Назвали найгучніші кримінальні справи 2013 року

Назвали найгучніші кримінальні справи 2013 року
В Україні склали рейтинг найгучніших кримінальних справ 2013 року.

Його склали видання Сегодня та працівники МВС і юристи.

Силовики визнають, що, наприклад, «Врадіївська справа» дійшла до суду завдяки масовим протестам місцевих жителів. А миколаївський інкасатор Олександр Щербина, який застрелив бандита, зізнається, що був момент, коли він більше хвилювався не про своє самопочуття, а про здоров'я мами.

У сім'ї екс-ректора-втікача Петра Мельника кажуть, що чекають від нього звісточки ближче до Нового року, а матері українців, які й досі перебувають в лівійському полоні, другий рік поспіль загадують бажання зустріти свято з синами.

Український резонанс

Найгучнішим судовим вироком 2013-го став вердикт чотирьом фігурантам «Врадіївської справи», серед яких три колишніх міліціонери - Євген Дрижак, Дмитро Поліщук (звинувачувалися в згвалтуванні місцевої жительки Ірини Крашкової, отримали по 15 і 14 років в'язниці відповідно) і їхній начальник Михайло Кудринский (звинувачувався в приховуванні злочину, отримав 5 років в'язниці).

На лаві підсудних опинився і місцевий таксист Сергій Рябіненко, який, за версією слідства, бив Ірину. Як не дивно, батько засудженого Дрижака, Дмитро, на питання про сина нам відповів: «Він відчуває себе абсолютно нормально. А коли буде апеляція, поки невідомо».

За словами адвоката Ірини Крашкової, Руслана Радецького, поки що жоден з обвинувачених не став оскаржувати вирок апеляцією. «Ми теж не будемо», - уточнив Радецький.

Зараз, за його словами, Ірина повернулася у Врадіївку, де живе з мамою і сином і готується до складних операцій. А адвокат Дрижака, Володимир Клименко, який не погодився з вироком, сказав, що апеляцію вже відправив до суду.

А в Менській колонії, де відбувають свої терміни колишні міліціонери, прокурори і суддя-«колядник» Ігор Зварич, ув'язнені вже висловили свою думку щодо можливого етапування Врадіївський екс- міліціонерів у тутешні загони. «Бити​​, звичайно, їх тут ніхто не буде, тут не ті порядки. Але і спілкуватися з ними навряд чи хтось захоче», - сказав один з ув'язнених.

Пукач оскаржить

Екс-генерал МВС Олексій Пукач, якого на початку цього року засудили до довічного ув'язнення за вбивство Георгія Гонгадзе, 21 січня знову може з'явитися на публіці: саме на цей день по його справі призначена апеляція.

Його захист намагається домогтися відправки справи на дорозслідування і висловлює незгоду з суворим вироком. Що цікаво, через деякий час після оголошення вердикту колишня дружина Пукача, побачивши в пресі фото засудженого за ґратами, заявила, що в клітці зовсім не її чоловік. У ГПУ це категорично спростували.

Паламарям зменшили термін

По 15 років в'язниці в цьому році отримали і двоє запорізьких паламарів - Антон Харитонов та Євген Федорченко, яких звинуватили у вчиненні вибуху в одному з місцевих храмів. 14 років отримав брат Харитонова, Сергій Дьомін.

«Після апеляції з них зняли по року, попереду - касація. Доказів вини, на мій погляд, немає ніяких», - сказав адвокат Дьоміна Валентин Наливайко.

Слідство дійшло висновку, що підозрювані підірвали храм з помсти: нібито Антона Харитонова викрили в крадіжці церковних пожертвувань і заборонили займатися збором грошей. А він у відповідь вирішив помститися.

Мати Харитонова і Дьоміна, Ольга, не раз збирала пікети під силовими відомствами, але істотного пом'якшення вироку не добилася.

Строк за мусульманина

Найгучнішим вироком, винесеним українцеві за кордоном, став вердикт жителю Дніпропетровська Павлу Лапшину, який зізнався у вбивстві 82-річного мусульманина Мухаммеда Саліма і в підготовці терактів у британських мечетях.

