Автомобільний рух знищує заповідник

Автомобільний рух знищує заповідник
Внаслідок руху автомобілів в історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк» тріскають пам’ятки.

Про це йшлося 19 квітня в прямому ефірі телеканалу «Аверс» у програмі «Прошу слова. Дискусійний клуб».

Як розповів екскурсовод і доглядач підземель під кафедральним собором Петра і Павла Олег Виноградов, від інтенсивного руху вулицею Кафедральною по склепіннях підземель пішли тріщини.

Виноградов каже, що одного дня він сидів і рахував автомобілі, які проїжджають біля костелу. За його словами, таких виявилося до тисячі за день.

«Я дуже довго працюю в підземеллі. Останніми роками, коли потік машин суттєво збільшився, по склепіннях підземель пішли тріщини. Фізичні коливання постійно давлять і створюють аварійну ситуацію», – заявив Виноградов.

Як зазначив представник Луцької дієцезії Римо-католицької церкви отець Олександр Гамалійчук, особливо автомобілі завантажують вулицю у вихідні, коли на Замковому майдані влаштовують велику парковку. За його словами, автомобільний рух дуже заважає богослужінням у костелі.

На прямий ефір передачі телефонувала мешканка будинку на Братковського, 20, яка не назвалася. Жінка також скаржилася на автомобілі. За її словами, від інтенсивного руху автомобілів на вулиці Братковського у суботу та неділю по будинку пішли тріщини.

Будинок на Братковського, 20 (на фото) є пам’яткою архітектури XVIII століття – «Костельний дім».

За словами виконувача обов’язків голови Комітету захисту національної спадщини Івана Шворака, найбільш інтенсивний рух в заповіднику на вулиці Данила Галицького. За його словами, інколи там проїжджають навіть вантажівки.

На вулиці Данила Галицького знаходяться 4 пам’ятки національного значення та кілька місцевого. Серед них – єврейські будинки під номерами 20 і 22.

Нагадаємо, стіна будинку на Данила Галицького, 20, загрожує падінням, однак ремонтувати аварійну пам’ятку ніхто не збирається.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.