб люстрували хоча б якогось суддю, документуйте їхнц статки, щоб вони не сховали на час пеневірки.
Відповісти
Ковтуненко мудрий і грамотний дядько !
Дурні ви, якщо думаєте, що якщо його знімуть - то щось на краще зміниться...
Відповісти
Знімуть-незнімуть! Починати нове - З ЧИСТОГО ЛИСТА!!!
Відповісти
Капец!побачим як їх звільнять!люди слідкуйте за новинами бо я сумніваюся шо їх звільнять!проведуть перевірку і вони далі будуть сидіти!вигнати їх треба!всіх!люди із за них повмирали!
Відповісти