У Луцьку вшанували знаметиного краєзнавця. ФОТО

У Луцьку вшанували знаметиного краєзнавця. ФОТО
У Луцьку до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка та 100-річчя від дня народження волинського краєзнавця Миколи Куделі відбувся ювілейний вечір «Поверніть мені Шевченка».

Захід відбувся 20 березня 2014 року у приміщенні Волинського краєзнавчого музею, - повідомили у закладі.

У прес-службі музею кажуть, що в 1994 році Микола Куделя (1914-2004) став лауреатом премії «Одержимість» Волинського обласного відділення Українського фонду культури, у 1997 році – нагороджений відзнакою Всеукраїнського фонду Тараса Шевченка, у 2001 році нагороджений Орденом Святослава Хороброго та дипломом за героїчний чин у національно-визвольному русі, значну культурно-освітню і громадсько-патріотичну діяльність, за особистий внесок у справу духовного відродження України.

У 1995 році було засновано обласну премію в галузі літератури, культури і мистецтва імені Миколи Куделі.

Під час заходу відбулась презентація путівника по меморіальній експозиції «Шевченківська світлиця Миколи Куделі», який представила автор – Марія Філонюк, старший науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею, правнучка Миколи Куделі.

Цікавими та зворушливими були спогадами про Куделю лауреатів обласної премії імені знаменитого краєзнавця: заслуженого працівника культури України, керівника народної аматорської хорової капели «Посвіт» Палацу культури м. Луцька Ростислава Кушнірука; головного хранителя Волинського краєзнавчого музею Наталії Пушкар; провідного наукового співробітника Меморіального музею В’ячеслава Липинського в с. Затурці Наталії Гатальської.

Під час заходу твори Шевченка прочитали учні Луцького центру професійно-технічної освіти – Марія Мельник та Яна Москалюк.

Вокально-хореографічний колектив «Перлинка» Палацу учнівської молоді (солісти: Парфелюк Дарина та Олександра, Єрмак Юлія) виконає композицію «Бандуристе, орле сизий» (на слова Т.Г. Шевченка).

На завершення заходу учасники та присутні (учні Луцького центру професійно-технічної освіти і студенти-музеєзнавці Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки) переглянули фільм «Микола Куделя: «Поверніть мені Шевченка».


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку вшанували знаметиного краєзнавця. ФОТО
21 березень, 2014, 11:10