Повені в Європі: німці будують дамби, Чехія рахує збитки. ВІДЕО

Повені в Європі: німці будують дамби, Чехія рахує збитки. ВІДЕО
У Чехії збитки від повеней, від яких постраждала ледь не половина міст країни, оцінили в чверть мільярда євро.

Так, на реконструкцію Стрілецького острова, аналога київського Гідропарку, влада Праги витратила 4 мільйони євро, - пише ТСН.

Його мали відкрити в кінці місяця, але рік роботи змило за одну ніч. Зранку у вівторок, 4 червня, Прага пережила кульмінацію повені - вода в річці Влтава сягнула максимуму.

Попри те, що захисні укріплення витримали наступ стихії, у місті досі затоплено 60 вулиць. На під'їздах до центру міста - затори. Громадський транспорт працює з перебоями, а метро обіцяють запустити тільки завтра.

Примітно, що під час катаклізму чиновники та рятувальники працювали дуже злагоджено. Захисні споруди, які моментально були розгорнуті на вулицях міста, допомогли втримати стихію під контролем. На жаль, ситуація у провінції набагато гірша. У селищі за 40 км від Праги затоплені будинки та городи.

"За годину - на півметра. Зараз там на дворі метри два. У домі по коліно", - розповів місцевий мешканець. Там, де їздили автомобілі, тепер плавають човни.

Через переповнення водойм влада дала наказ аварійно скинути воду, тож тут чекають ще однієї хвилі. У декотрих містах ситуація наближається до критичної. У місті Мельник люди називають стихію повінню сторіччя.

Українка, яку зустріли журналісти ТСН, розповіла, що їй за день вже 17 разів дзвонили з різних державних служб, пропонуючи допомогу.

Також дісталося диким тваринам, яких у Чехії дуже багато. Лисиці, косулі та зайці у затоплених районах рятуються, як можуть.

Після тижня безперервних дощів у вівторок, 4 червня, в країні нарешті припинилися зливи. Селянам це дає надію за кілька днів повернутися додому і приступити до ремонту пошкоджених осель.



До боротьби з повінню в Німеччині залучають армію. Тисячі солдат укріплюватимуть захисні конструкції на півдні та сході країни.

Нинішню повінь у Німеччині визнали найсильнішою за останні 500 років. Пік негоди, за прогнозами метеорологів, припадає на сьогодні, 4 червня. Найболючіше стихія вдарила по Баварії.

У місті Пассау розлилися зразу три річки – Дунай, Інна та Ільц. Мости над ними ледве видно над водою. А кораблі подекуди пропливають просто біля будинків.

Всю ніч рятувальники прочісували затоплені райони в пошуках людей, які не встигли покинути домівки. Перевезти довелося навіть міську в'язницю. Утім, дехто все ж залишився перечікувати стихію вдома. Жертвам великої води розвозять питну воду і щоразу питають: чи не вирішили вони виїхати з власних будинків.

Якщо в Баварії рівень води сьогодні став повільно спадати, то в Саксонії та Саксонії-Ангальт тільки очікують піку паводка. Відбивати стихію тут готувалися всю ніч. Мішки з піском розкладали і на автобанах, щоби не пустити туди воду.

Від Саксонії і до Берліна дві смуги автобану з трьох були перекриті, а на під'їзді утворився великий затор, оскільки просто посеред ночі пожежники будували дамбу, щоб укріпити трасу від затоплення. Неподалік тече річка Мульде, яка саме вийшла з берегів і затопила кілька міст.

Востаннє таких заходів безпеки тут вживали у 2002 році. Тоді повінь у Німеччині вважали безпрецедентною. Пожежники діють злагоджено, ніби будують такі барикади щодня.

Мішки ставлять не на асфальт, а акуратно на клейонку – це додатковий захист, аби вода не пробилася крізь щілини. Захисну споруду зводять усього за кілька годин.

"Для цього треба людей із десяток. Головне, щоби піску не забракло. Тоді за 2 години ми впораємося", - відзвітував пожежник Юпп.

Федеральний канцлер Ангела Меркель прилетіла у кризові регіони. І попри любов до ощадливості пообіцяла жертвам паводка 100 мільйонів євро.

"З огляду на те, на що ми часто витрачаємо гроші, то ця сума є доброю інвестицією. У разі чого – можете жалітися просто мені", - звернулася вона до мера одного з постраждалих міст.

Про прининення стихійного лиха говорити поки що зарано. Хоч у Баварії вода потроху пішла на спад, натомість на сході Німеччини рівень річок тільки наближається до максимуму.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: негода
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Природа все змиє.
Природа сильніша, як не крути..
Кажуть, що природа не витримує людські емоції, які останнім часом, перешкалюють
Відповісти
Останні новини
Повені в Європі: німці будують дамби, Чехія рахує збитки. ВІДЕО
05 червень, 2013, 07:00