Медична «прописка» на Волині: назвали дату початку

Медична «прописка» на Волині: назвали дату початку
Волинянам слід обрати сімейного лікаря, за яким прийдуть гроші із державного бюджету.

Про це повідомили у відділі інформаційної політики ОДА.

Зі слів начальника управління охорони здоров’я ОДА Ігоря Ващенюка, держава гарантує за рахунок коштів держбюджету повну оплату надання громадянам необхідних їм медичним послуг та лікарських засобів, що передбачені програмою медичних гарантій.

До речі, під час створення законопроекту певні види медичної допомоги не були включені. Однак, на вимогу народних депутатів, перелік розширили і на сьогодні до нього входять послуги екстреної медичної допомоги, первинної, вторинної, третинної та паліативної медичної допомоги, медичної реабілітації, медичної допомоги дітям до 16 років, медичної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами. Тобто фактично увесь спектр медичних послуг. Натомість за законодавцем залишається питання обсягів наданих послуг.

Разом із тим, за рахунок Держаного бюджету здійснюватимуть фінансове забезпечення програм громадського здоров’я, заходів боротьби з епідеміями, проведення медико-соціальної експертизи, судово-медичної та судово-психіатричної експертиз та інших програм в галузі охорони здоров’я.

«Із другого півріччя цього року стартує фінансування первинної ланки згідно з укладеними договорами із Національною службою здоров’я. Нині цей орган створюють. З 1 квітня стартує приписна кампанія, тобто кожному потрібно обрати свого сімейного лікаря, за яким відповідно прийдуть кошти із Державного бюджету», - заявив Ващенюк.

Для приєднання до реформи всі заклади охорони здоров’я, що фінансуються із Державного бюджету, мають бути автономізовані, тобто реформовані у комунальні не комерційні підприємства, включені до електронної системи охорони здоров’я та відповідати табелю оснащення надання первинної медичної допомоги.

Відтак, вже зараз розпочалися поставки обладнання, яке закуплене на всі амбулаторії за кошти Світового банку. Тож лишаються питання щодо автономізації та підключення до системи eHealth.

Окрім того, Ващенюк розповів про зміни, які відбудуться в сільській медицині. Відповідно до розпорядження голови ОДА, сформовані відповідні ради реформ, які займаються формуванням плану спроможної мережі первинної медичної допомоги.

Між іншим із Державного бюджету передбачено 150 мільйонів гривень на відповідні заходи, зокрема: будівництво, реконструкція та капітальний ремонт закладів охорони здоров’я, придбання медичного обладнання, устаткування та засобів відповідно до табелю матеріально-технічного оснащення, транспортна та телекомунікаційна інфраструктура, службове житло та автотранспорт тощо.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Коли буде конкретний перелік безкоштовних медичних послуг на всіх рівнях медичної допомоги та конкретних вікових і социальних груп населення ?
Відповісти
Останні новини
Медична «прописка» на Волині: назвали дату початку
06 лютий, 2018, 00:24