Прокурори відібрали озеро у волинського нардепа

Прокурори відібрали озеро у волинського нардепа
Волинські прокурори через суд скасували право оренди народним депутатом України від «Народного фронту» Юрієм Савчуком озера Болотне у Турійському районі.

Про це пише Четверта влада.

Заступник прокурора Волинської області Ярослав Голинський розповів про результати роботи прокуратури у 2016 році. Серед іншого, зазначив, що прокуратура домоглася повернення державі озера в Турійському районі площею 19,5 гектарів, яке незаконно віддали в оренду.

«Судом задоволено позовні вимоги прокурора і визнано незаконним та скасовано розпорядження голови Турійської райдержадміністрації, протокол земельних торгів, визнано недійсним договір оренди земельної ділянки водного фонду розташованої в межах природно-заповідного фонду. Також суд зобов’язав повернути земельні ділянки водного фонду площею 19,5 гектарів у власність держави. Завдяки пред’явленню цього позову припинено незаконне використання ділянки на території заказника місцевого значення «Озерянський», – зазначив заступник прокурора Волині Ярослав Голинський.



Як з’ясували журналісти, йдеться про орендоване народним депутатом України Юрієм Савчуком озеро Болотне в Турійському районі. Турійська прокуратура ще наприкінці 2014 року звернулася до суду аби повернути озеро у власність держави.

З’ясувалося, що ще в липні 2012 року Турійська РДА почала розробляти технічну документацію із землеустрою щодо озера Болотне поблизу села Озеряни та його прибережної смуги.

А 27 листопада 2013 року Турійська райдержадміністрація провела земельні торги і продала право оренди озера площею водного плеса 11,5 га та його прибережної захисної смуги площею 8 га на 10 років для рибогосподарських потреб народному депутатові Юрію Савчуку. Того ж дня сторони уклали договір оренди.

Однак, прокуратура повважала, що озеро віддали в оренду незаконно.

«Розпорядження Турійської районної державної адміністрації та укладений на їх підставі договір оренди земельної ділянки прокурор вважає незаконними з тих підстав, що передана в оренду земельна ділянка входить до складу земель природнозаповідного фонду, а саме: загальнозоологічного заказника «Озерянський», що створений на території Озерянської сільської ради згідно рішення Волинської обласної ради від 31 жовтня 1991 року №226, а тому могла бути передана у користування Кабінетом Міністрів України, а не райдержадміністрацією», – йдеться в рішенні суду першої інстанції.

Посилаючись на це, прокуратура попросила суд скасувати розпорядження Турійської РДА та протокол земельних торгів, визнати недійсним договір оренди та зобов’язати орендаря повернути озеро. Позов прокуратури підтримала і Волинська облдержадміністрація.

Представники ДП «Турійське лісове господарство» та Озерянської сільської ради в суді пояснили, що дійсно заказник «Озерянський» існує, однак де його межі і чи входить до нього озеро вони не знають. А представники Турійської РДА і взагалі заперечили позов і заявили, що документація щодо встановлення меж загальнозоологічного заказника «Озерянський» в натурі (на місцевості) не розроблена. Разом з тим, за картографічними матеріалами, які має ДП «Турійське лісове господарство», озеро Болотне не входить у межі заказника.

Однак, суд встановив, що озеро Болотне належить до Озерянського заказника за проектом землеустрою щодо встановлення меж цього заказника на території окремо взятої Озерянської сільради. Цей проект ще у 2009 році затвердила сама ж Турійська РДА. Належність до заказника підтвердило і Управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА.

Щоб розібратися належить чи все-таки не належить до загальнозоологічного заказника озеро віддане в оренду нардепу суд призначив земельно-технічну експертизу. Її мали б провести експерти Волинського відділення Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз, але не змогли, бо їм не надали необхідні документи, тож експерт не зміг відповісти на поставлене судом питання.

Зрештою, суд не взяв до уваги аргументи відповідачів про відсутність належних доказів того, що озеро входить до складу земель природно-заповідного фонду і вирішив, що надавати в користування озеро і його прибережну смугу мав би Кабінет Міністрів України, а не Турійська РДА.

Тому у березні цього року суддя Ольга Турак вирішила задовольнити позов прокуратури і скасувати розпорядження РДА, протокол земельних торгів і визнати недійсним договір оренди.

В червні Апеляційний суд Волині підтвердив рішення суду першої інстанції і залишив його без змін.

Юрій Савчук став народний депутатом у 2012 році за списками партії «УДАР». У 2014 році він повторно пройшов у Верховну Раду, щоправда, вже за списками «Народного фронту». Зараз у Раді він є першим заступником голови Комітету з питань запобігання і протидії корупції.

Протягом майже двох років Юрій Савчук подав дев’ять законодавчих ініціатив, з яких одна була прийнята, один депутатський запит і шість разів виступав з місця у Верховній Раді.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.