Відпочинок під Луцьком. Гаразджа. ФОТО

Відпочинок під Луцьком. Гаразджа. ФОТО
Водойми у селі Гаразджа відомі багатьом, адже поруч – дачні масиви. У цьому селі знаходиться система озер, у яку входять 5-6 сполучених водойм. Ще років 10 тому на всіх можна було відпочити.

Проте останніми роками навколо озер стали з’являтися паркани. А деякі з них обгородили разом із чималою прилеглою територією. Так сталося із озером біля славнозвісних кар’єрів із пагорбами і чудовим краєвидом, який тепер недоступний для простих мешканців.

Проте залишилися 2 водойми, біля яких можна відпочити у спеку. Розташовані вони відносно недалеко, тож туди можна добратися як на тролейбусі і пішки, так і на велосипеді чи авто.

Час огляду – середа, 10 липня

ЧИТАТИ ПРО ВІДПОЧИНОК У СЕЛІ ОЗЕРЦЕ

ЧИТАТИ ПРО ВІДПОЧИНОК НА РІЧЦІ ЧОРНОГУЗКА

ЧИТАТИ ПРО ВІДПОЧИНОК У СЕЛІ БОГОЛЮБИ


ЧИТАТИ ПРО ВІДПОЧИНОК У СИРНИКАХ

ЯК ДОБРАТИСЯ?

На східній околиці Луцька, на вулиці Рівненській, неподалік готелю «Лучеськ», знаходиться зупинка, відома в народі під назвою «Берізка». Дах зупинки круглий і посередині має отвір. Крізь той отвір проросла береза, звідси пішла умовна назва зупинки. На транспорті найкраще всього добиратися звідси, бо тут найбільша концентрація транспортних засобів, які ідуть в напрямку Гаразджі.

Відстань від цієї зупинки до озер – 9 кілометрів. Проте тільки половину цього шляху можна подолати швидко. У рівненському напрямку через село Струмівка до повороту на Гаразджу можна доїхати майже будь-яким транспортом, який їде в цьому напрямку. Проте варто знати, що деякі водії не хочуть брати пасажирів, щоб ті не забирали місця інших пасажирів, які їдуть далі. Із міських маршруток до Гаразджі ходить автобус №3. Доїхати можна і тролейбусом №3 і 7.
Вказівник і поворот на Гаразджу
Вказівник і поворот на Гаразджу

Від повороту до озер далі треба йти пішки 3,5 кілометра. Комусь це може бути забагато, проте якщо розраховувати час, то такий спосіб добирання може бути навіть швидшим, аніж чекати маршрутку, яка іде в Гаразджу. Ідеться про автобуси 230 та 230а. Вони ходять дуже рідко, завжди завантажені. Інколи зручніше просто пройтися, тим більше, що іти пішки через село – одне задоволення.
Зелений тунель
Зелений тунель

Коли повернути від траси направо до села, то одразу потрапляєш у зелений тунель, в якому прохолодно і дуже гарно пахне лісом, пропри близькість траси. Покриття – асфальтове, проте паралельно пролягає лісова стежина. Іти можна і лісом понад сільською дорогою.

Якщо їхати на озера велосипедом, то від «Берізки» це займе 30-40 хвилин їзди. Їхати доволі зручно, бо в селі Струмівка асфальтове узбіччя, відділене смугою від основної частини, досить широке. «Тунель» з дерев на дорозі до Гаразджі створює тінь і прохолоду, тому крутити педалі тут також приємно (перевірено автором цього тексту ;-).

Дорожне покриття в Гаразджі давно не ремонтували. Не на всіх типах велосипедів їхати комфортно. Краще не їхати на «шосейнику»: за тонкі колеса цього велосипеда може боліти душа – інколи здається, що ями їх просто повиривають. Тим більше, біля самих озер кількасот метрів треба буде їхати по ґрунтовій з камінням дорозі.

Автомобілем доїхати до озер – без проблем.


ОЗЕРА

Біля озер знаходяться два магазини, де можна купити води і харчів. Один із них називається «Сонечко». Він знаходиться на місці легендарної кінцевої зупинки не менш легендарного нині вже не чинного автобусного маршруту № 144. Хто має чи мав дачі в цьому масиві, пам’ятає муки проїзду у 144-му.
Тут колись була легендарна зупинка автобусу № 144
Тут колись була легендарна зупинка автобусу № 144

В дев’яностих роках, коли дачні ділянки були чи не основним видом добування їжі, був величезний наплив дачників. Автобуси № 144 – «Ікарус» або ЛАЗ – відправлялися з Київського майдану і їхали на кінцеву до табору «Сонечко». Автобус був завжди переповнений і сісти на нього десь, окрім Київського майдану, було майже нереально.

