Експерти прогнозують подорожчання борошна

Експерти прогнозують подорожчання борошна
Експерти прогнозують, що до листопада подешевшають «борщовий набір» і зимові яблука, а в грудні очікують здешевлення цукру і подорожчання борошна.

Про це 9 жовтня повідомляє «Главред».

Директор інформкомпаніі «ПроАгро» Микола Верницький прогнозує зниження цін на овочі-фрукти в роздробі на 10-12% (в середньому 10-20 копійок за кілограм).

«Попит невеликий, адже покупці за останні два роки звикли, що в магазинах всю зиму все дешево і про запас не беруть, тому за рахунок високих цін магазини списують збитки від гнилі. Тим, хто бажає заощадити, краще брати товар на оптових овочевих ринках», - говорить аналітик плодоовочевого ринку УКАБ Ігор Стрелюк. Там буряк, моркву можна буде взяти по 2-2,5 гривень за кілограм залежно від якості, цибулю - по 80-90 копійок/ кг, картопля - 1,5-1,8 гривень за кілограм, яблука - по 4 гривні за кіло.

А капусту експерти радять купувати не раніше, ніж через місяць: у листопаді піде збір урожаю - і ціни на неї впадуть копійок на 20 за кілограм проти нинішніх 1,3-1,5 гривень. А ось українські груші залишаться дорогими - 10-12 гривень за кілограм, тому що їх зібрали небагато.

За прогнозами директора інформкомпаніі «ПроАгро» Миколи Верницького, цукру цього року наварять 1,8-1,85 мільйони тон - стільки споживають промисловість і населення в рік. Але є ще понад 500 тисяч тон перехідних запасів, тому вистачить з надлишком. Найдешевший цукор (5,5-5,8 гривень за кілограм) очікується в роздрібному продажі в грудні, але вже з середини січня почнеться плавне підвищення до 6-ти гривень і більше за рахунок витрат на зберігання. А ось гречка, рис, пшоно, горох та інші крупи дорожчати в цьому році і на початку наступного не будуть, максимум - на рівень інфляції (10-15 копійок за кілограм), Тому що ринок ними затоварений, стверджує Верницький.

На думку аналітика консалтингової компанії «ААА» Марії Колесник, ціни на крупи, крім рису та пшона, навіть можуть впасти на 20-30 копійок. (Гречка - до 7,8-8 гривень, горох - нижче 5 гривень). «Пшоно не подешевшає (зараз - 7,5-8 гривень за кілограм), тому що урожай проса нижче звичайного. А рис у нас закуплений за старими цінами (у роздробі - 5-9 гривень/ кг залежно від якості), поставки нового врожаю підуть тільки навесні, тоді й можливе подорожчання», - розповіла Колесник.

Щодо борошна, то обидва експерта вважають, що воно може подорожчати в роздробі до кінця року на 15-20 копійок за кілограм (до 4,3-4,5 гривень), коли піде розмел з нового врожаю.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.