У Луцьку відбувся вечір польської культури для переселенців. ФОТО

У Луцьку відбувся вечір польської культури для переселенців. ФОТО
В Інституті філології та журналістики Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки відбувся вечір «Польська культура Волині як частина мозаїки багатокультурної палітри України»

Захід для вимушених переселенців відбувся 15 квітня, - повідомляють організатори.

Організували зустріч ініціативна група СГО «Молодіжна платформа» спільно з товариством польської культури на Волині ім. Єви Фелінської.

На початку модератор заходу, голова польського товариства Валентин Ваколюк запитав у присутніх, що вони розуміють під терміном «Річ Посполита».

З відповідей він визначив, що більшість вважає, ніби Литва була під Польщею, Україна під Польщею тощо.

«Це історична естетика, нав’язана російським пресингом. Польська корона обрала латинську орієнтацію розвитку, тобто
продовження Римської імперії. Це означає високий рівень права, рівність короля і магната перед судом, уставами. Більше того, у ті темні віки, в період нехристиянської, поганської агресії, з’являються народи, які між собою вирішують об’єднатися. Литовці обирають короля, Польське королівство дає римське право і пропозицію охреститися. Одні обрали православ’я, інші – католицтво. Так з’явилася Річ Посполита», - пояснив Валентин Ваколюк.

Він зазначив, що приклад нечуваного об’єднання, яке могло розвиватися, лише перетворившись у єдину багатонаціональну спільноту, зіткану з різних культур.

Адже Річ Посполита – це, перш за все, культура литовська, польська, українська, білоруська, єврейська, німецька, молдавська, російська.

Він додав, що це та культура, свідомість латинян, що прагне спокою і достатку, але зараз вона знаходиться у стані протистояння з монголо-візантійським імперським світоглядом, властивим Росії. І в цій ситуації зброя – культура. Щоб перемогти її, вони влаштували Голодомор, Катинь – все, щоб
згубити найбільш свідомих.

Питання культури й протистояння Росії-Європи викликало в аудиторії бурхливу дискусію, адже ставлення до цього питання неоднакове і болісне.

Як аргумент на користь розвиненої неньки-Європи виступив лучанин Богдан Муха.

«Ми є носіями культури Європи східної. Запам’ятався мені один
факт, за яким легко визначити території, приналежні до цієї культури. Там, де ви можете знайти смачний яблучний штрудель, - там вже Європа Східна», - запевнив Богдан.

Він додав, що Західна Європа це все вже пережила, вони звикли, що у них все легко і добре. Їм насправді мало цікаво, що у нас тут відбувається.

«Ми навіть у питаннях культури намагаємося все розділити: тут євреї, тут поляки, тут українці. А треба будувати мультикультурне товариство, яке буде цікавим зі своїми внутрішніми відмінними традиціями. А нині ж ведеться пропаганда моноблоччя, що не призведе до чогось хорошого. Натомість Євросоюз налаштований на мультикульутрні зв’язки і міжнаціональну толерантність», - переконаний Богдан.

Також під час зустрічі виступила Віце-консул Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку Ельжбета Зелінська, яка розповіла про напрямки діяльності консульства, різноманітні акції, спрямовані на висвітлення хороших сторінок польської культури.

Вона розповіла про фестиваль «Дні польського кіно», які відбудуться 21-26 квітня, виставку Єжи Гедройця. Найбільше зацікавили переселенців питання працевлаштування в Луцьку, і Віце-консул пообіцяла сприяти їм у цьому та сконтактувати з організаціями, які цим займаються.

Зустріч відбулася в рамках проекту «Діалог/Диалог», який реалізовується задля формування спільного культурного простору для лучан та переселенців.

Втілюють проект ініціативна група СГО «Молодіжна платформа», за підтримки програми «Active Citizens Ukraine» Британської ради та ГО «Самопоміч».

Долучилися до проекту представники ГО «Переселенці Криму і Донбасу».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Свободні уши...пожудіть..як наші кораьлі бороздять простори вселенної)
Відповісти
Останні новини
У Луцьку відбувся вечір польської культури для переселенців. ФОТО
16 квітень, 2015, 10:39