У Луцьку Микола Романюк зустрівся з польськими караїмами. ФОТО

У Луцьку Микола Романюк зустрівся з польськими караїмами. ФОТО
Сьогодні до нашого міста завітала делегація польських караїмів. У рамках перебування у Луцьку відбулася зустріч з міським головою Миколою Романюком, його заступником Андрієм Кицею, начальником управління міжнародного співробітництва та проектної діяльності Вірою Кудрявцевою, начальником управління культури Тетяною Гнатів та начальником відділу охорони культурної спадщини Петром Троневичем.

Міський голова Микола Романюк привітав гостей у нашому місті та побажав приємного перебування, - повідомляє Луцька міська рада.

Про мету візиту польських караїмів розповіла третій секретар Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку Ельжбєта Желінська. “Консульство Республіки Польща у Луцьку при підтримці міської ради розпочинає реалізацію проекту “Луцьк — багатокультурне місто”. Наша мета показати минуле Луцька у часи, коли тут проживали різні національності, взаємо проникалися культури, мови, конфесії.

Проект передбачає зустрічі з представниками різних національностей. Вирішили розпочати з караїмів. Я думаю, лучанам буде цікаво дізнатися, хто такі караїми, як вони тут з'явилися, яка їх спадщина”, - розповіла вона. Ельжбєта Желінська зауважила, що на запрошення консульства до Луцька приїхали представники Спілки караїмів Польщі. За її словами, це люди, предки яких мешкали у нашому місті.





Також Ельжбєта Желінська розповіла, що завтра, 12 квітня, о 14.00 год. у Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України (вул. Лесі Українки, 24а) можна буде більше дізнатися про луцьких караїмів.

Начальник управління культури Тетяна Гнатів зауважила, що такий захід дуже актуальний. Луцьк бере участь у проекті Ради Європи “Інтеркультурні міста”. Він робить ставку на мультикультурність. У рамках проекту у нашому місті було кілька зустрічей.

Тетяна Гнатів наголосила, що караїми зіграли важливу роль у історії Луцька. Проект “Луцьк — багатокультурне місто” дуже цікавий для нас.

Про історію караїмів у Луцьку розповів начальник відділу охорони культурної спадщини Петро Троневич. Він зазначив, що 500 років караїми мешкали у нашому місті. Тут проживало орієнтовно 50 сімей. До наших часів залишилося приміщення караїмської гміни, а от кенаса не збереглася. У Луцьку є вулиця Караїмська на місці, де вони колись проживали. Були у нашому місті і цвинтарі, де похоронені представники цієї національності.

Петро Троневич розповів, що нині у Луцьку проживає троє караїмів.



Представники делегації польських караїмів розповіли, що їм приємно бути у Луцьку, адже тут мешкали їхні предки. Вони намагаються зберегти свою культуру. Зауважували, що, на жаль, уже мало хто знає караїмську мову, адже їхні родини виїзджаючи з Волині, Галичини на нове місце проживання спілкувалися не рідною мовою. Нині у Тракаї (Литва) організовано школу караїмської мови.

Присутні наголошували, що у Луцьку проживало багато караїмів і це важливий шар культури їхньої національності.

В рамках розмови піднімалось питання й встановлення у Луцьку меморіальної чи інформаційної дошки, де можна було б дізнатися про караїмів, організувати експозицію у музеї тощо.

Міський голова Микола Романюк наголосив, що дасть доручення структурним підрозділам міської ради, аби вивчили можливість встановлення меморіальної дошки, підшукали відповідне місце для цього. За його словами, це хороша ідея, адже караїми є частиною історії Луцька. Він наголосив, що така інформація буде цікава й для туристів.

Розповів Микола Романюк й про те, що у Старому місті, де мешкали караїми, заплановано проведення ремонту вулиць.

На завершення міський голова подякував за зустріч та цікаву розмову.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а воды горячей нет а он фигней занимается
Відповісти
якщо їх накормити горохом, квасолею чи квашеною капустою вони почнуть виробляти гази які можна збирати і подавати на котельню щоб була гаряча вода
Відповісти
Останні новини
У Луцьку Микола Романюк зустрівся з польськими караїмами. ФОТО
11 квітень, 2016, 16:16