У Луцьку під час реконструкції проспекту Волі виявили цікаву знахідку

У Луцьку під час реконструкції проспекту Волі виявили цікаву знахідку
Під час реконструкції проспекту Волі знайшли довоєнний гідрант (водяний клапан) - залишок першої системи луцького централізованого водогону.

Гідрант врятували і наразі він буде проходити очищення, про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив начальник відділу охорони культурної спадщини Олександр Котис.

"Хто придивляється до деталей старого Луцька, міг не раз бачити маленькі лючки з написом Zasuwa wodna. Це залишки першого луцького водогону, запроектованого у 1930 році Польським інститутом водогону і каналізації. Головним розробником був ректор Варшавської політехніки, президент Варшавського товариства польських техніків Ігнатій Радзішевський. Кошти, витрачені луцьким магістратом на влаштування водогону, становили на сьогоднішні гроші приблизно 1,5 млн доларів. Більшу частину коштів місто отримало в кредит від Банку крайового господарства", - розповів Котис.

За його словами, перші роботи почалися у 1934 році. Збудували станцію на вулиці Фільтровій (зараз тут "Луцькводоканал") і до кінця цього року дотягнули труби аж до вулиці Шопена (у той час вона також так називалася). Тож знайдений клапан, якщо не було пізніших ремонтів, походить з 1934 року, каже посадовець.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Пане Поліщук, того разу вже витягли "водія бульдозера" з кабіни на відміну від будинку на Ярощука ? Неуки, терміново призупинити будівництво ! Ви зобов'язані були попередньо провести археологічні дослідження ! Дядьку прокуроре, до роботи !
Відповісти
Останні новини
У Луцьку під час реконструкції проспекту Волі виявили цікаву знахідку
21 травень, 2021, 17:41