Місто святого Миколая. Стародавній Луцьк. ФОТО

Місто святого Миколая. Стародавній Луцьк. ФОТО
Святий Миколай насправді ніколи не жив у Луцьку. За давніми переказами, він народився десь в кінці 200-х років у провінції Лікія та був видатним єпископом, - повідомляє Всвіті.

Та все ж Луцьк – одне із міст, покровителем якого офіційно вважається святий Миколай. Ще у ХVІ–ХVII століттях на міських печатках було зображення Чудотворця. У повний зріст, з книгою у правій руці та з посагом у лівій.

І на сучасному гербі головного волинського міста є постать святого Миколая. Золоті і срібні кольори в його одязі символізують відвагу та шляхетність, а червоний фон – мужність. Цікаво, що Миколай стоїть босоніж: так позначено покровительство його над погодою та водною стихією. Хрест та Євангеліє у руках святого – це перемога християнства та сила Божого захисту.

Одне із найдавніших міст нашої країни цікаве своєю історією, старовинними архітектурними та сучасними пам'ятками. Тут розміщено багато найрізноманітніших музеїв і щороку проводяться тематичні фестивалі.

Тож у переддень свята можна поринути у мандрівку волинською резиденцією святого Миколая – містом Луцьк.

Чим здивує нас Луцьк?

Мабуть, найвідомішою архітектурною пам’яткою не лише міста, а й Волинської області, є замок Любарта. Оборонна споруда XIII–XIV століть зараз є однією з найстаріших і найкраще збережених в Україні. Вежа Чарторийських і залишки Окольного замку заслуговують на окрему увагу. Разом з іншими старовинними спорудами замок Любарта входить до складу державного заповідника «Старий Луцьк».
У замку розташувався єдиний в Україні Музей дзвонів, який володіє справді унікальними експонатами не лише із України.

Серед найцікавіших музеїв Луцька Музей українського війська та військової техніки, Музей історії сільського господарства Волині із спорудами під відкритим небом та Музей-аптека з рідкісними книгами фармацевтичного ремесла.

Унікальним зразком української житлової архітектури XVI століття є Будинок Фальчевського.

Місто багате на храмові архітектурні пам’ятки. Серед культових споруд минулих століть - Комплекс монастиря та костелу Св. Хреста бернардинів (XVIII ст.); Кафедральний собор Св. Апостолів Петра і Павла з монастирем єзуїтів та підземеллями (1639 рік); Вірменська (XV ст.) та Лютеранська (поч. ХХ ст.) церкви; також є багато старовинних монастирів.

Є у Луцьку, звичайно, і Церква Свято́го Микола́я Чудотво́рця, збудована у 90-х минулого століття.

Легенда з Галицько-Волинського літопису

Жителі міста Луцька здавна поважали святого Миколая як свого покровителя. І на це є свої причини. Всім відома легенда про те, як під час нападу Золотої Орди у 1259 році захистив поселення від біди. Насправді цей випадок навіть зафіксовано у Галицько-Волинському літописі. «Бъ̃ же чю(до) сътвори, и ст̃ыѝ Іоа(н), и ст̃ыѝ Никола: вЂтру (ж) тако бывшю, яко о пороко(м) връгши(м), вЂтръ же обращаше каме(н) на ня. Пакы же мечющи(м) на ня крЂпко, изломися, Бж̃іею силою, пра(к) и(х). И не успЂв(ь)ше ничто (ж) вратиша(с) въ страны 7 своя, рек(ь)ше в поле». Святий Миколай так обернув силу вітру, що каміння, яке летіло з боку татар, повернулось до них самих. Від тоді Миколай вважається патроном цього древнього міста.

Його можна зустріти на вулицях Луцька

Кожного 18 грудня, коли на вечірньому небі вже з’являються зірки, святий Миколай чекає на дітей просто посеред міста. Малюки приходять сюди, аби, пообіцявши бути чемними, згодом отримати такі очікувані подарунки. А Миколай вислуховуватиме наївні дитячі прохання, непорушно спостерігаючи за дітлахами. Свої мрії у листах вони залишають біля 3-метрової постаті святого угодника.

Бронзовий пам’ятник святому Миколаю встановили у Луцьку навесні 2000 року.

Іще одна місцева традиція, пов’язана з ним, – покладання квітів після церемонії шлюбу усіма нареченими. Лучани люблять і шанують свого покровителя.

Несподіваний випадок трапився нещодавно у Музеї волинської ікони. Диво сталось із образом, на якому було зображено сюжет «Моління про Чашу» (XVI століття). Коли зовнішній шар фарби раптом почав злущуватись, під ним відкрилось зовсім інше зображення – святого Миколая. Яке зображення «ховалось» в іконі, встановили не відразу, а тільки після рентген-дослідження. Реставрація ікони була надзвичайно складною.

До слова, виставка у цьому музеї, присвячена образу Миколая, налічує більше ста зображень Чудотворця. Давно доведено, що Миколай був реальною особою. Шкода, але опису його зовнішності не збереглося, тож у різні часи ікони малювали із абсолютно різними рисами обличчя святого.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Пора вже московського ,,лєшєво,,- діда мороза поміняти на СВЯТОГО МИКОЛАЯ , пора повертати все своє , а то і буде лізти ,,старший брат ,, в лаптях , куфайці і з балалайкою ,,защіщять русскій мір,, !
Відповісти
Святий Миколай-не просто реальна особа, а найбільш шанований на Русі після Богородиці святий, численні дива якого зафіксовані не тільки в минулому, а вже в наш час. Він сам можливо вже не роздає подарунки, це вже наше-людське, але точно молитвами до Нього можна сподабатись великої Божої благодаті...
Відповісти
В 2009 році було проведено сучасний компютерний аналіз Його черепа (нетлінні мощі зберігаються в Італійському м. Барі і постійно мироточать) та рекострукцію його обличчя і встановлено, що Він виглядав саме так як зображують на більшості звичних нам ікон
Відповісти
Останні новини
Місто святого Миколая. Стародавній Луцьк. ФОТО
17 грудень, 2015, 04:44