Волинські німці на малюнках 1940 року. ФОТО

Волинські німці на малюнках 1940 року. ФОТО
Після початку Другої світової війни у 1940 році волинських німців разом із галицькими переселили до Вартегау (адміністративно-територіальної одиниці нацистської Німеччини, яка була утворена на анексованій нею території Другої Речі Посполитої під час Другої світової війни).

Назва Вартегау початково походила від міста Познань (нім. Posen), а згодом від головної річки краю — Варти (нім. Warthe). Фактично припинила існування на початку 1945 року зі вступом радянських військ на територію західної Польщі).

Загалом з Волині та Галичини було переселено близько 45000 осіб. Переселення волинських та галицьких німців супроводжували німецькі солдати. Серед них був художник та вчитель мистецтва Отто Енгельхардт-Кіффхаюзер (1884-1965). Отто Енгельгардт походив із прусської провінції Саксонія. Він пройшов навчання в художніх академіях в Касселі з 1901 по 1907 рік, далі в Берліні і Веймарі. У 1914 році його роботи були виставлені в Кунствейн в Дармштадті.

В січні 1940 року Отто Енгельгардт супроводжував групу Volksdeutschen (фольксдойче) після повернення до Німеччини з Галичини і Волині та задокументував цю подію через численні ескізи і малюнки, які потім були виставлені в Берліні і опубліковані як «Книга Великого Походу».

Сьогодні ця книга вважається бестселером видавця Border в багатьох зарубіжних країн. У 1941 році художник був консультантом художнього фільму «Повернення додому» і ілюстрував книгу «Повернення додому з Волині».

Роботи Отто Енгельгардт можна побачити в музеях в міст Герліц і Баутцені.












Тетяна Яцечко-Блаженко

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Сумні та стомлені обличчя. Що їх чекало? Ніхто не знав.
Відповісти