ТОП-10 мереж українських АЗС

Сьогодні в Україні працює більше семи тисяч автозаправок.

На основі інформації консалтингової агенції А-95 видання ЛІГАБізнесІнформ склало рейтинг найбільших мереж АЗС.


1. Мережа Укрнафта

Число АЗС: 1590

Бренди: Укрнафта, ANP, Авіас, Сентоза, Мавекс та ін

Географія: усі області України

Власник: Сьогодні 50% +1 акції Укрнафти належить державі в особі НАК Нафтогаз України, однак де факто мережу підконтрольна групі Приват Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

Встановлення Приватом контролю над компанією Альфа-Нафта (володіє близько 500 АЗС під брендом ANP) в 2008 році залишається одним із найбільш значущих подій на ринку.

Хоча заправки Укрнафти традиційно відносять до сфери впливу Привату, контрольний пакет в найближчому майбутньому залишиться у держвласності - принаймні, в списку приватизаційних лотів на 2013 рік Укрнафта не значиться, пише видання.


2. Мережа WOG

Число АЗС: 437

Бренд: WOG

Географія: заправки розташовані в 24 областях України, а також у Києві та АР Крим

Власник: група компаній Континіум, підконтрольна бізнесмену Ігорю Єремєєву. Також бізнесмен контролює Херсонський НПЗ, робота якого сьогодні припинена.

У травні 2012 року рахунки компаній Ігоря Єремєєва були заарештовані за позовом банку Форум за кількома кредитними договорами. Тоді ж у ЗМІ з'явилася інформація, що Ігор Єремеєв нібито збирається продати мережу АЗС. Однак бізнесмен офіційно розвіяв ці чутки. Згодом суд скасував рішення про арешт рахунків Єремєєва.

Бізнесмен пройшов до нового парламенту як незалежний кандидат, перемігши в одному з округів на Волині.


3. Мережа ОККО

Число АЗС: 350

Бренд: ОККО

Географія: усі області України

Власник: концерн Галнафтогаз. Входить до складу холдингу Універсальна інвестиційна група, підконтрольного бізнесмену Віталію Антонову. Близько 20% акцій Галнафтогазу володіє Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР).

За словами Антонова, показник EBITDA (прибуток до вирахування податків і зборів) концерну в 2011 році склав більше 90 млн. доларів. У 2012 році зростання EBITDA, за прогнозами, збільшиться на 10%, до $ 100 млн.


4. Мережа Лукойл в Україні

Число АЗС: 281 заправка, а також заправний комплекс на воді і 67 газових модулів

Бренд: Лукойл

Географія: усі області України

Власник: ПІІ Лукойл-Україна, генеральним директором якого є Андрій Гаврилець.

До 2017 року Лукойл-Україна планує інвестувати в модернізацію мережі АЗС, придбання нових станцій, реконструкцію нафтобаз, удосконалення контролю якості близько 100 млн. дол.

"До кінця 2012 року ми плануємо реконструювати 28 АЗС, в 2013 - ще близько 40. До 2017 року ми маємо намір перевести всі АЗС мережі до єдиних корпоративних вимог", - заявив Гаврилець в недавньому інтерв'ю.


5. Мережа Shell

Число АЗС: 173

Бренд: Shell

Географія: усі області України

Власник: управління мережею здійснює Альянс Холдинг, підконтрольний групі Альянс (Росія) і Royal Dutch Shell.

У 2006 році Shell створила в Україні спільне підприємство з НК Альянс Україна, в цьому СП Shell належить 51%. Генеральним директором компанії з експлуатації мережі АЗС Shell на території України є Урс Шауб. Представництво Shell в Україні очолює Грехем Тайлі.


6. Мережа ТНК-ВР Коммерс

Число АЗС: 173 заправки і 11 нафтобаз

Бренд: ТНК

Географія: 8 регіонів

Власник: група ТНК-ВР, яка була утворена в результаті злиття нафтових і газових активів компанії ВР в Росії і нафтогазових активів консорціуму Альфа, Аксесс/Ренова (ААР). В Україні інтереси компанії представляє ТНК-ВР Коммерс, правління компанії очолює Дідьє Казіміро.

ТНК-ВР в Україні також має свої нафтопереробні потужності на базі Лисичанського НПЗ. Однак навесні керівництво компанії почало процес зупинки виробництва. У ТНК-ВР дали зрозуміти, що постачання сировини на завод призупинені через збитковість нафтопереробки в Україні. За підсумками 2011 року чистий збиток ТНК-BP в Україні склав 23 млн. дол.


7. Мережа Веста сервіс

Число заправок: 173 заправки

Бренд: Веста

Географія: Одеська область та суміжні регіони

Власник: мережа підконтрольна бізнесменові Сурену Сарданяну, який, за даними ЗМІ, був бізнес-партнером екс-мера Одеси Едуарда Гурвіца.

У 2012 році компанія Веста сервіс почала продаж альтернативного "спиртового" бензину, до вересня таке паливо пропонували вже на 25-ти АЗС мережі в чотирьох областях України (6 АЗС у Закарпатській області, 7 - у Кривому Розі, 11 - в Одеській області та на одній станції в Макіївці Донецької області).


8. Мережа Паралель

Число АЗС: 131

Бренд: ТМ Паралель, ТМ Гефест, ТМ PitStop. Під ТМ Паралель на джоберських умовах також працюють АЗС компаній Донбаснафтопродукт і Нефтепромторг.

Географія: 5 регіонів України

Власник: ТОВ "Паралель-М ЛТД" контролює компанія Parallel Nafta LTD, дочірня компанія групи СКМ бізнесмена Ріната Ахметова.

У 2012 році компанія Паралель вклала більше 5 млн.грн. в розвиток додаткових сервісів. Сьогодні вони включають в себе: міні-маркет, кафе, піцерії, автомийного комплексу, обладнання для догляду за автомобілем (зокрема, підкачка шин, пилососи) і побутові комплекси.


9. Мережа Татнафта-Укрнафтопродукт

Число АЗС: 106

Бренд: Tatneft

Географія: 4 області України та АР Крим.

Власник: мережа підконтрольна компанії Татнафта, генеральним директором якої є Шафагат Тахаутдінов.

Раніше Татнафта контролювала найбільший переробний завод в Україні - Кременчуцький НПЗ (Укртатнафта). Однак з 2007 року контроль над підприємствам перейшов до менеджменту, близькому до групи Приват.


10. Мережа Атан

Число АЗС: 83

Бренд: Atan, ТНК і Укртатнафта

Географія: АР Крим

Власник: компанія Атан-Крим, яка була заснована в 1995 році. Компанія володіє власним парком бензовозів і мережею нафтобаз. Заправки Атана працюють як під брендом Atan, так і ТНК і Укртатнафта.

Компанія також є партнером джоберської програми ТНК-ВР Коммерс. Крім того, Атан є офіційним продавцем в Криму палива Orlen Letuva.

За даними ЗМІ, компанія підконтрольна депутату Верховної ради АР Крим Олексію Тихомирову, який був обраний у багатомандатному окрузі від Кримської республіканської організації Комуністичної партії України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: АЗС, рейтинг
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а раніше ці надприбутки отримувала держава, а зараз з десяток олігархів.
Слава праці!
Відповісти
Олыгархам слава!
Відповісти
немає держави, є ОЛІГАРХІЯ
Відповісти
Лукойл - это Россия!!!
Відповісти
TatNeft - это Россия!!!
Відповісти