Нардепи хочуть узаконити видобуток бурштину на Волині та в інших областях

Нардепи хочуть узаконити видобуток бурштину на Волині та в інших областях
Народні депутати України Василь Яніцький і Сергій Євтушко представили законопроект, який узаконить видобуток бурштину на Рівненщині, Волині, Львівщині і в інших західних областях України, де знайдені родовища цього каменю, повідомляє «Преса України».

На прес-брифінгу, присвяченому презентації законопроекту, Василь Яніцький негативно відреагував на проблемк незаконного видобутку бурштину.

«Сьогодні полішуки мають велике багатство, але живуть бідно. Бурштин вивозять за межі України. І податки платять у Польщі, Китаї, Росії, але не в Україні. У нинішній ситуації — найгірше зволікати із прийняттям цього законопроекту. Влада змінилася, але люди бачать, що не змінилися люди у владі. Всі кришують, всі заробляють при владі, але не люди. Я сподіваюся, що колеги-депутати законопроект підтримають», - мовив Яніцький.

У разі прийняття законопроекту «Про бурштин» на територіях з родовищами бурштину мають бути створені комунальні підприємства, яким видаватимуть дозволи на здійснення видобутку цього каменю. Ці КП матимуть законне право на продаж ділянок з покладами бурштину на аукціонах, де їх зможуть придбати всі охочі. Продаж вже видобутого напівдорогоцінного каміння буде здійснюватись на біржі, керованій тими ж КП.

Автори законопроекту ще працюють над його вдосконаленням, щоб найближчим часом представити його у ВР для ухвалення.

Прийняттям такого закону депутати хочуть припинити незаконний видобуток бурштину у західних областях, який з потеплінням набере обертів. Камінь добувають усі, хто вміє це робити і хоче заробити, починаючи з одиничних шукачів і завершуючи приватними підприємцями, які наймають для цього людей. Це негативно позначається на екологічній ситуації в регіонах.

Наприклад, в Рівненському Поліссі такий варварський видобуток бурштину призводить до знищення лісів и шарів родючих ґрунтів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дядько не зможе добувати бо треба бути у КП. Це нова схема корупціїї бо створення КП зроблять тільки олігархи на яких і будуть працювати люди.
Відповісти
кп через рік "збанкрутують" і будуть приватизовані.
полішуки ж так і лишаться з носом.)
Відповісти
потрібне обговорення проекту у селах. Їхню думку обов'язково треба врахувати
Відповісти
Облв'язково думку місцевих мешканців і дозвіл від них!
Відповісти
Корисні копалини повинні належати державі.Не будуйте "Панщину"
Відповісти
На аукціон допустять дві особи і виграють за дарма.
... А так Айдар кришує видобуток і кладуть в кишені гривники
Відповісти
На сам перед потрібно ухвалювати ці питання з тими сільрадами чия земля а дати волю владі та олігархам то місцеві жителі не матимуть нічо.
Відповісти
Насамперед потрібно надавати родовища місцевим мешканцям, а не "всім охочим", бо якщо всі охочі почнуть скуповувати землі, то звичайний старатель знову залишиться нізчим і буде гарувати задарма на якогось заїжджого дядька.
Відповісти
Останні новини
Нардепи хочуть узаконити видобуток бурштину на Волині та в інших областях
08 березень, 2015, 09:58