У мерії досі не знають, чому смердить в Луцьку

У мерії досі не знають, чому смердить в Луцьку
У Луцькій міській раді розглядають декілька причин виникнення смороду.

Про це йдеться у відповіді мерії Луцька на петицію громадського діяча Володимира Пащенка.

"Основною причиною появи неприємних запахів розглядається скид виробничих відходів ТзОВ "Біопаливо-енергетична компанія", господарсько- побутових стоків ПАТ "Гнідавський цукровий завод" та мікрорайону Вересневе на поля фільтрації заводу, які розміщені та території Баївської сільської ради Луцького району", - вказано в документі.

Попри приписи екологів та зупинення заводу запах продовжує поширюватись містом.

"Не виключена ймовірність розповсюдження запаху з навколишніх прилеглих до міста територій", - кажуть в мерії.

Далі публікуємо відповідь міської ради без змін і правок:


За повідомленням Державної екологічної інспекції у Волинській області, частина каналізаційних стоків з с. Гірка Полонка з самоплинного колектора зливається на прилеглу територію села з подальшим потраплянням в заплаву річки Чорногузка.

Відведення неочищених стічних вод в с. Княгининок та смт. Рокині здійснюється на очисні споруди, які перебувають в неробочому стані, з подальшим їх витіканням на відкритий ґрунт та річку Стир. Потребують реконструкції і каналізаційно-очисні споруди КП "Луцькводоканал" в районі с. Липляни та рекультивація полігону твердих побутових відходів в с. Брище.

Для підключення господарсько-побутових стоків мікрорайону Вересневе до міської каналізаційної мережі, на черговій сесії міської ради о 1.05.2017 виділено з міського бюджету 150 тис. грн. на проектні роботи з нового будівництва господарсько-побутової каналізації мікрорайону Вересневе. Самі роботи планується провести на протязі 3-х місяців.

Виконавчим комітетом міської ради прийнято рішення про впорядкування процедури приймання та обліку привізних (асенізаційним автотранспортом) стічних вод в міську мережу господарсько-побутової каналізації.
Працівниками відділу екології та департаменту житлово-комунального господарства міської ради спільно з спеціалістами комунальних підприємств „Луцькводоканал” та „Луцькспецкомунтранс” проводяться обстеження мереж водовідведення та зливової каналізації в місті Луцьку на предмет виявлення несанкціонованих підключень до цих мереж. У разі виявлення таких порушень приймаються необхідні заходи до їх усунення.

Перелік підприємств, діяльність яких має або потенційно може мати негативний вплив на довкілля та інформацію про витрати підприємств на заходи, для зменшення чи запобігання шкідливому впливу на довкілля буде в червні 2017 оприлюднено на офіційному сайті міської ради у Екологічному паспорті міста Луцька, який вже підготовлено відділом екології. Щорічно дані паспорта будуть оновлюватись. Крім того, відділ екології щорічно розміщує на офіційному сайті дані статистичного бюлетеня підготовленого Головним управлінням статистики у Волинській області щодо стану Навколишнього природного середовища, дані поточного моніторингу стану довкілля за даними Волинського обласного центру з гідрометеорології.

Згідно чинного законодавства, перевіряти роботу підприємств з будь-яких виробничих питань, в т.ч. і в частині проведених заходів з охорони довкілля, мають право лише спеціально уповноважені на це органи: щодо дотримання природоохоронного законодавства - Державна екологічна інспекція у Волинській області, щодо дотримання санітарного законодавства - Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області.

Щодо розробки програми Екологічного захисту Луцька повідомляємо, що Луцька міська рада підтримує Вашу пропозицію, в найкоротший термін буде розроблена нова екологічна програма на заміну діючої “Комплексна програма охорони навколишнього природного середовища м. Луцька на 2016-2017 роки”. Висловлені Вами і підтримані лучанами у петиції побажання до змісту програми, при умові їх відповідності вимогам чинного законодаства, обов'язково будуть враховані.

Нагадаємо, сморід "тероризує" місто та сусідні з ним села понад місяць. Одна з причин смороду - поєднання відходів біоетанолу на території цукрового заводу з каналізаційними стоками мікрорайону Вересневе.

Три тижні тому на мікрорайон приїжджав голова облради Ігор Палиця та керівництво міської ради на чолі з в.о. мера Ігорем Поліщуком. Вони обіцяли вирішити проблему смороду, яка "тероризує" місто.

Однак лучани досі не можуть дочекатись від влади обіцяного.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
клоуни хочу завод віджати
Відповісти
Якби смерділо у їхніх оселях, то швидко знайшли би винних.
Відповісти
Останні новини
У мерії досі не знають, чому смердить в Луцьку
19 червень, 2017, 11:07