У підземній церкві Волині - фотовиставка з історією. ФОТО

У підземній церкві Волині - фотовиставка з історією. ФОТО
Протягом двох тижнів нижній зал собору Різдва Христового буде відкритим для тих, хто бажає дізнатись більше про історію цього храму та міста Володимира-Волинського.

Тут нині експонується фотовиставка з понад сорока світлинами на яких зображені вулиці міста, якими вони були у першій половині ХХ століття, а також знімки храму зроблені до та під час реставрації, - інформує Слово Волині.

Унікальну фотовиставку під назвою «Від святої Покрови до Різдва Христового. Віхи відновлення храму» презентували у підземній церкві, яка носить назву Покрови Пресвятої Богородиці у переддень її престольного свята.

Фотовиставку створено з ініціативи Державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир» та з благословення настоятеля храму отця Миколая та владики Михаїла. На офіційне відкриття завітали перші реставратори храму, старожили міста, музейні працівники та учні міської гімназії.

Для того аби поділитись спогадами про те, як розпочиналась у далекому 1979 році реставрація напівзруйнованої у роки Другої світової війни унікальної пам’ятки архітектури XVII століття, до Володимира зі Львова завітав колишній виконроб волинського науково-реставраційного відділення Іван Пономаренко. Він розповів, що так як в часи радянського союзу приміщення церков використовувались не за прямим призначенням, а натомість облаштовували там клуби, кафе, концертні зали, то і на собор Різдва Христового чекала подібна доля – за проектом у залі храму мав бути палац урочистих подій, а в підземеллі ресторан для весільних банкетів.

Зі слів Івана Івановича, бригаді будівельників-рестораторів довелось працювати на цьому об’єкті не покладаючи рук – і знешкоджували протитанкові міни, які знаходились в храмі і вивезли декілька вантажівок сміття з підземної церкви, яка довгий час використовувалась як овочевий склад.

У 1986 році Іван Пономаренко передав цей реставраційний об’єкт Петруні Гринчук, де вона пропрацювала до 2004 року. Розповідає, що спочатку боялася братись за таку масштабну роботу, однак завдяки вдало підібраній команді робітників та постійній підтримці керівників місцевих організацій та підприємств, все задумане вдавалось втілювати у життя. Для фотовиставки Петруня Гринчук передала з власного архіву світлини на яких собор Різдва Христового ще занедбаний, зі зруйнованою вівтарною частиною та порослими чагарниками стінами.

Науковий співробітник заповідника «Стародавній Володимир» Світлана Федосєєва ознайомила присутніх з історією собору Різдва Христового, яка розпочалась ще 1718 року завдяки ордену ієзуїтів. Пані Світлана зазначила, що цей орден був досить загадковим і ієзуїти любили будувати кількарівневі підвали під своїми культовими спорудами, то ж цілком ймовірно, що і під цією підземною церквою є, як мінімум, ще один рівень, який рано чи пізно буде відкрито.

Наразі реставрацію собору Різдва Христового не закінчено – завдяки пожертвам прихожан храму минулого року вдалось відновити вхід у підземну церкву, яка потребує ще чималих фінансових вкладень, поступово оновлює церковна громада і фасад церкви. Як зазначив голова парафіяльної ради собору Різдва Христового Юрій Динько, хотілося б аби і державна влада звертала увагу на пам’ятки архітектури. З його слів, було б значно більше користі, якби кандидати, які балотуються на цьогорічних місцевих виборах, не витрачали шалені кошти на зовнішню рекламу, а зробили власний вклад у відновлення храму, який є справжньою перлиною центральної частини княжого міста.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У підземній церкві Волині - фотовиставка з історією. ФОТО
15 жовтень, 2015, 11:52