Школярі Волині змагалися у туризмі. ФОТО

Школярі Волині змагалися у туризмі. ФОТО
Упродовж двох тижнів на турбазі «Юний турист» поблизу с.Лище Луцького району відбувався VІ обласний зліт-змагання з туризму серед учнів сільських шкіл І-ІІ ступенів, присвячений пам’яті Ігоря Коротуна, організований Волинським обласним Центром туризму, спорту та екскурсій.

У зльоті взяли участь понад 100 дітей - учні сільських шкіл І-ІІ ст. з різних районів області, - повідомляє Волинська правда.

- В цьому році ми відновили першопочаткову форму даного зльоту і проводили його в рамках наметового туристсько-спортивного табору, - говорить директор обласного Центру туризму, спорту та екскурсій Леонід Толстіхін. - Попередні роки такі змагання відбувались під час І-ї оздоровчої зміни у «таборі Сонячний». Основна мета їх проведення – це залучення сільських дітей до спорту, здорового способу життя, активного та корисного відпочинку, надання можливості сільським школам проявитись в обласних заходах, адже порівняно із закладами нового типу – ліцеями, гімназіями, вони мають набагато менше можливостей. Такі змагання в рамках наметового табору – це унікальна школа життя, де діти, перебуваючи в природних умовах, набувають вмінь і навичок самообслуговування, облаштування побуту, самоорганізації, роботі в команді, навчаються долати труднощі, вивчають рідний край під час подорожей. У такій цікавій і доступній дітям формі досягається головна мета – виховання самодостатнього, національно свідомого, здорового громадянина України, - підсумував Леонід Миколайович.

До програми зльоту входили змагання з техніки пішохідного, водного та велосипедного туризму, спортивного орієнтування.





Спочатку з дітьми проводили тренування та майстер-класи, щоб підготувати до змагань. Потім відбувались самі змагання. Діти долали туристську «Смугу перешкод», «скелелазну» стінку на полігоні турбази, водні дистанції «слалом» на байдарці та човні, вправлялись у фігурному водінні велосипеда, долали дистанції велокросу та демонстрували свої вміння з орієнтування на місцевості у гараздженському лісовому масиві.

За першість серед сільських загальноосвітніх шкіл І-ІІ ступенів змагались 10 команд юних туристів з різних територій області. Найкращі результати з техніки пішохідного та велосипедного туризму показали школярі с.Промінь Луцького району, у водному туризмі лідерами стали юні туристи с.Оленине Камінь-Каширського району, а найспритнішими орієнтувальниками виявились учні загальноосвітньої школи с.Гаразджа Луцького району.





Ще одним заліковим видом зльоту був туристсько-краєзнавчий похід. За 4-5 днів діти здійснили походи 2-го ступеня складності за запропонованими організаторами маршрутами протяжністю більше 60 кілометрів територією Луцького та Ківерцівського районів. Під час подорожі діти долали певні природні перешкоди, орієнтувались по карті, проводили краєзнавчо-пошукову роботу, виконували спеціальні туристські завдання. Найбільше балів за виконання завдань на маршруті набрали школярі с.Тагачин Турійського району.

Крім залікових видів кожного дня діти вправлялись у різноманітних конкурсах та вікторинах: надання долікарської допомоги, туристсько-краєзнавчих навичках, демонстрували свої таланти у художній самодіяльності.



У наметовому таборі дітям дуже сподобалось, навіть дощ, який іноді випадав, лише загартував та дав можливість випробувати себе на готовність дій в різних умовах.

Туризм – це дуже цікавий і корисний вид спорту, ти дізнаєшся багато нового. Під час зльоту ми ходили в похід і побували в таких унікальних селах, про які я навіть не чула, бачили карстові кар’єри - ділиться враженнями Софія Приходько з Камінь-Каширського району.





За результатами всіх випробувань Кубок переможця зльоту отримали юні туристи с.Промінь Луцького району, ІІ місце посіли учні ЗОШ с. Гаразджа Луцького району і замкнули трійку лідерів команда с.Квітневе Рожищенського району. Переможці та призери, а також тренери команд були нагороджені грамотами управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації, дипломами обласного Центру туризму, спорту та екскурсій, кубками та медалями.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.