Зараз зупинки вже нема, не знає ця дорога і 144-го. На місці кінцевої на пагорбі стоїть магазин. З пагорбу відкривається вигляд на озеро, початок дачного масиву та поля.
До першого озера - направо, до другого - прямо
До першого озера - направо, до другого - прямо

Жодне з цих озер не має ніякої інфраструктури для відпочинку – вони просто дикі. На березі першого озера знаходиться діючий дитячий табір «Сонечко». Стороннім тут купатися не дозволять, але протилежний берег водойми вільний і туди можна доїхати.
Вода відносно чиста. На березі подекуди валяється сміття. Але можна знайти і чисті ділянки. Є дохід до води – пробиратися крізь очерет не потрібно.
Ліворуч - дитячий табір
Ліворуч - дитячий табір
На протилежному березі - дитячий табір
На протилежному березі - дитячий табір

Біля перехрестя асфальтової та ґрунтової дороги знаходиться інший магазин – «Апетит». До другого озера на перехресті треба з’їхати з асфальту, трохи проїхати, і на наступному перехресті – направо. До озера від магазину – метрів 300.

Тут також немає ніякої інфраструктури. Відпочивають тут «дикунами». На березі пасуться коні. Зі слідів на березі видно, що до води заходять якісь тварини (можливо, корови).

Загалом берег не можна назвати чистим. Є осередки сміття, а найгірше – бите скло. На цьому озері є дамба з металевим «пірсом» над шлюзами. Звідти з висоти можна стрибати у воду. Можна купатися і на іншому березі, але туди не доїхати автомобілем. Бо на протилежному березі – дачі. І до водойми треба буде добиратися крізь дачі.

Через те, що озера знаходяться не дуже далеко від Луцька, у спекотні вихідні тут збирається багато людей. Це треба врахувати тим, хто не любить великі скупчення на озерах.

Плюси: зручний доїзд на авто, мальовнича природа.

Мінуси: відсутність інфраструктури, сміття, велика кількість людей у вихідні

Тут - направо
Тут - направо


Підготував Олександр КОТИС (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 15
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
На березі подекуди валяється сміття. Але можна знайти і чисті ділянки.
-----
А потратити 5 хвилин і прибрати ділянку для відпочинку важко?
Чи краще після себе ще одну засмічену залишити?
Відповісти
ну приїхати на відпочинок щоб мусор прибирати, пробачте, ще може акваланг на прокат і дно почистити?народ бідла, ще після таких прибирай...
Відповісти
Якщо я їду на відпочинок і нам понравилося місце ми його завжди почистимо після всяких окунів
Відповісти
наші "чистоплотні" тільки те і можуть що вказувати на проблему сміття,а самі після себе прибрати слабо...
Відповісти
Що правда, то правда. Приїхали одного разу такі "чистоплотні", охали, ахали, і кругом розкидане сміття після себе залишили...
Відповісти
А ще на 144-му їздили ось такі ЛіАЗи: http://fotobus.msk.ru/photo/186176/ . На Київському майдані тоді займали чергу в автобус. Ех, були часи...
Відповісти
А зараз їздить 230а і теж займають чергу)
а ще проїхавши далі можна побачити хороший ставок))
Відповісти
...Про сміття: що біля води, що в лісі, всюди впізнається рука шановного відпочиваючого !напаскудити то запроста, а прибрати неспішать, а особливо коли вже напідпитку то вже і людей не видно біля себе, що там сміття! На рахунок лісу: то це і самі жителі вміють з своїх дворів привезти і викинути в ліс,(покищо не називаю імена) те що можна в дома спалити... Ганьба за це. Та й відпочиваючі полюбляють після себе залишити купу смітття у лісі! Отже, любите посидіти на природі- то візьміть за звичку прибрати після себе,а тоді можна писати про чисті береги))) П.С. половину лісу і ставків вже продали, скоро і те що є можуть забрати нікого не питаючи. БЕРЕЖІТЬ ТЕ ЩО Є!!!! І приїжайте відпочивати до нас))
Відповісти
не треба сюди їздити...ні на ставки,ні в ліс...бо нам ,після вашого відпочинку,доведеться жити на смітнику...відпочивайте у своїх під`їздах будь-ласка,там за вами приберуть.
Відповісти
волиньпост молодці.
Відповісти
... о Гаразджа обізвалась))
Відповісти
Люди!!!! Прибирайте після себе, де б ви небули!!!!! На чистому місці відпочивати приємніше!!!!!
Відповісти
За природу та чисту
Відповісти
за певну плату створю необхідні умови для комфортного відпочинку на природі(мангал,дрова,м'ясо,риба,лежаки стільці столи необхідний посуд інше)і прибирання.
Відповісти
Доброго дня, де можна замовити путівку на відпочинок в табір?
Відповісти
Останні новини
Відпочинок під Луцьком. Гаразджа. ФОТО
16 липень, 2013, 12:55