У Луцьку розповідали, як оновити Конституцію. ФОТО

У Луцьку розповідали, як оновити Конституцію. ФОТО
18 листопада у Луцьку відбулася регіональна громадська зустріч «Створення Народної Конституції України».

Участь у заході взяли експерти Міжнародного центру перспективних досліджень - Сергій Кіщенко, Геннадій Друзенко, Ірина Суліковська та представники нашого регіону - колишній міський голова Богдан Шиба, колишній народний депутат Андрій Бондарчук, голова Апеляційного суду Петро Філюк.

Також до обговорення теми зустрічі долучились більше сотні громадських та культурних діячів, освітян, юристів, студентів, журналістів та активних громадян з різних куточків Волинської області.

Сергій Кіщенко відзначив, що розробка Конституції – це не звичайна законотворча діяльність. Це максимально широкий процес із залученням усієї громадськості.

«За всі ці роки ми не мали такої можливості. Громадяни ніколи не брали участі у творенні Конституції, тому, можливо, через це вона й не виконується. Тільки максимально широкий процес створить таку Конституцію, яку люди відстоюватимуть і за яку боротимуться. Ми маємо запустити це обговорення, цей рух, аби громадяни самі вирішили, чи треба змінити Основний Закон, чи написати новий, чи промоніторити те, що відбувається зараз. Чому зміни в Конституцію вносить хтось у Києві, а не ми – широка громадськість? Хіба вони краще за нас знають, яку ми бачимо освіту, медицину, культуру?» - риторично зауважив Кіщенко.

Андрій Бондарчук зауважив, що процес творення Конституції справді важливий і добре, що він відбувається навіть зараз, у період війни, адже це означає, що ми думаємо про майбутнє. Також він поділився власним досвідом творення Конституції, адже мав до цього безпосереднє відношення, будучи свого часу народним депутатом першого скликання.

Петро Філюк відзначив, що сьогодні знизилась якість нормотворців. Однак тема змін до Конституції є актуальною. Разом з тим, зміни в державі потрібно починати знизу, це стосується, зокрема, реформи в судовій системі.

Геннадій Друзенко проаналізував головні пункти Конституції і відзначив, що вони не виконуються або погано виконуються.

«Конституція відверто бреше своїм громадянам, а це викликає до неї недовіру з їхнього боку. Ми маємо унікальний досвід невдач і перемог, маємо унікальний волонтерський досвід, тому його треба осмислити та сформувати новий суспільний договір. Щоб прийняти справді народну Конституцію, потрібен тиск громадянського суспільства. Також ми вже маємо підтримку окремих народних депутатів», - сказав Друзенко.

Ірина Суліковська розповіла про механізм обговорення та ухвалення нової Конституції. Вона впевнена, що завдяки Установчим Зборам (орган установчої влади від народу, який розроблятиме проект Основного Закону) держава отримає і реальний план дій, і якісно інших політиків, а головне – щоб громада отримала суспільний договір, який стане прототипом нової Конституції.

«У результаті ми отримаємо перезавантаження всієї країни. Ми отримаємо систему, коли зможемо звільняти посадовців через електронні сервіси, а ефективність їхньої роботи визначатимемо за допомогою математичних обрахунків», - відзначила Суліковська.

Усі наявні напрацювання експертів викладені у брошурі «Оновлення Конституції як завершення революції». Тут ідеться про чотири напрями конституційних змін: встановлення ефективного механізму державної влади, створення конституційних передумов для децентралізації влади, посилення незалежності та професійності судової влади, гарантування прав і свобод людини і громадянина. До розгляду всіх цих питань має бути долучена громадськість.

Присутні висловили вдячність київським експертам за презентацію ідеї нової Конституції у Луцьку та заявили про готовність долучитись до її творення.

Усі пропозиції місцевих експертів, напрацювання та поради прохання надсилати регіональному партнеру Міжнародного центру перспективних досліджень на Волині Руслану Теліпському: [email protected].

Організатори заходу: Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД) спільно з ВОГО «Так Треба» (голова Руслан Теліпський).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
краще б труби опалення оновлювали, реформатори
Відповісти
І хто фінансував збіговисько? Сподіваюсь, такий "вельми поважний і вкрай необхідний " захід проспонсорували не за рахунок платників податків Луцька?
Відповісти