«В багатьох сім’ях це була драма», – лучанка про переїзд з окупованого Криму. ВІДЕО

«В багатьох сім’ях це була драма», –  лучанка  про переїзд з окупованого Криму. ВІДЕО
Сьогодні в Україні – День кримськотатарського опору російській окупації. Лучанка Ірина Новосад, яка у той час працювала і жила у Севастополі, після окупації разом з чоловіком переїхала на Волинь.

Ірина Новосад Суспільному розповідає: 2014-го працювала журналісткою у державній телерадіокоспанії у Севастополі. Акції в підтримку Росії, каже, там почалися на кілька днів раніше, ніж у Сімферополі, 23 лютого.

"Не можна сказати, що хтось вийшов на вулицю і прямо сказав, що в нас переворот чи окупація, чи свобода. Воно все якось було незрозуміле, тягуче. Запам’ятався один момент, коли під’їжджає бус, відкриваються задні двері і в бусі просто лежить отак від дна, все так наваляно прапорами, триколорами. І ці триколори просто виймають і роздають людям, виймають і роздають людям", - каже лучанка, яка жила в Криму Ірина Новосад.

Ірина виросла у Луцьку, в Криму, каже, прожила п'ять років. Після анексії півострова майже рік залишалась там. З чоловіком протягом цього часу готувалися до переїзду. З роботи, розповідає, їй довелося звільнитися.

"Телебачення на той момент не підтримало проукраїнську позицію, воно підтримало позицію окупаційну До нас на ефір почали приводити якихось людей незрозумілих - «казаків», «самаабарону». І ти розумієш, що все дуже серйозно. Вони переводили все на російське законодавство і коли почали переводити, я сказала: ні, дякую, ніяких в трудовій книжці російських штампів. Для мене стало очевидним, що звідси треба їхати. І я в один вечір прийшла додому з роботи, знову ж, надивившись на це все, я сказала своєму, тоді ще не чоловіку, не знаю, як ти, але я розумію, що тут нічого доброго не буде. Відчувати, що ти нічого не можеш написати в Фейсбуці, ти не можеш говорити, взагалі не розумієш, з ким тобі про що говорити", - пригадує дівчина Ірина Новосад.

Нині Ірина працює в Луцьку у будівельній компанії, її чоловік – на одному з підприємств. Каже, є родичі та багато друзів, які залишились в окупованому Криму. Частина – виїхала.

"В багатьох сім’ях це була драма, тому що одна частина хотіла виїхати, інша – залишитися. В мене було кілька таких знайомих, в яких так і відбулося. Хтось не міг виїхати, бо в нього батьки старі, вони не хотіли їхати, або вони лежачі, за ними треба доглядати і це – справді драма. Якщо ти приймаєш їхній стиль життя, тип мислення, ти готовий підкорятися цим всім законам, які є дуже жорстокі в плані свободи. Якщо ти готовий підкорятися – ти будеш там жити", - розповіла лучанка.

Про повернення до Криму сім’я Ірини не думає. Принаймні, каже дівчина, доти, доки туди не повернеться українська влада.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"Про повернення до Криму сім’я Ірини не думає. Принаймні, каже дівчина, доти, доки туди не повернеться українська влада",- тобто нiколи.
Відповісти
Ванга !?
Відповісти
Останні новини
«В багатьох сім’ях це була драма», – лучанка про переїзд з окупованого Криму. ВІДЕО
26 лютий, 2020, 19:42