На Волині подорожчає картопля

На Волині подорожчає картопля
Картопля подорожчає через поганий урожай.

Нині копання картоплі в розпалі, - пише Волинь-нова.

На городах то тут, то там селяни працюють родинами. От тільки мішків чи сіток із бульбами на полі небагато. Врожай нині, кажуть селяни, зовсім нікудишній. На окремих площах навіть насіння не вдається повернути.

"Через спеку валовий збір картоплі, за моїми даними, зменшився на третину порівняно з 2011 роком. Скільки накопали її торік, ніхто не знає. Декларували дуже багато, але товарної продукції було мало. Цього року і врожай сформувався менший, і якість його гірша", ― каже заступник голови Асоціації фермерів і землевласників Волині Олег Галасун.

"Нині маємо 50 відсотків втрат порівняно з минулим роком. Через дощі стало важче обробляти поле, бо ґрунти у нас трохи глинисті. А неналежний обробіток позначився на врожаєві. Крім того, дощі змили захист від шкідників і бульби вражені дротяником. Також зменшилася товарність другого хліба Полісся. Якщо раніше у сорту Белароза вона була 96 відсотків, то цього року значно більше дрібної картоплі", ― пояснює ситуацію в картопляній столиці Волині ― селі Гайки Турійського району ― тамтешній сільський голова Анатолій Жолоб.

Через зливи у багатьох місцях північних районів стояла вода і картопляні плантації просто викисли. Подекуди у селах людям довелося пересаджували бульбу на підвищені місця. Наприклад, як у Бихівській, Залазівській, Бірківській та Седлищанській сільрадах Любешівського району.

Неврожай картоплі не лише на Волині, а й по всій Україні. На думку голови Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Івана Томича, цього року в державі її зберуть приблизно на третину менше, ніж торік. Це пов’язано з тим, що за цю культуру не беруться великотоварні сільгосппідприємства, а здебільшого особисті селянські господарства, які покладаються не на технології, а на погоду. Нинішнього ж сезону погодні умови були не зовсім сприятливі. Відтак бульби уражені ще й хворобами.

"Якщо селяни не мають узагальненої достовірної інформації, орієнтуються лише на власні спостереження і доволі скептично оцінюють ситуацію, то чиновники здебільшого налаштовані оптимістично. Дізнаючись про тенденції на картопляному ринку, підмітив цікаву особливість: що вищий начальник, то бадьоріший прогноз. А офіційна статистика взагалі вразила. За даними Держстату, станом на 2 вересня в Україні зібрано 14,8 мільйона тонн картоплі. А це навіть на 4 відсотки більше, ніж попереднього року. Волинь же задекларувала, що врожай лише на 2 відсотки нижчий, ніж торік. З такими звітами й до комунізму недалеко", - пише автор статі Сергій Наумук.

Неврожай зумовив значне підвищення цін на картоплю. Спочатку заготівельники з південних та східних областей пропонували волинським селянам 1,5 гривні за кілограм. Проте люди просто відмовлялися продавати продукцію за такою ціною. У Гайках Турійського району не захотіли її віддавати навіть по 1,8 грн/кг. Воно й не дивно, адже звідси відправляють врожай у Харків за ціною по 2 грн/кг. Спродують і на львівському оптовому ринку «Шувар» ― по 2,2―2,5 грн/кг. А от на Маневиччині продати бульбу по 1,8 грн/кг повважали за прийнятне. Загалом же у волинян закуповують її здебільшого в межах 2―2,2 грн/кг.

"Цьогоріч дешевої картоплі не буде: ні у нас, ні в сусідів. Зауважу суттєвий момент: у сусідніх країнах ― також. У Німеччині цього сезону декларували 300 євро за тонну, але фактично вийшло 450. У Польщі ціну фіксували на позначці 180 євро за тонну, а вона виявилась більшою. У Росії просять більш як 300 євро за тонну. Про Єгипет і мови немає ― там нині війна. Поки що на оптовому ринку Волині ціна тримається в межах 1,8―2,2 грн/кг, а в східних областях ― 2,6―2,8 грн/кг", ― переконаний Олег Галасун.

Навіть у сезон не дешевшала бульба й на ринках. Обстеживши продуктові ринки в районах та Луцьку, науково–дослідний центр "Агропромпродуктивність" підсумував, що роздрібна ціна на Волині коливається в межах 2,12―2,5 грн/кг (в середньому 2,3 грн/кг). Хоча в інших областях вона вища. Тому спеціалісти радять краянам не поспішати зі збутом продукції.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Точно картоплі нема, одна мєлочь.
Відповісти
Картоплі немає в поганого гсподаря. У мене - є.
Відповісти
клімчук все-одно не дасть селянам заробити
Відповісти
Останні новини
На Волині подорожчає картопля
19 вересень, 2013, 15:09
Фотовиставка Тетяни Должко
19 вересень, 2013, 14:00