У мережі Інтернет українці прагнуть здаватися не тими, ким є. ФОТО

У мережі Інтернет українці прагнуть здаватися не тими, ким є. ФОТО
Схильність пересічного українця купувати іномарки преміум-класу істотно дорожчих його квартири, спускати зарплату на новітні гаджети або дорогий брендовий одяг, а потім "класти зуби на полицю" помічають не тільки європейці, - пише tekievtimes.ua.

"У нас в офісі дівчина втратила свідомість через тижневого голодування, оскільки витратила всю свою зарплату на туфлі, - розповідає Нанн. - Туфлі були красиві, але навряд чи коштували того, щоб за них померти ".

Одного разу Нанну довелося допомагати молодому киянину штовхати його дорогий спортивний Porsche, тому що у того не було грошей на бензин, згадує британець ще один епізод зі свого життя в українській столиці.

Схильність до життя невідповідно до своїх достатків, а також заклопотаність власним невисоким матеріальним статусом сформувалися завдяки культу споживання, який прийшов в Україну з Заходу після розпаду СРСР, відзначають соціологи.

Намагаючись спіймати таксі в Києві, Ніл Кемпбелл,власник українського видавничого дому PAN Publishing, не повірив очам своїм: на помах його руки зупинився масивний Lexus. Кемпбелл передбачає, що коштує він ніяк не менше $ 50 тис.

Водій говорив по-англійськи і розповів, що заробив на такий автомобіль, займаючись операціями з нерухомістю. При цьому він живе в крихітній квартирці на Лівому березі, а останнім часом взагалі перебуває на мілині, ось і підробляє приватним візництвом. І навіть в скрутному становищі залишатися щасливим йому допомагає володіння шикарним автомобілем.

"Мене завжди дивує і шокує, коли люди хочуть бути тим, ким вони не є, - говорить Кемпбелл, який сам їздить на досить скромному для свого статусу Mitsubishi Lancer ціною $ 20 тис. - Це, звичайно, зустрічається всюди в світі, але особливо помітно в Україні. Мені здається, багато людей вірять, що вони стають краще, коли демонструють багатство, навіть якщо його насправді немає ".

В першу чергу, українцям дозволяє себе почувати комфортно, володіння дорогим автомобілем. За даними інформаційно-аналітичної групи AutoConsulting, в 2011 році Україна разом з Німеччиною і Росією увійшла в трійку лідерів за кількістю проданих машин класу люкс. А в 2012-му продаж в Україні сегмента luxury, наприклад марок Rolls-Royce, Maybach і Bentley, вартість одного примірника яких в середньому досягає $ 500 тис., Зросли на 50%.
  
Причому, як стверджують експерти, пік продажів люксових автомобілів припав на роки глобальної економічної кризи. Напередодні цього періоду в Україні відкрилися перші автосалони Rolls-Royce, Maserati, Lamborghini, а після кризи - ще й Aston Martin і Ferrari.

За оцінкою дилерів, дорогі машини в першу чергу купують ті, хто хоче таким чином підкреслити свій статус. Найкоротший шлях до цього - придбання дешевих підробок під відомі бренди.

Йонас Найберг, редактор журналу Національної федерації професійних музикантів Швеції, бував в Україні неодноразово і кожного разу дивувався правилам життя, як він каже, тутешнього "мачо-суспільства".

"Таке враження, що від жінки тут вимагається виглядати сексуально і дорого, а від чоловіка - показувати, що він при грошах", - дивується швед.

Саме в цьому Найберг бачить причину того, що і ті й інші хочуть здаватися кимось значним, а не бути їм.

Швед зізнається, що йому це здається "дуже старомодним і сумним".
"У інтелектуальної Європі високий академічний титул важливіший, ніж модна машина або силіконові груди", - говорить Найберг.

Чим вище рівень освіти, тим менше людям властиво прагнення здаватися, а не бути.

"Люди притягли з радянського минулого навички бідних. А як може продемонструвати свій соціальний статус бідна людина? Тим, що він добре поїв і красиво одягнувся ", - додає російський соціолог Марина Красильникова.

На відміну від України, Росії або Китаю, Західна Європа давно пройшла період випробування атрибутами розкоші, і тамтешні жителі не прагнуть тішити почуття власної гідності за допомогою матеріальних благ.

Наприклад, Найберг, маючи платню вище середнього по країні, а воно дорівнює 3,5 тис. Євро, їздить на уживаної Hyundai Elantra 1999 року випуску за 500 євро, купленої в Стокгольмі.

"Я думаю, краще купити стару машину, але мати гроші на їжу і вино, дітей та друзів, - міркує швед. - А моя репутація і без того солідна, і ніякі символи для цього мені не потрібні ".

Фахівці вважають, що українці подолають цю лінійну залежність щастя від достатку, коли більшість співгромадян досягнуто хоча б середнього рівня забезпеченості.



















Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
хороша,розумна стаття!! Головне так і є))
Відповісти
Панти - наше всьо.
Відповісти
Молодець,пані Олена!Ото взула - 100:0.
Відповісти
Я ж то бачу що ви пнетися буцімто ви САЙТ не дитячка шкільна газета
Відповісти
про україців - ясно, одна з рис нації, бути в злиднях і пижитись на всі сто. А от тут робить фотка з татарином юнусовим (він же тіматі) який вилазить з гелікоптера?
журнастісти - роздупліться!
Відповісти
Пане модераторе!Поважайте читачів цього "видання".Читайте, що видаляєте - після того, як видалили комент Олени (де було написано, що ця новина з 2013 року), логічно було видалити і мій вчорашній коментар .Ця "новина" гуляє просторами інтернету з серпня 2013 року.І стирена вона з ФБ))))))))))))
Відповісти
Останні новини
У мережі Інтернет українці прагнуть здаватися не тими, ким є. ФОТО
28 лютий, 2016, 15:06