Хворе серце вбиває волинян через їх безпечність

Хворе серце вбиває волинян через їх безпечність
На Волині в рамках програми «Волинькард» обстежили більше 20 тисяч людей – у чотирьох тисяч серцево-судинні захворювання виявили вперше.

Про це повідомив голова правління Волинської обласної лікарняної каси Дмитро Глазунов.

«Люди просто не знають що вони хворіють. А затягування з лікуванням болячок призводить до інфарктів та інсультів. Люди не дбають про своє здоров’я, а потім стає вже пізно», -
розповідає завідувач фельдшерсько-акушерського пункту села Вербка Ковельського району Ірина Кулеша.

Медик каже, що обстежила близько 100 пацієнтів на ризики серцево-судинних захворювань. І у 18 з них гіпертонія виявлена вперше.

Лікарі констатують, що більшість серцево-судинних захворювань є небезпечними через невчасне виявлення недуги. Тому періодичний медичний огляд – необхідність. Це дасть можливість уникнути інсульту, інфаркту та їх дороговартісного лікування.

За програмою «Волинькард» усі, хто забажає, можуть пройти безплатні обстеження щодо встановлення ризиків серцево-судинних захворювань - аналіз крові на вміст холестерину, цукру та антропометричні вимірювання (співвідношення віку, ваги, зросту, об’єму талії).

Обстеження можна пройти у лікарнях і ФАПах, згідно з графіками обстеження на ризики серцево-судинних захворювань. Окрім того, люди, які перенесли інфаркт, згідно з умовами програми мають право
безкоштовно отримати тромболітичні препарати, - повідомив доктор медичних наук, професор Андрій Ягенський.

Препарат можна отримати у районних, Луцькій обласній і міській клінічних лікарнях. До речі, їх вартість - від 600 до 12 тисяч гривень.

Довідка

Програми запобігання та лікування серцево-судинних захворювань «Волинькард» на 2011-2013 роки була затверджена рішенням третьої сесії Волинської обласної ради від 3 березня 2011 року. Її мета - зменшити рівень смертності від кардіосудинних захворювань на Волині.

Сьогодні на Волині зареєстровано більше 530 тисяч захворювань серця та судин, що становить 67 630 на 100 тисяч дорослого населення.

Вартість програми – 4 мільйони 925 тисяч гривень. Це кошти і державного, й обласного, і місцевого бюджетів, а також підприємств та спонсорів. (Основне джерело фінансування - обласний бюджет, з якого за два роки уже виділили більше 2,5 млн. грн.)

Кардіосудинні хвороби займають 65,2% від усіх недуг українців. Україна займає 150 місце в світі серед держав за темпами розповсюдження захворювання.

Смертність від хвороб судин і серця у три рази перевищує летальні випадки від раку, туберкульозу, інфекційних хвороб та СНІДу взятих разом.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: здоров’я
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Пийте, куріть, колітсь - природній відбір триває.
Відповісти
Останні новини
Хворе серце вбиває волинян через їх безпечність
27 жовтень, 2012, 09:29