Скульптури луцького парку: від лісовиків до бременських музикантів

Скульптури луцького парку: від лісовиків до бременських музикантів
У світі існує трохи більше десятка повноцінних парків скульптур. Зазвичай це величезні відпочинкові зони, які прикрашають пару сотень найрізноманітніших скульптурних композицій.

Оскільки монументи весь час знаходяться під відкритим небом, за ними потрібен ретельний догляд. Інакше скульптури можуть швидко зіпсуватися, як це сталося із «кам’яними охоронцями» Луцького парку, - повідомляє Стилос.

Самому парку трохи більше 50-ти років. В середині минулого століття на його місці протікала річка Глушець. Однак водойму вирішили осушити, а на її місці — висадити дерева. Родзинкою нового міського саду стали декілька десятків робіт місцевого скульптора Голованя, зодчого луцького «будинку з химерами».

«Після розпаду Радянського союзу за скульптурами доглядали так-сяк, через що більшість витворів втратили свій вигляд. Декілька місяців тому міфічних і казкових персонажів Голованя почали реставрувати. Скульптурам дали нове життя. Та чи надовго?» - йдеться у публікації.

Раніше скульптури були хаотично розкидані територією парку, натомість тепер усі вони — частина мальовничих алей. На тему історій про бременських музикантів створена ціла скульптурна композиція. Напрочуд живими є образи лісовиків, відьом та русалок.

Луцький парк поки важко назвати повноцінним скульптурним садом. Можливо, не через те, що статуй занадто мало. Не через те, що деякі з них — навіть після реставрації — виглядають не дуже. Майбутнє парку визначає ставлення людей до свого міста. Якщо лучани почнуть краще піклуватися про свої кам’яні пам’ятки, якщо почнуть більше цікавитися ідеєю створення парку скульптур, то, можливо, перший такий комплекс в нашій країні з’явиться саме тут.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Луцьк, парк
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Суд відпустив сина Авакова
01 листопад, 2017, 21:58
Скульптури луцького парку: від лісовиків до бременських музикантів
01 листопад, 2017, 21:52