У жовтні в Лондоні його засудили до довічного ув'язнення. Після оголошення вироку батько Лапшина сказав: «Думаю, що поїду до нього, щоб підтримати».

Чекають нового року

У цьому ж році в Лівії Вищий військовий суд скасував вирок 19 українським полоненим, яких раніше звинуватили в тому , що вони працювали снайперами у Муаммара Каддафі. Як розповіла мати одного з полонених, Зінаїда Писаренко, чоловіків перевели вже в третю в'язницю. Їх справою займеться цивільний суд.

Потрійний резонанс


Цей рік запам'ятається відразу трьома гучними справами, пов'язаними з жорстоким пограбуванням інкасаторів. Найбільш резонансним став наліт на інкасаторську машину влітку в спальному районі Миколаєва - «Газель» «Укрпошти» з трьома людьми в салоні обстріляли двоє «нальотчиків» в плямистому камуфляжі і масках.

Перед тим як іти на справу, вони вбили таксиста і на його «Деу» поїхали атакувати інкасаторів, що перевозили близько 3 млн грн пенсійних грошей в 13 спецсумках. В результаті перестрілки на місці загинув водій «Газелі» і один з бандитів. Другий нальотчик помер від ран у лікарні. Інкасатор, який застрелив нападника, Олександр Щербина, розповів, що днями місцеві чиновники нагородили його орденом за виявлену мужність. А от коли про все це дізналася його мама, злягла з серцем в лікарню.

Через два дні застрелили двох інкасаторів у Дніпропетровській області. Підозрюваного, разом з викраденими 500 тисячами гривень, зловили за 20 км від місця злочину.

А наприкінці листопада жорстокий розстріл перевізників грошей стався у Харкові. «Улов» грабіжника, що вбив двох інкасаторів, склав близько 250-300 тисяч грн - саме у стільки оцінили збиток в ломбарді, який передавав на зберігання золото і гроші. Викрадача-вбивцю шукають.

Зник, вийшовши в туалет

Злочин, в якому звинувачують податкового екс-ректора Петра Мельника, підняв «на ноги» чи не всю міліцію Київської області. Мельника, якого підозрювали в отриманні хабара обсягом близько 100 тис. грн, посадили під домашній арешт, а на руку йому наділи електронний браслет. Але він примудрився піти в туалет і ... зникнути - причому так, що його шукають досі.

Втім, зараз і в МВС, і в ГПУ визнають, що Мельник виїхав до США, а з цією країною в України немає домовленості про екстрадицію. «Але у нас є договір про взаємну правову допомогу. Тому, можливо, ми повернемо його в Україну», - кажуть в МВС.

Застрелили на городі

Почалися суди по гучній справі сина екс-глави кримськотатарського Меджлісу Мустафи Джемілєва Хайсера. Останній у травні застрелив свого друга. «Февзі прийшов допомогти на городі, - плачучи, розповідала мати Хайсера, Сафінар. - Я не знаю, навіщо Хайсер вистрілив».

«Я не визнаю, що постріл був умисним ! - сказав підсудний. - У день, коли Февзі прийшов, я допоміг йому по господарству, а потім став заряджати та розряджати рушницю. Я думав, вона на запобіжнику». Хайсер пояснював, що в усьому винен вітер: він штовхнув вікно, а вікно - його руку з карабіном.

Вижили біля смертника

Резонансний випадок стався в жовтні на українсько-російському кордоні. Двох сумських прикордонників підірвав смертник з Росії (за даними силовиків, на ньому був «пояс шахіда»). На щастя, прикордонники залишилися живі - як розповів спікер Сумського прикордонного загону Роман Ткач, хлопці поки на лікарняному.

«Є указ про їх нагородження», - уточнив Ткач.

Розгін Євромайдану

У ніч на 30 листопада в Києві бійці «Беркута» силою розігнали активістів з Майдану Незалежності. За інформацією ГПУ, в результаті зіткнень двоє активістів потрапили до лікарні, а тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості отримали 88 чоловік. Наказ про силовий розгін Майдану надійшов екс-начальнику київської міліції Валерію Коряку вночі 30 листопада від заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича та голови КМДА Олександра Попова.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: кримінал
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Назвали найгучніші кримінальні справи 2013 року
24 грудень, 2013, 10:46