Досвід волинських лісівників зацікавив іноземця

Досвід волинських лісівників зацікавив іноземця
З метою розширення міжнародних зв’язків відбулася робоча зустріч першого заступника начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктора Сахнюка з Йоханнесом Моісіо, представником Регіональної Ради Південної Карелії (Фінляндія), очільником робочої групи з питань зовнішніх кордонів ЄС Асоціації європейських прикордонних регіонів.

Ініціатором проведення такої зустрічі виступила директор Комунальної установи Волинської обласної ради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» Ірина Ітані, - інформує прес-служба Волинського ОУЛМГ.

Знайомлячись із різними сферами життя Волині, фінський посадовець вивчав досвід ведення лісового господарства нашого краю.

Йоханнес Моісіо в результаті відзначив, що лісове господарство в нашій області перебуває на досить високому рівні. Позитивні відгуки фінського гостя стосувалися якості та стану культур, молодняків і стиглих лісів.

Сторони обговорили чимало аспектів ведення лісогосподарської діяльності. Але базовим у розмові було питання лісовідновлення. Сьогодні, зазначив Віктор Сахнюк, в нашій області, як і країні загалом, стоїть акцент на вирощенні високопродуктивних та високобонітетних лісів із використанням посадматеріалу із закритою кореневою системою.

У цьому Фінляндія має чималий досвід. І саме безпосередньо Йоханнес Моісіо був ще у свої студентські роки у групі, що займалась промоцією цього напрямку та підтримкою його запровадження на державному рівні. Цей метод у лісистій скандинавській країні прижився, що свідчить про його успішність. Тому волинські лісівники частково скористаються практикою фінських колег, адаптувавши до наших природних умов.

Не оминули під час зустрічі і теми всихання соснових лісів. Така проблема у Фінляндії свого часу також виникала. Але питання вирішувалося на державному рівні. Одразу було поставлено завдання не допускати збільшення площ вражених осередків, для проведення санітарних заходів державою направлялися кошти і створювалися всі умови на законодавчому рівні. В результаті осередки всихання прибиралися лісівниками оперативно, тому ситуацію вдалося вирішити без значних втрат для лісової галузі.

Коли зайшла мова про пожежонебезпечний період, Йоханнес Моісіо, почувши від волинських лісівників про відсутність повітряного патрулювання, розповів цікавий факт.

Жителі Фінляндії, у власності яких є приватні літаки та відповідні ліцензії на здійснення польотів, виконують на добровільних засадах авіапатрулювання лісових масивів. Щороку кількість таких осіб збільшується, тому виникло бажання об’єднатися у відповідну асоціацію. Саме у пожежонебезпечний період відбувається подвійний контроль як із боку пожежної охорони, так і з боку добровольців на приватних літаках.

Віктор Сахнюк також розповів про використання природних дарів лісу на Волині, чим неабияк зацікавив фінського гостя.

Завершенням зустрічі стала домовленість сторін про взаємні періодичні візити, що будуть присвячені обміну досвідом ведення лісового господарства та кращими практиками. Невдовзі делегація волинських лісівників відвідає Фінляндію з метою підписання угоди про співпрацю у напрямку впровадження кращого досвіду у вирощенні високопродуктивних та високобонітених лісів.

Довідково. Фінляндія – найлісистіша країна Європи. Її територія на три чверті або 23 мільйони гектарів вкрита лісами. Лісове господарство охоплює 86% території країни (на Волині, теж лісистому регіоні нашої країни, площа лісів становить 34%).

Стійкість лісового господарства у Фінляндії протягом усіх повоєнних років досягалася за рахунок планово-спрямованих зусиль. Цьому сприяли національні програми в лісовій галузі. Заходи, що вживаються державою, законодавство, зусилля самих лісівників, приватних власників лісі та їх співробітництво – все це дозволило забезпечувати стійкість галузі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: лісівники
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Досвід волинських лісівників зацікавив іноземця
29 вересень, 2017, 10:50