Школярі відшукали географічний центр Волині

Школярі відшукали географічний центр Волині
Географічний центр Волині розташований на території Дрозднівської сільської ради Ковельського району.

Визначити географічні координати допомогли науковці, а відшукати їх на місцевості взявся краєзнавець і член Національної спілки журналістів України лучанин Валентин Люпа, - передає ВРД НСТУ.

Йому вже 70 років, а з Луцька на пошуки географічного центру області він вирушив саме на ровері. На карті краєзнавець заздалегідь позначив географічні координати центру Волині.

Чоловік розповідає: «Перший раз я «промазав» десь метрів на 800. Пішов я до Михайла Михайловича — завкафедри географії в нашому університеті, попросив перевірити. А він мене направив на кафедру кадастру – до Павла Панасовича. Я пішов до нього, познайомились. Він поправив мою похибку. А мене ще є товариш — професійний навідник стратегічних ракет. От я й його попросив перевірити. Він каже: «Так, ти вгадав!»

Знайти центр Волині на місцевості визвалися школярі Дроднівської школи. На підмогу взяли із собою географа, директора школи марію Долінську та голову сільради Ніну Колочун.

«Я тут живу недалеко. І ніколи не задумувалася, що саме в нашому селі, ще й недалеко від дому знаходиться географічний центр нашої області. Географічний центр Волині завжди вважався біля села Волошки. Тому ніхто не думав його переносити або шукати. Поки до нас не приїхав Валентин Іванович, який сказав, що вони з допомогою суспутника визначили, що цей центр біля нашого села Дроздні. І ми всі з радістю сьогодні прийшли поставити цей пам’ятний знак. Ми підтримуємо ідею Валентина Івановича, щоб при дорозі поставити знак. Щоб люди їхали і бачили, що то є центр Волинської області, село Дроздні… Дуже хвилююче і цікаво!» - розповіла Колочун.

В перспективі, при дорозі планують встановити і символічний вказівник, аби туристи не обминали пам’ятне місце.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Волинь
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Школярі відшукали географічний центр Волині
30 вересень, 2017, 07:16