Чим ми гірші? У церкві вважають, що мер Луцька може присягати на Луцькому Євангелії

Чим ми гірші? У церкві вважають, що мер Луцька може присягати на Луцькому Євангелії
Луцьким навчальним закладам та бібліотекам Волині подарували факсимільне видання Луцького Євангелія XIV століття та повне зібрання творів Миколи Гоголя.

Книги вручив у середу, 13 березня митрополит Волинський і Луцький Ніфонт, повідомили у Волинській єпархії УПЦ Московського патріархату.

Цей дарунок зроблений у рамках святкувань 1025 річниці Хрещення Київської Русі.

Дарунки отримали СЄНУ ім. Лесі Українки, ЛНТУ, Волинський інститут післядипломної освіти, Луцький педколедж, Волинська обласна наукова бібліотека ім. Олени Пчілки, Луцький музей книги, обласна бібліотека для юнацтва, Старовижівська районна бібліотека, та школа рідного села митрополита Ніфонта (Галина Воля Старовижівського району).

Митрополит Волинський і Луцький Ніфонт підкреслив, що презентації факсимільної копії унікального Луцького Євангелія XIV століття уже відбулися в Україні та Росії, а наразі цією книгою зацікавились і вчені Західної Європи.

У Італії та Франції, відбудуться презентації цієї унікальної пам’ятки української духовної культури. Презентують його в Українському Домі Парижу, у штаб-квартирі ЮНЕСКО (Париж), а також у Страсбурзі.

«Наші президенти присягають на Пересопницькому Євангелії XVI століття... Було б добре, якби і голови Волинської облдержадміністрації, Волинської обласної ради та міста Луцька присягали на Луцькому Євангелії», - вважає голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук.



Цікавою особливістю Луцького Євангелія є те, що в її церковно-слов’янському тексті відчутні фонетичні особливості, характерні для Волині, - запевняють в єпархії.

Збірка ж творів Миколи Гоголя була видана у рамках спільного російсько-українського проекту, який із благословення Святішого патріарха Московського і всієї Руси Кирила, та за сприяння державної влади України, БФ «Богуслав» (Київ) та некомерційного партнерства «Полтавське земляцтво» (Москва).





Митрополит Ніфонт також повідомив, що незабаром світ побачить і факсимільне видання Луцької Псалтирі, яка була написана у Свято-Катерининській церкві на замовлення синів Дмитра-Любарта на річницю від дня смерті князя (знаходилась неподалік Луцького замку) теж в XIV столітті.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: церква
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А Алієв в Рожищах на Корані має присягати?
Відповісти
Релігія має бути відокремлена, бо у місті проживають люди різних вірувань.
Відповісти
нашим "МУЖАМ" що не дай то вони присягати будуть!А совісті то не добавляється!
Відповісти
Останні новини
Чим ми гірші? У церкві вважають, що мер Луцька може присягати на Луцькому Євангелії
14 березень, 2013, 07:44