У Луцьку хочуть створити створити спільний соціальний центр

У Луцьку хочуть створити створити спільний соціальний центр
Громадські організації, в які об’єднуються батьки особливих дітей, окрім вирішення їх проблем, змушені дбати і про низку інших питань - про плату за оренду приміщення, комунпослуги, оплату праці педагогів тощо.

Для вирішення цієї проблеми у Луцьку пропонують створити спільний соціальний центр.

Голова громадської організації «Янголята» Юлія Поліщук розповідає,що батькам доводилося практично самотужки, за власні кошти, шукати приміщення, педагогів. З цього приводу зверталися в Луцьку міську раду до мера Миколи Романюка, але поки питання не вирішене. Єдиний вихід – допомога благодійників. Зараз організація винаймає приміщення на проспекті Волі чотири рази на тиждень по годині. Допомагає оплачувати роботу педагогів та оренду приміщення Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк», у рамках проекту, з яким у жовтні звернулися у Фонд. Юлія теж вважає, що вирішенням проблеми може стати соціальний центр, на базі якого могли б об'єднатися громадські організації, які виховують особливих діток.

Зауважимо, що проект такого адаптованого центру реабілітації та соціальної адаптації є, на вулиці Бенделіані.

«Є такий проект, ми його розглядали, але внаслідок невзаємодії з міською радою не змогли торік його реалізувати. Є приміщення на вулиці Бенделіані. Фонд пропонував зробити реконструкцію і створити центр адаптації для людей з обмеженими можливостями, які могли би там займатися. Такий проект є. І якщо міська рада спільно з Фондом запрацює, то за 16-17 рік ми зможемо спільно збудувати такий центр», - розповів голова правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Олександр Товстенюк.

Потреба в такому центрі, дійсно, величезна, адже громадські організації Луцька, які працюють з дітьми та молоддю з інвалідністю, у більшості не забезпечені належною матеріально-ресурсною базою. Власне, у Луцьку приміщення має лише Волинська обласна громадська організація Українського товариства сліпих, а Волинський молодіжний обласний центр реабілітації інвалідів з дитинства «Джерело життя» звільнене від даної оплати. Решта організацій оплачують комунальні послуги за рахунок благодійних, спонсорських коштів та членських внесків

Окрім приміщення, великою проблемою є залучення до роботи з особливими дітьми спеціалістів, які розуміються на спеціальних корекційних методиках - дефектологів, реабілітологів. Заняття у приватних спеціалістів коштує дуже дорого, тому багато сімей не мають змогу оплатити такі послуги.

Голова Волинської обласної громадської організації батьків дітей з синдромом Дауна та іншими порушеннями розвитку «Даун синдром» Олена Мельник розповідає, що в інших містах України є для цього спеціальні заклади, які мають фінансування від влади. А їхній організації довелося взяти на себе функції соціально-реабілітаційних центрів. Приміщення вони орендують за гривню на рік, але ще однією проблемою для батьків комунальні послуги.

«Раніше ми платили більше тисячі гривень за місяць, які прийдуть нові платіжки в період опалювального сезону – навіть не уявляю. Тому віддавати за це кошти – теж проблемо, грошей немає. І з цього приводу ми зверталися в Луцьку міську раду, але відповіді ще не маємо, питання в процесі. Як би у нас створили центр, де б могли розташуватися усі діти-інваліди, де б із ними могли займатися – було б просто чудово, адже аналогів в Україні ми не бачили», - наголосила Олена Мельник.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку хочуть створити створити спільний соціальний центр
13 листопад, 2015, 20:13