Отримана спадщина чи подароване майно обов’язково декларуються

Отримана спадщина чи подароване майно обов’язково декларуються
Отримане в подарунок або успадковане майно у 2015 році, або в 2014 та 2013 р, але не задеклароване в попередні деклараційні кампанії,
підлягають декларуванню.

Про це наголошують в ГУ ДФС у Волинській області.

Отримана спадщина або подароване майно від родичів першого ступеня споріднення оподатковуються за нульовою ставкою. Тому громадяни, котрі успадкували чи отримали в подарунок майно від спадкодавців (дарувальників) І ступеня споріднення не сплачують ПДФО та військовий збір.

За нульовою ставкою оподатковується успадковане чи подароване майно інвалідам І групи, дітям–сиротам, або позбавленим батьківського піклування. В зв’язку з цим такі доходи можна не декларувати.

Однак в усіх інших випадках отримана спадщина чи отримане в подарунок майно є обов’язковою підставою для подання декларації про майновий стан і доходи за рік, у якому отримано такі доходи.

Тому громадяни, які в 2015 році, а також у два попередні роки, за умови їх недекларування в минулі кампанії, до 1 травня 2016 року зобов’язані подати податкову декларацію.

Декларанти повинні врахувати, що успадковане чи отримане в подарунок майно резидентами оподатковується за ставкою 5 відсотків, а нерезиденти, які отримують спадщину або подарунок від спадкодавця, згідно з вимогами чинного законодавства, сплачують від 15 відсотків ПДФО, залежно від суми отриманих доходів.

Незалежно від громадянства декларанти, які успадкували чи отримали в подарунок майно, зобов’язані сплатити 1,5 відсотка військового збору.

В ГУ ДФС Волині особливо наголошують, що нерезиденти сплачують ПДФО та військовий збір при нотаріальному оформленні спадщини чи отриманого в подарунок майна, а громадяни України – протягом 60 днів після завершення кампанії декларування.

Тобто, громадяни, котрі задекларували отриману спадщину, до 1 серпня 2016 року повинні сплатити в бюджет визначену суму ПДФО і військового збору.

Довідково: порядок оподаткування, ставки і порядок декларування спадщини та дарунків визначено в статті 174 Податкового кодексу України.

Практичну допомогу в заповненні і поданні декларації громадяни можуть отримати Центрах обслуговуванні платників та у відділеннях ОДПІ в області за місцем своєї податкової адреси.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А можна через офшор провести,щоб не платити податки?
Відповісти
не можна а треба. херант сказав, що це законно
Відповісти
згідно п.179.2 ст.179 Податкового кодексу декларація про доходи не подається, коли дохід оподатковується за нульовою ставкою
Відповісти
Останні новини
Отримана спадщина чи подароване майно обов’язково декларуються
15 квітень, 2016, 22:26