120 тисяч пенсіонерів з Волині можуть залишитися без доставки пенсії додому

120 тисяч пенсіонерів з Волині можуть залишитися без доставки пенсії додому
Пенсіонери з 2020 року не зможуть отримувати пенсію на дому, якщо Кабінет міністрів не збільшить фінансування доставки грошей.

Про це розповів директор Волинської дирекції ПАТ «УкрПошта» Іван Шевчук, йдеться у сюжеті Суспільного Волині.

З його слів, на Волині пенсію додому листоноші приносять більш як 120-ти тисячам клієнтів. 64-річний Антон Ковжук прийшов до відділення пошти заплатити за комунальні послуги. З ціпком у руках, каже, ледь дійшов. Пенсію інваліду другої групи щомісяця приносять додому. Про те, що з 2020 року ця послуга зникне, розповідає, чув.

«Куди мені в город їхати в «Ощадбанк», шукати десь. Мені принесли додому, я собі получив, розписався, подякував. Ну, як же ж тому пенсіонеру бідному кожен раз їздити за тією пенсією», - каже чоловік.

У сусідній кімнаті 2 поштарки місцевого відділення «Укрпошти» сортують пресу.

Свіжу кореспонденцію 57-річна поштарка села Романів Тетяна Василенко повезе односельцям. На вулиці на жінку чекає старенький велосипед.

«Велосипед цей, мабуть, уже років 15, як його виділили, я вже працюю на пошті 18 років. Ми вже часто його ремонтували, на ньому весь час і розвожу пошту», - розповідає жінка.

Поштарка розповідає, що працює на чверть ставки. Отримує півтори тисячі гривень. На пенсію, листи та кореспонденцію від Тетяни чекають 70 пенсіонерів із села Романів та Ботин.

64-річна Надія Чумак чекає на поштарку, щоб отримати свіжу газету. Жінка каже: Тетяна щомісяця їй, хворій на цукровий діабет, приносить 1700 гривень. Найближчий банк - у Луцьку, за 23 кілометри від села.

«Тіки Луцьк. В нас не має ні аптеки, нічого в нас в селі немає. Ми живемо ну як вам сказати, ніби під обласним центром і ніби як на якомусь острові, ще забрати пошту від нас, то буде нам крах», - каже жінка

Генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський написав відкритого листа Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману, де розповів, чому підприємство не зможе наступного року доставляти пенсіонерам гроші. Каже: тарифи на доставку пенсій не мінялися з 2004-го. Нові - 2 міністерства, інфраструктури та економічного розвитку, - затвердили в листопаді 2017-го. А міністерство соціальної політики - не підписало.

«Давайте просто винесемо це на відкритий тендер. І нехай ринок скаже, скільки ця послуга коштує. Ми готові прийняти участь у прозорих чесних тендерах на доставку пенсій. Попереднього року "Укрпошта" зазнала збитків на 535 мільйонів гривень. Збитки за доставку пенсій - мільярд. Тобто ми взяли 400 мільйонів прибутку, зазнали мільярд збитку й отримали 535 мільйонів збитку в компанії», - висловився гендиректор "Укрпошти".

Зі слів віцепрем’єр-міністра України Павла Розенка, за доставку пенсій держбюджет сплачує 2,5 мільярди гривень. Чи збільшувати цю суму в уряді наразі вирішують.

Якщо з наступного року не отримуватиме пенсію на дому, Надія Чумак каже, лишиться без грошей.

«Ми ж теж люди, ми хочем жити. Не уявляю. Мабуть, прийдеться пішки йти не то шо, а на Київ і за собою кликати людей», - бідкається пенсіонерка.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Якщо Укрпошта відмовиться від доставки пенсії, то похоронить себе. Адже левова честка її прибутків, саме від обслуговування пенсіонерів. Листи, газети, це так забавки. Суми виплат пенсій постійно зростають і, відтак, і надходження поштарям. Хай пани Смілянський і Шевчук добре подумають перед тим, як заявляти про можливу відмову від доставки пенсій. Їм би ще трохи скромності в зарплатах.
Відповісти