Септоріоз пшениці: що це та як з ним боротися*

Септоріоз пшениці: що це та як з ним боротися*
Україна є одним з основних постачальників зерна до країн Європи. Дякуючи родючому українському ґрунтові, вона має змогу забезпечити зерновими культура не тільки себе та європейські країни, а й багато інших країн світу.

Усі рослини, у тому числі й пшениця, можуть піддаватися впливу різних хвороб, які негативно позначаються на врожайності. Однією з них є септоріоз.

Що таке септоріоз пшениці

Септоріоз пшениці – це хвороба, яка може покривати всі надземні органи рослини: листя, листкові піхви, стебла та саме колосся.
Проявляється хвороба так, що на листках з’являються подовжені плями жовтого або коричневого відтінків, довжина яких досягає 1 сантиметру, далі плями з’єднуються між собою, що призводить за повного висихання листка.

Якщо говорити про стебло, то на ньому заражаються вузли. Це призводить до того, що стебла легко ламаються, навіть від незначного пориву вітру.

Найстрашнішим є те, коли починає хворіти колосся пшениці (з’являються темно-коричневі або ж фіолетові плями), адже тоді вони недорозвиваються. Врожаю може бути на 20, а то й на 40% менше.
Збудником зараження є багато факторів:

• високий рівень вологості, що триває протягом довгого часу;
• тепла, але вітряна погода;
• опади в період дозрівання колосся або у період його цвітіння;
• пізня сівба;
• тільки азотні добрива (мають бути наявні збалансовані мінеральні добрива).

Як боротися з септоріозом

Одним з найефективніших методів лікування септоріозу є фугніцид Рекс Дуо. Його дія досить проста: елементи, які він містить, зупиняють процес росту, розвитку й викидання спор грибів (саме вони є збудниками хвороби септоріоз).

Для того, щоб забезпечити максимальний захист пшениці та жита необхідного використовувати препарат залежно від ситуації 1 чи 2 рази протягом вегетативного періоду.

Перший етап обробки, або ж єдиний потрібно проводити від стадії другого вузла до появи останнього флагового листка.

Якщо на рослині ще залишилися симптоми захворювання, необхідно провести другий етап обробки у період від кінця колосіння й під час цвітіння.

Ознаки захворювання можна не помітити й подумати, що друга обробка пшениці не потрібна. Але для того, щоб забезпечити максимальне видужання зернових культур, краще все ж провести два етапи. Навіть у разі повного вилікування пшениці, друга обробка зайвою не буде, можна її провести й у цілях профілактики.

Якщо говорити про дозу нанесення, то багато препарату використовувати не потрібно. На гектар пшениці буде достатньо від 0,4 до 0,6 л Рекс Дуо.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: пшениця
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Септоріоз пшениці: що це та як з ним боротися*
02 листопад, 2019, 22:22