Небезпечні відходи: людство потерпає від пластикового сміття

Небезпечні відходи: людство потерпає від пластикового сміття
Пластик – один із найбільш економічно вигідних винаходів людства. Завдяки ньому наше життя стало комфортнішим і навіть безпечнішим. Наразі немає такої сфери людської життєдіяльності, де не використовується ця чудо-речовина.

Однак її повсюдне використання має і зворотний бік: пластик вкрай повільно розкладається, а, перебуваючи на звалищах, згодом перетворюється на токсичні речовини, - повідомляє «Слово і Діло».

Переробка пластику сьогодні набуває все більшої популярності, адже це, по суті, заробляння грошей за рахунок сировини, яка майже нічого не коштує. Однак людям варто поквапитися з розвитком цього бізнесу, адже темпи виробництва і потрапляння пластику на звалища нині просто загрозливі. Уявіть собі: за 65 останніх років на планеті було вироблено 8,3 млрд тонн пластику. З них 4,5 млрд тонн – за останні 13 років. Тобто за 10 з гаком років ми продукували більше пластику, ніж за попередні півстоліття. І більша частина з цих виробів, звісно, потрапила на смітники.

Із усіх випущених пластикових виробів (середній строк використання яких складає приблизно 1 рік) близько 70% уже не використовуються. Яка ж доля цих відходів? На жаль, із них 79% залишаються на звалищах. 12% люди спалюють. На повторну переробку йде лише 9% виробленого пластику. Можна уявити, як виглядатимуть звалища, якщо до 2050 року, як прогнозують вчені, люди вироблять 12 млрд тонн пластику.

Найбільше виробів із цієї речовини сьогодні випускають у Європі приблизно 30% світових обсягів. На другому місці Китай, який продукує 25%. Треті – США з 9%.

Приблизно 8 млн тонн пластику щорічно потрапляє у світовий океан, а якщо поділити кількість виробленого пластику на площу земної кулі, то на кожен квадратний метр припаде приблизно 16,5 кг цієї речовини.

Детальніше про поширення пластику на планеті та в Україні – в інфографіці, розробленій спеціально до періоду свят, коли зручний пластиковий посуд стає особливо популярним.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Небезпечні відходи: людство потерпає від пластикового сміття
26 серпень, 2017, 22:05