Рекламу ліків заборонили, але не всю

Рекламу ліків заборонили, але не всю
Народні депутати проголосували за заборону реклами лікарських засобів на телебаченні, однак рекламувати безрецептурні медпрепарати все ж дозволили.

Про це розповів один із розробників відповідного законопроекту народний депутат від НУНС Володимир Карпук.

Народні депутати на своєму засіданні у вівторок, 20 грудня, прийняли в другому читанні і в цілому як закон законопроект №7007 від 21 липня 2011 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері охорони здоров’я (щодо посилення контролю за обігом лікарських засобів, харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних додатків)».

За таке рішення проголосували 237 народних обранців.

Окрім Карпука, ініціаторами законопроекту виступили народні депутат від Партії регіонів Тетяна Бахтєєва, комуніст Юрій Гайдаєв, бютівець Андрій Павловський.

Голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва розповіла, що комітет рекомендував до другого читання прийняти 33 поправки з 40 запропонованих. Рада таку пропозицію підтримала.

Нагадаємо, на попередньому пленарному тижні зазначений законопроект в останній момент було знято з порядку денного через тиск виробників медпрепаратів та власників телеканалів.

Карпук зазначив, що до другого читання обмеження на рекламу ліків були дещо пом'якшені: ініціатори законопроекту виступали за повну заборону реклами лікарських засобів, проте через тиск виробників і власників телеканалів було вирішено дозволити рекламу безрецептурних медпрепаратів.

«Трохи змінили законопроект – пом'якшили, оскільки ми були за заборону реклами лікарських засобів. Але величезний тиск ... І навіть після голосування є побоювання, що законопроект можуть поставити на переголосування. Такі в мене є передчуття з реакції зали», – зазначив депутат.

У той же час він додав, що дозвіл на рекламу безрецептурних препаратів не позбавлений сенсу: «Все-таки інформаційний простір наш відкрито і для польського телебачення та засобів масових інформацій, і для російських. Там заборони немає на рекламу безрецептурних препаратів, і буде реклама тих засобів».

Карпук також підкреслив, що вважає прийнятий законопроект надзвичайно важливим, незважаючи на внесення до нього змін до другого читання.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: здоров'я
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.