ЮНЕСКО просить зменшити висоту споруд у Києві. ВІДЕО

ЮНЕСКО просить зменшити висоту споруд у Києві. ВІДЕО
Сенсаційним назвали експерти рішення 39-ї сесії ЮНЕСКО стосовно захисту Софії Київської. Понад 200 країн-членів організації просять Україну врятувати одну з головних її пам'яток від небезпеки руйнації, котра спричинена будівельними роботами в буферній зоні.

Повідомляє ТСН.

Як з'ясувалося, попередні п'ять років українська влада відправляла недостовірну інформацію про стан збереження історичної спадщини Києва. Цьогоріч звіт уперше відповідав дійсності – і світові фахівці жахнулися.

У буферній зоні поблизу пам'ятки щонайменше п'ять об'єктів порушують установлені норми. Це музей і патріархія в Десятинному провулку, люксові апартаменти на Малопідвальній і Кловському узвозі, скандальна забудова на Гончара тощо.

ЮНЕСКО просить зменшити висоту споруд. Тобто розібрати по цеглинах зайві поверхи, аби знизити навантаження на ґрунт.



Це рішення носить рекомендаційний характер. Але його невиконання завдасть Україні значної репутаційної шкоди.

В уряді кажуть, що найбільш правоздатною стороною у вирішенні питання є міська влада Києва. Мовляв, саме КМДА, як представник інтересів громади, має стати ініціатором розслідувань і судових розглядів.

В адміністрації ж ситуацію поки не коментують. Раніше жодного прецеденту знесення незаконної забудови в Києві не було. Єдине, на що зважувалася місцева влада – це запровадити мораторій на будівництво і роздачу земельних ділянок у буферній зоні.

Тим часом руйнування від новобудов у центрі Києва вже розпочалися. Минулого року у заповіднику "Софія Київська" загадково обвалилася стіна. Її звели у середині минулого століття. Історичної цінності вона начебто не має. Натомість, свою охоронну функцію виконувала справно. Керівництво "Софії Київської" пообіцяло, що спробує відновити мур і сховати перлину української культури від непроханих візитерів із тилу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
ЮНЕСКО просить зменшити висоту споруд у Києві. ВІДЕО
24 липень, 2015, 04:09