«Важливо довести те, що ми можемо не лише воювати, а й будувати державу», - Олександр Фацевич

«Важливо довести те, що ми можемо не лише воювати, а й будувати державу», - Олександр Фацевич
Новопризначений очільник нової патрульної поліції Києва Олександр Фацевич розповів про пройдені тести, родичів в Росії і реакції сім'ї на своє призначення. А також про те, чому йому було важко прийняти пропозицію Арсена Авакова. І чому вулиці Києва - теж фронт, на якому б'ється України.

Інтерв'ю опублікував "Цензор.НЕТ".

- Давайте звернемося до читачів. Про що ви хочете попросити киян за 20 днів до того, як новий патруль вийде на вулиці?

- Знаєте, я й на собі це відчув, і хочу, щоб люди зрозуміли: ця країна воює, і їй дійсно важко. Але це шанс довести світові, що ми - держава, яка вистояла під таким натиском, тримаємося! І наші хлопці зі Збройних Сил, з МВС, Нацгвардії, добровольчих батальйонів, партизанських рухів - показують, що Україна - сильна країна, вміє оберігати себе.

Але важливо довести і те, що ми можемо не лише воювати, а й будувати державу. І починаємо саме з патрульної поліції. Не тому, що це вже було десь в Грузії; ми починаємо з патрульної поліції у себе в Україні! І люди повинні нам допомогти. Допомогти показати всьому світу, що ми - демократична держава, незважаючи на війну, на складну економічну ситуацію.

Будь ласка, прислухайтеся до поліцейських! Вони допомагатимуть вам. А я зроблю все, щоб поліцейські були порядні, чесні. Я знаю, що 90% населення Києва, України підтримують нас, хочуть цього. І дай Бог, щоб всі 100% не заважали, чи не саботували, а допомагали.

- Арсен Аваков написав у себе в Фейсбуці: він радий, що переконав вас взятися за цю непросту справу. А чому довелося переконувати? У вас були сумніви?

- Сумніви були лише в тому, що я - людина військова, у мене військова освіта, а в міліцію я прийшов для того, щоб піти воювати за країну, за цілісність держави. І мій підрозділ, рота особливого призначення "Світязь" - це моя сім'я. І мені важко було їх залишати. Мені й зараз важко, я знаю, що найближчим часом вони будуть... виконувати завдання. І я хотів бути з ними поряд. Тому і були сумніви. Не тому, що не впораюся; знаю, що всі зараз вчаться, і все для них в новинку...

- Зрозуміло. Вам просто нелегко залишати вашу роту, вона для вас, як сім'я.

- Так. Розумієте, я хлопців у "Світязь" набирав місяць, ми були біля самих витоків цього підрозділу. І зараз йти, нехай навіть і на підвищення, - дуже важко. Я не кар'єрист, я там оберігав державу.

- А тут, в патрульній службі?


- Теж саме. Тут теж війна, теж свого роду фронт. Але й туди весь час тягне. Ті, хто був там, мене зрозуміють. У яких би ти не бував колотнечах, потім завжди тягне туди.

- Бійці "Світязя" вже вас привітали?

- Звичайно! І мої хлопці привітали, і багато з АТО, кого я знаю. Всі мене підтримують. І я знаю, що за це вони і воюють, щоб тут все вийшло. У тому числі у патрульної поліції - у Києві, Харкові, Одесі, Львові.

- Де збираєтеся перебувати 4 липня, коли хлопці вперше вийдуть на вулиці? У командному центрі? Чи станете інспектувати порядок на вулицях?

- Я буду в місті. Буду з ними. Весь час з ними. Тут (на вулиці Народного ополчення, де у Патрульної служби столиці розташований офіс. - Є.К.) ми проводимо розвід, зміну чергувань ... Зрозуміло, що колись потрібно відпочивати, але поки я постійно тут. Як і командири, заступники, начальник департаменту. Всі в Києві. Це наше спільне завдання.

- Дружина, діти у вас є?

- Є. Зараз вони поки що проживають в Одесі, така ситуація.

- Як вони відреагували на настільки крутий поворот у вашій долі?

- (Посміхається) У мене дружина - це дружина офіцера. І сім'я - це сім'я офіцера ...

- Зрозуміло. Ви родом з Росії, а коли переїхали в Україну?

- У 98-му переїхав до Луцька. Там навчався, відразу пішов в українську школу.

- У Росії родичі залишилися?

- Так, багато маминих родичів. Бабуся моя рідна...

- Які стосунки з ними? Не секрет, адже ця війна посварила багатьох.

- Різні були ситуації, вони дуже переживали, коли ми у Вуглегірську потрапили в оточення. Російські ЗМІ, Life News на цей рахунок різну інформацію передавали. Але відносини залишаються дуже хорошими. Вони все розуміють...

- Я розумію, що ви військова людина, і накази командування не обговорюються. Але, можливо, ви в курсі, що того ж Арсена Авакова критикують за те, що він призначив вас своїм наказом. І про вас кажуть: так, видно, хороша людина, але чому не конкурс, як у Антикорупційне бюро?

- (Злегка зніяковіло від необхідності відповідати на питання не в своїй зоні відповідальності) Ну, я так розумію, конкурс був, всі перевірки я пройшов...

- Ну, і Аваков, і Ека Згуладзе вже підтвердили, що вибирали вас з декількох кандидатур і що ви пройшли всі тести. Скажіть, складно було?

- Я не сказав би, що складно. Досить цікаві були тести - що психологічні, що на рівень IQ. Але, в принципі, якщо чесно, відповідати і включати мізки там, де це необхідно - ніяких проблем не виникає. Нормативи із "фізики" завищеними теж не назвеш.

- Ну, це як сказати, я розмовляв з двома дівчатами, з тих, хто 4 липня почне патрулювати вулиці, і вони сказали, що навантаження були досить важкими, і своїх інструкторів вони бачили частіше, ніж батьків. До речі, які почуття ви відчули, виступаючи перед ними? Їх же так багато, я не зміг помістити в один кадр навіть половину!

- Так, їх багато. Я весь день перед виступом думав, я ж не оратор, а солдат, це завжди важко (сміється. - Є.К.)...

- А це правда, що ви у своєму "Світязі" знали, у кого як йдуть справи в житті?

- У принципі, так. У мене всі офіцери знали один одного. Ми - одна сім'я. І так було прийнято: якщо дитина народилася, ми це завжди святкували. Завжди були разом, однією сім'єю ...

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«Важливо довести те, що ми можемо не лише воювати, а й будувати державу», - Олександр Фацевич
16 червень, 2015, 15:31