Судинний хірург Олександр Івлев: «Медицина – найблагородніше з усіх мистецтв»

Судинний хірург Олександр Івлев: «Медицина – найблагородніше з усіх мистецтв»
Оцінити роботу економіки країни можна, проаналізувавши транспортну систему. Розвиток і процвітання держави напряму залежить від того, наскільки вона ефективно і злагоджено працює. В організмі людини її аналогом є кровоносна система. Наші судини – це дороги. І в залежності від того в якому вони стані ми можемо в загальному говорити про здоров’я організму.

Як вберегти свої судини? Що повинно насторожити і стати причиною звернутись до лікаря? Про це та не тільки розповів судинний хірург Волинської обласної клінічної лікарні член Європейської асоціації судинних хірургів та Балтійського венозного форуму Олександр Івлев.

З хворобою легше боротись на початках

«Працюємо з артеріальною патологією та венозною. Артеріальна патологія – це атеросклероз судин. Переважно приходять з атеросклерозом судин нижніх кінцівок, коли кров не доходить до ніг, бо судини нафаршировані склеротичними бляшками. Це патологія більше характерна для старших людей».

«Друга судинна патологія – це варикозне розширення вен. Патологія є спадковою. В основному зустрічається у жінок, як правило в тих, що вже народжували. Вагітність у жінок вважається найбільш провокуючим моментом, який сприяє розвитку цього захворювання. Схоже діє важка фізична робота, що навантажує черевний прес».



Надзвичайно важливо розпізнати хворобу на якомога ранішній стадії. Адже виявивши проблему, можна швидше приступити до її лікування, не дочікуючись, коли організму буде завдано великої шкоди.

«При артеріальній патології найперше насторожує так звана проміжна кульгавість. Це коли при ходьбі з’являється біль в литкових м’язах, який змушує зупинитися і постояти декілька хвилин, щоб ноги відпочили. Потрібно враховувати вік. Руйнівний вплив на судини має куріння. В аналізі крові повинен насторожити збільшений показник холестерину. Цукровий діабет – одна з найпідступніших хвороб. Вона і атеросклероз судин зазвичай йдуть в парі».

«По венозній патології розширені вени явно видно неозброєним оком. Перед цим пацієнти звертаються з важкістю у ногах, особливо в кінці дня. Часто скаржаться люди «стоячих» професій: вчителі, продавці... Тоді ми робимо обстеження – дуплексне сканування – бачимо, коли глибокі вени погано працюють. Тоді ми даємо пацієнтам деякі рекомендації. Це тільки тоді, якщо не має явно вираженого варикозу».



Медицина не стоїть на місці

Олександр Валерійович працює в обланій лікарні з 2000 року. За словами спеціаліста лікування захворювань судин значно покращилося.

«У нашій клініці досить добре налагоджена інструментальна діагностика. За цей період, що я працюю, у нас з’явилися нові апарати географічного дослідження судин, нові УЗД апарати. У них візуалізація судин набагато краща. І це грає важливу роль, є різниця, коли ти ідеш всліпу чи озброєний чіткими даними обстеження».



Оперативного втручання не потрібно боятися. Адже за останні десятиліття технології в галузі пішли значно вперед. Операції стали косметичними і після виписки шрамів майже не видно. Та в деяких випадках можна обійтись і без оперативного втручання.

«Склеротерапія – це ін’єкції специфічного препарату, який викликає склеювання вен. Вона проводиться тоді, коли у жінок є так звані венозні павучки. При венозній патології ми призначаємо еластичний трикотаж: компресійні панчохи, колготи. Це для того, аби пришвидшити відтік крові по венах і уникнути застою. Тоді пацієнти краще себе почувають, немає тих набряків, нічних корчів і важкості в ногах. А коли сам варикоз є в наявності, це однозначно означає оперативне втручання. Але в кожній конкретній ситуації треба окремо дивитися, який метод лікування підходить краще».



Загальна ситуація в області та в країні в цілому – непроста. Люди думають більше, як заробити на життя, ніж про своє здоров’я. Тому, на жаль, досить часто доводиться зіштовхуватися з досить запущеними ситуаціями. Нещодавно запроваджена урядова програма «Доступні ліки» покликана зменшити фінансовий удар по гаманцях пацієнтів.

«Ініціатива непогана. У людей зараз погано з грошима. Для соціально незабезпечених така програма була б дуже доброю. Але потрібно дивитися на наповненість цієї програми. Міністр охорони здоров’я має бачення розвитку медицини в одному напрямку, комітет Верховної Ради по медицині має трошки інше бачення. Тут виходить так, що ми навіть самі не знаємо куди рухається наша медицина».

«Санітарка отримує майже стільки само, як лікар вищої категорії»

Насправді питання майбутнього нашої медицини є досить глобальне. Співрозмовник рекомендує найперше врахувати досвід наших сусідів. Адже їхня економіка і ментальність подібні до нашої.

«Корисними можуть бути досвід Польщі, Австрії. Потрібно вивчити, подивитися і взяти найкраще, врахувати всі їхні помилки. Ми зараз у підвішеному стані. Ми не знаємо, що буде завтра».



