В Україні платитимуть компенсацію за затримку зарплати

В Україні платитимуть компенсацію за затримку зарплати
На "чорні" оклади нові правила не поширюються, а суми будуть дрібні, - попереджає експерт.

Про це повідомляє Сегодня.

Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики схвалив законопроект, який передбачає виплату компенсацій за кожен місяць затримки зарплат.

"Йдеться про незначні суми, які стосуються винятково офіційної зарплати, – каже бізнес-консультант Андрій Степановський. – Якщо підприємство заборгувало більше, ніж на місяць, тоді воно повинно компенсувати рівень інфляції за той період. Якщо врахувати, що офіційна інфляція у нас не більше 5%, то йдеться про доплату 100 – 200 гривень. Інша справа, якщо зарплату на підприємстві затримують кілька років. Тоді можуть бути дійсно солідні суми, але таких підприємств зараз немає".

Як відомо, в "тіні" перебуває 40% ВВП України, а більше половини роботодавців виплачують зарплату в конвертах. І компенсація на затримку цих сум не поширюється.

"На великих підприємствах компенсацію рахуватимуть автоматично, а ось на малих або приватних підприємствах її можуть не брати до уваги взагалі, або вважати за поданням колективу. Бухгалтери часто хитрують. Вони вчасно сплачують податок на зарплату, а самі зарплати виплачують із запізненням. Прострочення може контролювати лише спеціально створений орган, якого зараз немає", – зазначає Степановський.

Варто зазначити, що за кілька років рівень тіньової економіки дещо знизився. Якщо в 2014-му він сягав 43% ВВП, в цьому році показник знизився до 41%.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ХА,ХА,три раза!!!
Відповісти
А яка служба повинна не допускати ,щоб в краіні була тіньова єкономіка ,ось з ней і запитати треба ,а не лапшу людям вішати і при цьому не чіпати тих хто використовує нелегальних робітників і платить в конвертах .Для цього є корумпована по самі вуха податкова і іі очільник,друг Гройсмана і інших високопосалдовців Насіров .
Відповісти
1% від ЗАГАЛЬНОГО боргу за день + бакс зріс вдвічі за час затримки - компенсуй, тоді затримок не буде! А те, що пропонують - дебілізм!
Відповісти
Вони вже прямим текстом всім кажуть що затримки будуть 100 %. Терпіть ми вам "компенсуємо". Краще вирішуйте питання вчасної оплати і не треба таких дурних законів і проектів. Але ж як вкрасти ? Давайте зробим ще якусь структуру яка нічого робити не буде а просто слідкувати "за чимось". хех як це по українські.
Відповісти