У Луцьку компанія «Modern Expo» розповіла, як налагодити успішне виробництво продукції. ФОТО*

У Луцьку компанія «Modern Expo» розповіла, як налагодити успішне виробництво продукції. ФОТО*
В обласному центрі Волині відбулась грандіозна подія, яка зібрала довкола себе представників провідних та успішних підприємств.

Адже у Луцьку вперше представники компанії «Modern Expo», в рамках конференції, демонстрували і розповідали про свої передові технології виробництва, а також ділились власним досвідом, як оптимізувати та вдосконалити цикл виробництва товарів.

Конференція під назвою «Modern Lean Production» (ощадливе виробництво) мала на меті поширення міжнародним холдингом «Modern Expo» досвіду впровадження системи «Кайдзен», якою луцьке підприємство користується вже півроку.

Система «Кайдзен» - це японська філософія, яка фокусується на безперервному вдосконаленні і оптимізації процесів виробництва, розробки допоміжних бізнес-процесів і управління, а також усіх інших аспектів життя підприємства. У цю систему залучений увесь персонал підприємства. Адже будь-який працівник - чи то просто робочий, чи керівник якогось відділу, може запропонувати керівництву свої ідеї щодо покращення роботи певної частини компанії чи підприємства загалом.

Ця система має і неабияку мотиваційну складову для робочого персоналу. За хорошу та вдалу ідею щодо полегшення і оптимізації роботи на підприємстві, автор пропозиції може отримати не лише грошову нагороду, але і путівку на відпочинок та інші заохочувальні бонуси.

Організатори конференції наголосили, що захід не є комерційним, а просвітницьким. Усі охочі представники різних компаній України мали нагоду безкоштовно бути присутніми на конференції та черпати для себе потрібну інформацію.

Японська система «Кайдзен» не є простою для сприйняття українському менталітету. Навіть на такому потужному і гігантському підприємстві як «Modern Expo», що експортує свою продукцію у 56 країн світу, зміни відбувались непросто.

Багато хто у компанії не вірив в успіх цієї системи. Але ті результати, які компанія отримала після впровадження технології «Кайдзен», здивували усіх скептиків. Продукція стала дешевшою, якіснішою, а її виробництво оптимізованішим та менш затратним.

Генеральний директор групи компанії «Modern Expo» Петро Пилипюк зазначив, що процес втілення системи «Кайдзен» на його підприємстві розпочався ще два роки тому. Але активно вона використовується остання шість місяців.

І незважаючи на такий невеликий термін, компанія отримала свою очікувану вигоду від «Кайдзену»: ефективність її роботи зросли на 30 відсотків. Для цього штат працівників не збільшували, просто люди змогли виконувати більше операцій і отримувати вищу заробітну плату.

«За час нашого розвитку українськими спеціалістами було розроблено ряд технологій для нашого виробництва. Це дало нам можливість створювати високоякісну і конкурентну продукцію, яка експортується у різні куточки світу. Ми застосовували різні системи управління та організації виробництва для покращення роботи підприємства. Але передовий досвід компанії «Тойота» і її виробнича система «Кайдзен» (тобто виробництво без втрат ) стали ключовими.

Ми на власному досвіді хочемо переконати українських виробників різної продукції, що впроваджуючи досвід світових лідерів, ми можемо досягати успіху і бути конкурентними», - мовив гендиректор компанії «Modern Expo».

Петро Пилипюк зауважив, що процес запрвадження системи «Кайдзен» на будь - якому підприємстві не є простим. Безліч труднощів можуть зустрітися на шляху успішних підприємств, які наважились на кардинальні зміни.

«Філософія «Кайдзен» орієнтована на споживача. Тому фокусуючись на потребах клієнта і відкидаючи усе зайве, ми усуваємо втрати і можемо задовольнити клієнта. Нам вдалося усунути зайві операції на виробництві, зайве пересування робітників на підприємстві. Змінивши, впродовж трьох місяців, розташування обладнання нам вдалося звільнити 5 тисяч квадратних метрів, які ми нині здаємо в оренду і отримуємо за це чималі гроші. Це фантастичні результати», - зазначив Петро Пилипюк.

Нині система «Кайдзен» стала справжнім культом із вдосконалення та оптимізації роботи будь-якої компанії. У Києві навіть створено «Кайдзен клуб», до якого теж входить луцький виробник торгового обладнання «Modern Expo».