Та багато лікарів, не дочікуючись маленького чуда від вітчизняної медицини, наважуються на трудову міграцію. Це явище було характерне для всього періоду незалежності, але в останні роки постало досить гостро.

«Дуже багато спеціалістів їдуть закордон. Навіть я сам про це подумував. Забезпечення все лягає на плечі пацієнта, заробітні плати доволі низькі. Зараз кабмін підняв мінімальну зарплату до 3 200. Виходить так, що санітарка отримує майже стільки само, як лікар вищої категорії. Це не зовсім правильно».

«Іде загальносвітова міграція: поляки виїжджають в Англію, Чехи – в Німеччину. А на їхнє місце потрібні нові спеціалісти. Тому наших лікарів охоче приймають. Хоча в багатьох країнах є досить серйозні рамки, які не дозволяють зразу приступити до роботи. Наприклад, в Польщі потрібно підтверджувати свій диплом спеціаліста. За моїми підрахунками потрібно потратити ще 5-7 років, аби працювати там судинним хірургом. Є країни, в яких легше. Дуже багато їдуть в африканські країни. Є проблема мовного бар’єру. В Німеччині – це єдина перепона. Там потрібно здати мовні курси на рівень В2».

«Те, що я рекомендую пацієнтам, повинен дотримуватися сам»

Найкращим лікарем для себе є кожен сам. Мінімальна медична грамотність населення значно би упростила роботу лікарів. Є декілька золотих правил, які дозволяють людям самим піклуватися про свої судини.

«Для артерій найшкідливішим є куріння. Це перше місце. Також впливає негативно малорухомий спосіб життя, поганий режим харчування. Жирні продукти погано впливають на процеси обміну холестерину в печінці. Ми, українці, їмо свинину, а це один із тих тваринних жирів, які важко розкладаються. Після операції ми радимо більше переходити на птицю, рибу, салати».



А що ж корисно для судин?

«Їжа повинна бути збалансована, раціональна. Не можна кожен день їсти банальні макарони чи каші. Щодня повинно бути різноманіття. Більше у раціоні має бути їжі рослинного походження. Серед тваринної повинна переважати не жирна їжа – птиця, кролик, риба. Недаремно за Союзу колись два рази на тиждень був рибний день. Адже риба має в собі, особливо морська, омега три полінасичені кислоти, які покращують роботу судин, сприяють тому, що внутрішня стінка судин виділяє хороші речовини».

Поганий лікар той, що сам не слідкує за своїм здоров’ям. Похід до такого спеціаліста не викликає довіру. Хірург Івлев це прекрасно розуміє і сам практикує здорове харчування та активний спосіб життя.



«У нас є лікарська командами з футболу. Щосереди ми збираємося і граємо. Те, що я рекомендую пацієнтам, повинен дотримуватися сам. Надзвичайно корисні вечірні прогулянки».

Будьте здорові!

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: інтерв'ю
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Прізвище лікаря - ІвлЄв. Я знав його тата й маму. Мама - Валенитина Івлєва.
Відповісти
Скільки можна постійно говорити про одинакову зарплату санітарки і лікаря, якщо всі прекрасно знають скільки коштує кожна операція у вигляді хабаря для лікаря. Чи може їх санітрака отримує?
Відповісти
Сьогоднішні так звані "ескулапи" зробили усе для того, щоб втратити це "мистецтво" і трансформували стосунки лікаря і пацієнта в стосунки продавця і покупця. За неофіційною статистикою, в Україні 40% пацієнтів лікарі відправляють на "той світ" зі своєї власної вини: вкрай низька кваліфікація, неправильний діагноз, недбалість, відсутність відповідальності... Нинішня медицина в Україні завинила перед своїми громадянами, взяла на себе непростимі гріхи. 50% хірургів можуть лише каструвати поросят. Про Івлева не знаю. Я - в загальному.
Відповісти
Я постараюсь коротко:Кардіолог переконав приймати магнікор,приймав 5-6 років,що не з'їм печія чаю вип'ю печія.Кардіолог послав ковтнути кишку,єрозія стрвоходу і шлунку мало того ще й грижа діафрагми.Заборонив пити магнікор,через три неділі виперла вена як палець,я до судинного,ТРОМБОФЛЕБІТ.Тут же пропонує операцію,навіть гроші порахував.Проблеми в попереку,іду до невропатолога,відразу відправляє КТ (а це відразу 800 гр.)Пішов на ренген(50гр),остеохондроз.Призначає мукосат а там протипоказання,ТРОМБОФЛЕБІТ.А це вже не жарти з ТРОМБОМ.Можу продовжувати але і так все всі знають.Кращі повтікали за кордон,а непотріб залишилась.Вірю тільки нормальним хірургам і стоматологам.Усі остальні тільки лапшу на вуха вішають.ТО ЛИ ЕЩЁ БУДЕТ.
Відповісти
Останні статті
Судинний хірург Олександр Івлев: «Медицина – найблагородніше з усіх мистецтв»
09 травень, 2017, 09:30