На Волині планують витратити більше 16 мільйонів на меморіали та пам'ятники

На Волині планують витратити більше 16 мільйонів на меморіали та пам'ятники
У найближчі 5 років на Волині планують витратити більше 16 мільйонів гривень на увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій.

Про це стало відомо сьогодні, 3 березня, під час засідання постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму, - пише Слово Волині.

Члени комісії підтримали проект Регіональної програми увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій на 2016-2020 роки, на реалізацію якої потрібні колосальні кошти.

Розробником програми є управління з питань внутрішньої політики облдержадміністрації, яке передбачає, що за 5 років на вшанування пам’яті жертв війн та репресій потрібно витратити більше 16 мільйонів гривень. При цьому майже 7,5 мільйонів гривень планується виділити з обласного бюджету, ще майже 5 – з районних та міських (міст обласного значення), 820 тисяч – з сільських, селищних та міських (міст районного значення), 3 мільйони – з інших джерел.

Начальник управління з питань внутрішньої політики ОДА Ольга Чубара зауважила, що попередня програма увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій залишила невиконаними такі завдання, як увічнення пам’яті жертв польсько-українського протистояння у 40-х роках ХХ століття, борців за Україну у лавах Української Повстанської Армії, російсько-української неоголошеної війни на Сході України, впорядкування існуючих кладовищ і поховань. Відтак, усі ці завдання планують виконати в рамках нової програми.

Зокрема, планується фінансова підтримка досліджень редакційно-видавничої групи „Науковий центр історичних студій Волині”. Загалом за 5 років ця структура може отримати майже 1,9 мільйона гривень. Близько 60 тисяч планується витратити на проведення наукових конференцій, півмільйона гривень – на впорядкування кладовищ на території області, ще стільки ж – на впорядкування українських кладовищ на території Польщі.

Найбільшу суму, а саме – 12 мільйонів гривень, чиновники хочуть спрямувати на спорудження, ремонт та реконструкцію пам’ятних знаків, пам’ятників, меморіалів на території краю та в Республіці Польща.

Ще понад мільйон гривень витратять на видання матеріалів за результатами пошукових, ексгумаційних наукових, дослідницьких робіт і документальної, мемуарної літератури.

В рамках 12 мільйонів, передбачених на реконструкцію та встановлення пам’ятних знаків та меморіалів, планується продовження ексгумаційних робіт із встановленням 4 пам’ятних знаків на могилах в’язнів Луцької тюрми, розстріляних у 1941 році НКВС (400 тисяч гривень), завершення реконструкції Стели спалених сіл на луцькому меморіалі (250 тисяч гривень), встановлення пам’ятних знаків на місці колишнього римсько-католицького цвинтаря, польським воїнам 1918-1920 років та волинянам-воїнам Війська Польського 1921-1939 років (670 тисяч гривень), встановлення пам’ятного знака воїнам УПА у Луцьку (480 тисяч), пам’ятного знака «Голокост євреїв» (350 тисяч), пам’ятного знака «Голокост ромів» (350 тисяч).

При цьому півмільйона хочуть виділити на встановлення пам’ятника захисникам України від російських загарбників у Криму та на Сході держави у Луцьку, ще стільки ж – на пам’ятний знак воїнам австро-угорської армії на їх могилах, чверть мільйона – на пам’ятник християнському милосердю волинян, 65 тисяч – на пам’ятник воїнам армії УНР, 55 тисяч – на встановлення пам’ятного знака українцям сіл Кічкарівка і Черчиці, які загинули від польських збройних формувань у 1943 році.

Окрім цього, планується встановлення пам’ятника «Борцям за волю України» у Ковелі (вартість – 600 тисяч гривень), ремонт монумента «Жертвам фашизму» у Володимир-Волинському (470 тисяч), ремонт пам’ятників воїнам УПА та Січовим стрільцям та перенесення пам’ятника прикордоннику у Володимир-Волинському.

Чимала сума коштів, а саме – 3 мільйони гривень, передбачається на реконструкцію Алеї Героїв війни на сході у Нововолинську.

Також у планах – встановлення та реконструкція численних пам’ятників, меморіальних дошок загиблим українцям у польсько-українському конфлікті 1943-1944 років, під час Другої світової війни, визвольних змагань УПА в 1942-1945 роках, АТО у волинських селах.

260 тисяч витратять на встановлення монумента «Стелла пам’яті», присвяченого Другій світовій та війні на сході у селі Радомишль Луцького району, 280 тисяч – на встановлення пам’ятника Героям Небесної сотні у селиці Любешів, 300 тисяч – на реконструкцію музею Партизанської слави під музей Бойової слави Любешівщини у селі Залізниця, 245 тисяч – на реконструкцію обеліска скорботної матері під пам’ятник учасникам АТО у Любешові.

Майже 900 тисяч буде витрачено на пам’ятники українцям у Польщі.

Член комісії Ірина Констанкевич також попросила розробників програми більшу увагу звернути на увічнення пам’яті українців, які брали участь у Першій світовій війні. Тож проект програми з відповідними змінами найближчим часом розглянуть депутати обласної ради.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Яку програму Чубара розробити може? Не смішіть людей і женіть її скоріше з ОДА разом з Дубняком і його "красунею" Козюпою!
Відповісти
Як у Висоцького: " Про живых не скажу, а покойников мы бережём" ((
Відповісти
Відчувається, що країна змінюється: тепер про майбутній дерибан коштів громади повідомляють заздалегідь, що б потім ніхто не зміг сказати, що їх про це не попереджали! Попередили?! Тепер розпил бабла можна спокійно розпочинати! Головне - супроводити все дійство "патріотичними гаслами" про "національну пам'ять, увічнення безневинних жертв і справжніх українських героїв" і бла бла бла!
Відповісти
Останні новини
На Волині планують витратити більше 16 мільйонів на меморіали та пам'ятники
03 березень, 2016, 18:31
Хто збудує лучанам садочки?
03 березень, 2016, 18:06