Представник «Кайдзен клубу» Ольга Корнійченко зазначила, що в Україні впровадження японської філософії ощадливого виробництва відбувається з 2010 року. Нині, у кризовий період, чимало вітчизняних компаній використовують систему «Кайдзен». Бо вона дозволяє удосконалити виробництво продукції так, щоби в результаті можна було отримувати якісний товар із мінімальними затратами на його виготовлення.

«Із системою «Кайдзен» компанії отримують економічний ефект, люди працюють більш організовано. Але важливо, щоб втіленням системи займався увесь персонал компанії , також багато залежить від керівництва. Варто мати терпіння, щоб дочекатись результатів, і найголовніше - не зійти із цього шляху», - мовила Ольга Корнійченко.

Натомість головний інженер компанії «Кока‐Кола Беверіджиз Україна Лімітед» Ярослав Пастушенчин зазначив, що підприємство, на якому він працює, було чи не одним із перших, яке запровадило систему бережливого виробництва. «Кайдзен» допомогла виявити ряд проблем компанії і їх вирішити у короткий термін раз і назавжди.

«Ефективність виробництва у компанії «Кока‐Кола Беверіджиз Україна Лімітед» складає більше 70 відсотків і з кожним роком зростає. У своєму виробництві ми і надалі застосовуємо якісні сировини для напоїв. Наш продукт нешкідливий, адже на нього є відповідна сертифікація, він відповідає усім українським та європейським вимогам якості харчової продукції», - резюмував Ярослав Пастушенчин.

Для того, аби підтвердити ефективність запровадження на підприємстві «Modern Expo» системи «Кайдзен» і наочно показати його результати, учасникам конференції влаштували повноцінну екскурсію заводом, організувавши для них безпечне перебування на виробництві.

Увійшовши до будь-якого цеху, одразу помітно, що все лежить на своїх місцях: інструменти, сировина, напівфабрикати розміщені так, аби робітник затрачав мінімум часу на переміщення. Автоматизовані системи дозволяють швидко, без втручання людини виконувати найскладніші технологічні процеси.

Результат роботи компанії «Modern Expo», її продукцію можна побачити у виставковому залі, так званому «Шоу-Румі». Серед великої кількості касових обладнань можна побачити інноваційне для України рішення щодо продажу тютюнових виробів. Одне із робочих місць касира обладнане інтелектуальним додатком, який дозволяє автоматизовано здійснювати продаж цигарок.

Покупець просто натискає на сенсорну кнопку, на якій є емблема марки сигарет, після чого у невеличкому віконечку забирає товар. Така технологія застовується лише у європейських мережах магазинів.

Також у виставковому залі можна побачити касові бокси, які трансформуються. Їхні деталі легко пересуваються і завдяки цьому можна змінювати конструкцію боксу. Модульний підхід до створення обладнання дозволяє у магазині із правого касового боксу робити лівий касовий бокс. Таке обладнання дешевше транспортувати, бо воно значно компактніше і займає менше площі в магазині.

Відповідальний за розвиток продуктів компанії Олександр Михальчук зазначив, що торгове обладнання для кожної продукції повинно мати свої ознаки. Для хлібобулочних виробів стелажі здебільшого виготовлені з дерева. Конструкція повинна забезпечувати зручність для викладу товару та гігієнічність для його зберігання.

«У магазинах з преміальним асортиментом важливо, аби обладнання було тематичним. Ми нещодавно виготовили цікаву модель для продажу хліба. У ній є металева блокада, що не дозволяє покласти вже взятий у руки споживача хліб назад на полицю. Такі стандарти вже давно запроваджені у Європі», - мовив Олександр Михальчук.

Компанія «Modern Expo» постійно розвивається. Щороку вона відкриває свої представництва у різних країнах світу. Не так давно офіс компанії був відкритий у Парижі. У планах підприємства є також розширення своєї мережі і по Україні.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: реклама
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
кузьмич андрій крутий
Відповісти
Жалію що не дізнався про цей захід, можливо відео є?
Відповісти
Останні новини
У Луцьку компанія «Modern Expo» розповіла, як налагодити успішне виробництво продукції. ФОТО*
01 серпень, 2015, 10:45