Як скаути з Польщі відзначали на Волині ювілей. ФОТО

Як скаути з Польщі  відзначали на Волині ювілей. ФОТО
Польські скаути, які називають себе харцерами, відзначили 15-річчя скаутського табору, розташованого біля села Костюхнівка Маневицького району.

Святкування відбулося 19 серпня, - пишуть Волинські новини.

Щоліта до табору приїздять польські харцери та українські пластуни. Особливістю табору є те, що його учасники, харцери Лодзької хоругви, п'ятнадцять років тому, у 1998 році відновили надгробки на солдатському цвинтарі польських легіонерів Юзефа Пілсудського.

Саме поблизу Костюхнівки 4-6 липня 1916 року відбулася найдовша і найжорстокіша битва польських легіонів, які воювали на боці Австро-Угорщини проти Російської імперії. Польські солдати чинили запеклий опір майже втричі чисельнішій російській армії. Серед солдат значний відсоток становили польські скаути та харцери.

Як розповіли харцери, поховання з’явилися тут у 1923 році, коли на території Польського лісу, місця битви легіонерів, відшукали рештки солдатів. Упродовж багатьох десятиліть цвинтар перебував у занедбаному стані, могили заросли лісом. Неподалік від табору є братська могила 42 невідомих солдат, які загинули у Костюхнівській битві. Також поблизу табору розташований базальтовий стовп пам’яті, який нагадує про події, що увійшли до історії Польщі. Нині піклуються про стан могил та обелісків польські харцери.

З ініціативи харцерів у Костюхнівці відкрили Центр діалогу «Костюхнівка» у відновленій будівлі колишньої польської школи. Польсько-український центр сьогодні діє як готель та музей.

У святкуванні п’ятнадцятиріччя табору взяли участь представники польської та української влади, члени Товариства польської культури на Волині імені Еви Фелінської та товариств польської культури з інших міст Волині.

«Приємно чути, що сьогодні харцери співають як польський, так і український гімн, приємно бачити два прапори, це дружба наших народів. Ми завжди з повагою ставимося до гостей, завжди раді гостям. Сподіваюся, що і надалі між районною громадою та польськими харцерами розвиватиметься плідна співпраця, і ми зможемо домовитися про спільні проекти між школами Маневицького району та Люблінського та Лодзького воєводств Польщі», - звернувся до присутніх голова Маневицької районної державної адміністрації Микола Миронюк.

Воєвода Лодзького воєводства Йоланта Хелмінська вручила Бронзові хрести заслуг, якими постановою президента Польщі нагородили за діяльність для зміцнення моральності та патріотизму польської молоді харцерів та їхніх друзів, які долучилися до впорядкування поховань польських легіонерів. Срібні медалі Опікуна місць пам’яті вручав секретар Ради Охорони Пам'яті Боротьби і Мучеництва Анджей Кунерт. Багато хто з гостей святкування отримав пам’ятні відзнаки Центру діалогу «Костюхнівка».

Після цього представники Польщі та України, серед яких були Генеральний консул Республіки Польща у місті Луцьку Беата Бживчи, віце-маршалок Лодзького воєводства Дорота Риль, начальник польської скаутської організації харцерів «ZHP» Малгожата Сініца, члени делегації 37-ої дивізії Армії Крайової, представники збройних сил Республіки Польща та харцери, спільно поклали квіти до могил польських легіонерів.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Szukajmy między narodami Ukrainy i Polski zgody i współpracy.Po co stale się kłócić?Tak wiele łączy nasze narody.
Відповісти
Вспомните своих в Катыне, как мы своих под Варшавой в 1918...
Відповісти
Мені дуже подобається моє рідне село.І я за дружбу народів.
Відповісти
Останні новини
Як скаути з Польщі відзначали на Волині ювілей. ФОТО
20 серпень, 2013, 16:33