В Україні кодуватимуть телеканали: що робити

В Україні кодуватимуть телеканали: що робити
З 20-го січня 2020 року безкоштовний супутниковий сигнал буде закодовано. Під це підпадуть 24 канали чотирьох медіагруп.

Про це інформує "24 канал", – передає сайт Володимира-Волинського "Княжий Град".

Це значить, що дивитись канали через тарілку і не платити за це більше не вийде. Наразі в Україні 4,4 млн домівок можуть дивитися супутникове телебачення.

Що відбувається?

Сигнал, який в Україні ловлять через тарілку, насправді є технічним, він призначений виключно для провайдерів телевізійних послуг. І вже вони мають доставляти його усім користувачам. Якщо встановити тарілку та дивитися супутникові канали напряму, то фактично це буде вважатися піратством.

Легально користуються послугами лише 4% домогосподарств або 200 тис. людей. Це дуже низький показник навіть серед сусідніх країн,
– визначили світові експерти.

Нажаль, в Україні часто встановлюють обладнання, не повідомляючи про цей факт. Ба більше, при встановленні антен беруть додаткову плату за “злам” коду супутникових телеканалів – використовують так званий “card sharing”.

Доля домогосподарств з подібним “зламом” – від 0,4 до 0,8 млн. Це у 2-4 рази більше споживачів легального контенту.

Найбільше у світі супутникове телебачення дивляться у США – 16 млн домашніх антенн. Друге місце за Німеччиною – 12,4 млн. Замикає топ-трійку Японія – 10 млн 620 тисяч. У сусідній з Україною Польщею наразі 2,5 млн користувачів.

Чому це незаконно?

Технічний український сигнал через супутникові тарілки може потрапити до Європи. Таким чином, європейці можуть дивитися безкоштовне українське телебачення. А це – порушення норм та законів ЄС.

Там супутникові канали доступні майже виключно у складі спеціальних пакетів включно з встановленням тарілки. Безкоштовні – лише державні, регіональні або суспільні телеканали.

Кого торкнуться зміни?

Лише користувачів супутникових тарілок з технічним сигналом, які не підключені до двох офіційних провайдерів – Viasat або Xtra TV. А це – більшість тих, хто дивиться телебачення через супутник. Є інформація про вихід на український ринок потужного європейського гравця – французького Vivendi. Однією з їх умов було якраз кодування сигналу.

Які канали стануть платними?

Це стосуватиметься каналів чотирьох основних медіагруп:

1+1 media: 1+1, 2+2, ТЕТ, ПлюсПлюс, УНІАН, Бігуді
StarLightMedia: СТБ, ICTV, Новий канал, М1, М2, Оце;
Inter Media Group: Інтер, НТН, К1, К2, Мега, Піксель, Zoom, Enter-фільм

Медіа група Україна: ТРК Україна, НЛО ТБ, Індиго, Ескулап ТБ.
Близько 40 регіональних та нішових телеканалів залишаться у відкритому доступі. Наразі відбуваються короткострокові відключення з виведенням інформаційного повідомлення для користувачів

Що робити після кодування?

- Підключитися до двох офіційних провайдерів послуг супутникового телебачення: Xtra TV або Viasat. Viasat пропонує такий варіант:сама тарілка коштує 1099 грн, ще 49 грн – щомісячна плата за 83 канали. Xtra TV має скромнішу пропозицію: 39 грн за 29 каналів.
- Приєднатися до кабельного оператора, якщо ваше домогосподарство входить до мережі покриття
- Деякі інтернет-провайдери пропонують інтернет-телебачення у форматі IPTV – інтернет +телебачення. Всесвітня мережа містить декілька сервісів з різноманітним контентом. В Україні доступні Megogo, Oll.tv, Divan.tv та інші. Щоб дивитися їх через телевізор, потрібна функція Smart.TV або приставка.
- Платити за контент і не користуватися послугами піратів – вже усталена світова практика. Це дозволить покращити його якість, різноманітність та впровадити сучасні технології передачі зображення та звуку. Кодування буде використовувати систему Verimatrix, а щодо можливості її злому наразі нічого не відомо. Можливо запровадження додаткових систем кодування та захисту.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ніхто не почне платити за ті несчасні телеканали. Якісного контенту там немає, одна реклама.
Більшість просто перейдуть на відкриті російські канали...наслідки пропаганди всім відомі. Україна вкотре програє інформаційну війну...
Відповісти
Це в той час коли йде війна, коли російські телеканали на спутнику у відкритому доступі. Ну-ну.
Відповісти
Чому не пишете, що можна Т2 підключити і користуватись безкоштовно. Ну будемо дивитись російські канали.
Відповісти
Купити приймач т2
Відповісти
Нехай самі їх дивляться, а люди на супутнику рашку дивитись будуть :) Молодці кАнали, продовжуйте так і далі...
Відповісти
Останні новини
В Україні кодуватимуть телеканали: що робити
01 грудень, 2019, 08:48