Скандал в Міненерго: лучанина звільнили через «війну олігархів»?

Скандал в Міненерго: лучанина звільнили через «війну олігархів»?
Директора департаменту Міністерства енергетики та вугільної промисловості Ігоря Рубана звільнили за те, що заважав групі «Приват» «наживатися» на державній власності – заявив сам Рубан.

Про це він заявив після суду, який відбувся у Луцьку у вівторок, 15 липня.

Рубан подав до Волинського окружного адмінсуду, заявляючи, що його звільнили незаконно. Суд відбувається у Луцьку, оскільки тут Рубан зареєстрований за місцем проживання.

Як звільняли

У квітні 2014 року в Міністерстві енергетики і вугільної промисловості відбулися зміни. Департамент з питань виробництва традиційних та альтернативних видів палива, який очолював Рубан, реорганізували у Департамент функціонування та реформування нафтогазового сектору.

18 квітня 2014 року Ігоря Рубана попередили про можливе звільнення, а вже 2 липня звільнили з посади директора, стверджує він. Хоча до цього пропонували обійняти місце головного спеціаліста у новоствореному департаменті із окладом 1785 гривень. Той відмовився, бо ця посада нерівноцінна посаді директора і передбачає меншу зарплату.

Натомість на посаду директора новоствореного департаменту призначили Андрія Бойчука.

Рубан наголошує, що новий керівник, мовляв, не має достатньої кваліфікації та досвіду державної служби, тому на посаду очільника новоствореного департаменту вимагає повернути його.

Навіщо звільняли: версія Міністерства

Натомість відповідач, представник Міністерства Інна Соковець відзначила, що у квітні 2014 року всіх працівників попередили про можливе скорочення через постанову Кабінету Міністрів щодо реорганізації та обмеження максимальної кількості працівників міністерств.

У Міністерстві наголошують, що Бойчук більш відповідає такій посаді, бо він має спеціальність інженера механіка газонафтопроводів та газонафтосховищ, натомість Рубан не має спеціальності, пов’язаної з нафтогазовим сектором.

Також Інна Соковець відзначила, що, крім посади головного спеціаліста, Рубану нічого запропонувати більше не могли, тому, коли він відмовився, просто звільнили і при цьому завчасно попередили.

Навіщо звільняли: версія Рубана

На думку Ігоря Рубана, звільнили його через його принципову позицію: він, мовляв, намагався не допустити незаконного використання державних ресурсів фінансовою групою "Приват" на чолі з Ігорем Коломойським.

Рубан розповідає, що на посаді намагався не допустити того, щоб державі завдали збитків на близько 42 мільйони гривень через викачування та продаж "за копійки" нафти із нафтопроводів державного підприємства "УкрТрансНафта".

Він пояснює, що у нафтопроводах була сировина різних часів, зокрема, ще з Радянського Союзу, тому її середня ціна 550 доларів за тону. Натомість на даний час світові ціни - близько 800 доларів. Тому, коли частину цієї нафти перероблять на Кременчуцькому НПЗ, група "Приват" заробить на ній додатково близько 42 мільйонів доларів, які втрачає держава, продаючи її за заниженими цінами(по 550 доларів).

Другою причиною його звільнення Рубан називає блокування тендерів, які "вбивали" українських видобувачів цієї сировини. Він пояснює, що на тендерах українську нафту продавали із коефіцієнтом 0,85 до закордонної, тобто при ціні 800 доларів на кожній тоні проданої вітчизняної нафти держава втрачала 120 доларів.

Такі закупівлі були вигідними для приватних переробників, зокрема, власників того ж Кременчуцького НПЗ, який належить групі "Приват" Ігоря Коломойського.

Рубан розповідає, що намагався залучати до розслідування фактів завдання збитків державі СБУ та Генпрокуратуру, але через це його і звільнили.

Тому наразі він намагається повернути своє місце роботи через суд.

Наступне засідання суду у справі звільнення Рубана призначили на 23 липня.

* * *

Нагадаємо, у квітні народний депутат України Ігор Єремеєв в інтерв’ю виданню Українська правда розповів, що з трубопроводів "УкрТрансНафти" хочуть викачати так звану технічну нафту, яка є дешевшою. За інформацією журналістів, ініціатором викачки нафти є фінансова група "Приват" на чолі з Ігорем Коломойським. Журналісти навали цей конфлікт "першою олігархічною війною нової влади".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: суд
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
приехал на джіпе туареге.а казав зарплата 1700
Відповісти
Останні новини
Скандал в Міненерго: лучанина звільнили через «війну олігархів»?
16 липень, 2014, 12:02