«Свобода» вимагає звільнення Валерії Гонтарєвої

«Свобода» вимагає звільнення Валерії Гонтарєвої
Фракція ВО "Свобода" 20 січня 2017 року у Волинській облраді зареєструвала проект звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України щодо звільнення Валерії Гонтарєвої з посади голови НБУ.

Як зазначається у проекті звернення, сьогодні в Україні існує дві основні загрози національній безпеці - війна на Сході та обвал курсу національної грошової одиниці. Воєнна агресія Російської Федерації руйнує країну ззовні, а падіння курсу, разом з інфляцією, підривають економіку та суспільство зсередини.

"Різке падіння гривні призвело до низки негативних наслідків для економіки України та масового зубожіння населення. Значною мірою зменшився імпорт продукції з країн ЄС, закупівля якої здійснюється за іноземну валюту. Падіння реальних доходів громадян, за оцінками експертів, сягає 50 відсотків, порівняно з 2013 роком, що призвело до падіння купівельної спроможності населення і, як наслідок - зменшення обігових коштів у виробників промислової та сільгосппродукції.

Очевидно, що в діяльності НБУ були допущені серйозні стратегічні помилки. Недотримання цих пріоритетів, непродумані, а часто помилкові рішення керівництва НБУ, невиправдані публічні заяви спровокували сплеск девальваційних очікувань, масовий відплив депозитів, і головне - падіння довіри до такого державного інституту, як Національний банк та національна грошова одиниця.

Лише за 2014-2016 роки з депозитних рахунків українцями було знято 60 мільярдів гривень. За оцінками експертів, на руках у населення сьогодні знаходиться понад 80 мільярдів доларів США.

На Давоському економічному форумі, що відбувся в січні 2016 року, українську банківську систему було визнано однією з найгірших у світі (140-е місце з 144-х країн), а підтримка населенням голови НБУ коливалася на межі статистичної похибки (2,8%).

Протягом 2014-2016 років Національний банк України визнав неплатоспроможними близько 70 українських банків. У той же час, значна частка українського фінансового ринку належить російським банкам або банкам з російським капіталом ("Промінвестбанк", "Сбербанк Росії", БМ Банк, ВТБ, "Альфа-Банк" тощо). За підрахунками аналітиків, банки країни-агресора займають 19-20% українського фінансового ринку, із загальним капіталом у 123 млрд. грн. Вплив російських банків на вітчизняну фінансову систему та курсові коливання є доволі відчутним і несе в собі чималі приховані ризики і є недопустимим в умовах війни з Росією.


"Свободівці" вважають, що подальша непрофесійна та безконтрольна діяльність Гонтарєвої В.О. на посаді голови НБУ несе загрозу українській економіці, її дії (бездіяльність) призводять до руйнації фінансово-банківського сектору економіки України".

У зверненні вимагається:

1. Звільнити Голову НБУ Гонтарєву В.О. як особу, безпосередньо відповідальну за девальвацію національної валюти України та зниження купівельної спроможності громадян України.

2. Вжити заходів щодо стабілізації курсу української національної валюти на задекларованому у Бюджетному кодексі 2017 року рівні у 27, 2-27, 4 грн. за 1 долар США.

3. Вжити заходів щодо надання належної правової оцінки діям (бездіяльності) Гонтарєвої В. О. щодо незабезпечення стабільності гривні та притягнути винуватців до відповідальності, передбаченої чинним законодавством України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А працювати ті бездарі, свободівці не пробували?
Відповісти
Останні новини
«Свобода» вимагає звільнення Валерії Гонтарєвої
23 січень, 2017, 12:30