«Роздерибанену» землю з луцького парку хочуть повернути місту. ФОТО

«Роздерибанену» землю з луцького парку хочуть повернути місту. ФОТО
Мешканці мікрорайону Балка хочуть, аби гектар землі незаконно вилученої 13 років тому з парку 900-річчя Луцька, повернути у власність громади.

Відповідне питання обговорювали під час громадських слухань, які відбулися 2 квітня, - пише Четверта влада.

Ініціював проведення зборів депутат-свободівець Луцької міської ради Сергій Сівак. На них запросили мешканців мікрорайону, депутатів міської ради та керівництво міста, яке представили перший заступник міського голови Святослав Кравчук та заступник начальника управління містобудування та архітектури Ярослав Матвіїв.

Землю луцького парку рішенням виконкому у 2001-ому році віддали декільком людям. За словами депутата, виконком міської ради ухвалив скандальне рішення, яким вилучив з території парку земельну ділянку площею в гектар і розділив її між 9-тьма особами.

«Рішення приймалося так, що от написали заяву на отримання 10 соток землі, за проектом відведення людині виділяють не десять соток, а ще плюс 50 метрів. Звідки така щедрість? Коли я вперше почув таке, то не повірив», - каже Сергій Сівак.

Депутат апелює до законів, які визначають, що парки та сквери є власністю територіальної громади і не можуть передаватися приватним особам під індивідуальне житлове будівництво. Зокрема, в законах йдеться про те, що рекреаційна зона повинна мати чіткий статус, який не повинен змінюватися. Забудовувати їх заборонено.

Сергій Сівак каже, що виконком у 2001 році перевищив свої повноваження, бо не мав права передавати землю в приватну власність. Отож протягом двох останніх сесій Луцької міської ради він пропонує скасувати незаконне рішення 13-річної давності, але немов б’ється головою об стіну.

За словами свободівця, в нинішньому складі Луцької міської ради є фактично дві групи депутатів, які є власниками тих 9-ти ділянок.

Депутат озвучив повний список власників ділянок (ділянки отримані в порядку від вулиці Мазепи): Торчинюк В.Г. (вул.. Космонавтів, 7) (ймовірно суддя Рівненського господарського суду, якого пов’язують із занедбаною пам’яткою біля Луцького замку – авт.), Ковальський В.В.(вул. Космонавтів, 9), Ущина О.В. (вул. Космонавтів, 11), Полячек Л.М. (вул. Космонавтів, 13),Занюк М.Л. (вул. Космонавтів, 15), Ткачук О.А. (вул. Космонавтів, 17), Базовська О.О. (вул. Косомнавтів, 19), Кварцяна І.В. (вул. Космонавтів, 21), та Цимбалюк Л.В. (вул. Космонавтів, 23). Усі вони на збори мешканців мікрорайону не прийшли.

Своє бачення вирішення проблеми висловив депутат Андрій Осіпов. «Правильним вирішенням цієї проблеми буде звернення до прокуратури. Потрібно вимагати в прокурора оскаржити ці рішення. Він може просити про відновлення строку давності, бо він може позиватися в суспільних інтересах. Потрібно просити, щоб він звернувся до суду із двома речами: визнання незаконним даного рішення виконкому і про витребування цієї землі і повернення її місту, відновлення рекреаційних зон», - вважає він.

Дехто з мешканців поцікавився у присутніх, чому, коли територія парку була 33 гектари, а залишилося 17, обговорення триває лише стосовно повернення 1 гектару. На це Сергій Сівак зазначив, що одна із паркових ділянок була віддана під будівництво рекреаційного комплексу «Срібні лелеки», проте щодо неї проводили аукціон.

Зрештою, прояснити ситуацію взявся заступник начальника управління архітектури та містобудування Луцької міської ради Ярослав Матвіїв. Він зазначив, що за 13 років його управління жодному із зазначених отримувачів ділянок не дало дозволу на будівництво на їхній ділянці. Хоча такі звернення і спроби були.

За словами Матвіїва, основна проблема в тому, що люди мають на руках державні акти. На його думку, депутати міської ради дарма намагаються скасувати рішення виконкому 13-річної давності, бо воно і так втратило чинність.

На думку першого заступника міського голови Луцька Святослав Кравчук вся проблема виникає з відсутності закріплених меж парку. Він також офіційно заявив, що досі розроблених меж парку імені 900-річчя Луцька немає. Тому, за його словами, немає гарантії, що згодом не буде з іншого боку ще десять ділянок.

Зрештою, вирішили прийняти резолюцію зборів.

В резолюції від міського голови вимагають звернутися до суду щодо скасування рішення виконавчого комітету та скасування відповідних державних актів на земельні ділянки. Також хочуть, аби прокуратура, управління СБУ провели об’єктивне розслідування щодо законності виділення земельних ділянок у парку. Контролювати виконання цих вимог доручили депутату Сергію Сіваку. За резолюцію проголосувала більшість присутніх. Двоє проголосували проти.

Проект забудови розданої паркової землі
Проект забудови розданої паркової землі
Передана у власність паркова земля виділена червоним
Передана у власність паркова земля виділена червоним
Ярослав Матвіїв
Ярослав Матвіїв
Андрій Осіпов
Андрій Осіпов
Сергій Сівак
Сергій Сівак
Збори мешканців мікрорайону у ЗОШ №23
Збори мешканців мікрорайону у ЗОШ №23

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Погляньте на призвища! Одні бідолахі!)))
Відповісти

У Володимирі- Волинському міська рада під керуванням Петра Саганюка незаконно також роздає своїм " любим друзям " землі громадського корстування у парках і скверах. За правління Саганюка у Володимирі-Волинському понищили всі скверики і парки - всю землю відали під забудову приватними будинками . Місцевому маганту Ковальчуку під багатоповерхвки та попам для будівництва церков.
І де той хвальоний володимирський Правий сектор, чого у Володимирі не здійснюють повернення незаконно заграбастаних громадських земель.Коли ПОЧНУТЬ ПОВЕРТАТИ НЕЗАКОННО забране у Володимирської громади майно. Нехай виступить володимирський Правий сектор і розповість про свої дії у цьому напрямку
Відповісти
А ви думайте кого вибираєте, поцікавтесь де той депутат вчора був, що ви його по 16-му округу обрали?
Відповісти
нови прийшли ось іпередел
Відповісти
Хочете результату, то не робіть непотрібної полеміки. В 90-х був парк, були атракціони, було якесь господарство. Знайдіть, як змінювалась власність, хто підписував документи, передавав у власність. Зрозуміло, що колегіальний орган, як то виконком чи всю міськраду до відповідальності не притягнеш, але ж були особи, які ці рішення ініціювали, готували, розглядали,візували і т.д., невже це так важко зробити??? Більш ніж впевнений, що там Кравчук і компанія замішані.
Відповісти

А у Володимирі-Волинському хто замішаний у руйнуванні парків... Невже П.Д.Саганюк
Відповісти
бідолаха-депутат, який кришує облспоживспілку горгутів. Ну геть бомжує і нема де жити. Бідолаха - хай горгути куплять.
Відповісти
і де та НОВА ВЛАДА ?
Відповісти
хабарник Сівак хай розкаже як звертався до власників ділянок щоб йому заплатили або для своїх босів порішав одну ділянку!!!!!!
Відповісти
Це правда цей збоченець проходу не давав мусила звільнитись
Відповісти
Останні новини
«Роздерибанену» землю з луцького парку хочуть повернути місту. ФОТО
03 квітень, 2014, 11:09