Московський патріархат не гребує прихованою рекламою в інтернеті

Московський патріархат не гребує прихованою рекламою в інтернеті
Головними замовниками політичної джинси в інтернет-виданнях у липні цього року стала Російська православна церква (РПЦ) та Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП).

Такими є дані моніторингу Інституту масової інформації.

Майже половина матеріалів з ознаками політичного замовлення було розміщено на користь РПЦ та УПЦ МП, по 17% — на користь Партії розвитку (ребрендинг однієї з групи у Партії регіонів) та Комуністичної партії. Загалом в інтернет-ЗМІ у липні 78% джинси було саме політичного характеру.

Найбільше публікацій з ознаками замовлення серед видань, що підпадають під моніторинг, розмістив УНІАН — 20, причому 12 з них були присвячені Московському патріархату. Головними ньюзмейкерами в цих новинах виступали Патріарх РПЦ Кирило та голова Синодального інформаційного відділу РПЦ Володимир Легойда.

Наприклад, новина на УНІАНі: «Патриарх Кирилл молится о том, чтобы в Украине никто не подвергался дискриминации по религиозному признаку», де Кирило наголошує, що в Україні триває «междоусобная брань» і молиться, щоб українців не дискримінували через політичний вибір. В загальний архів новин на УНІАНі потрапила також розшифровка проповіді Патріарха РПЦ Кирила, де він роз’яснює поняття «Святая Русь» і т.п. У цих публікаціях наголошується також на "канонічності" Російської православної церкви в Україні.

Експертка ІМІ Олена Голуб вважає, що таке різке збільшення публікацій з ознаками замовлення від Української православної церкви Московського патріархіту можна пояснити також наближенням виборів митрополита УПЦ МП: «Нами зафіксовані матеріали на користь єпископа Обухівского Іона, а також інтерв’ю з єпископом Бориспільським та Броварським Антонієм. Тож вибори церковні, а методи в них використовуються світські — джинса. Варто зазначити, що раніше в загальну стрічку новин УНІАНу новини з «УНІАН Релігія» не потрапляли».

Інститут масової інформації звертається до УНІАНу та інших ЗМІ із закликом маркувати проплачені публікації відповідним чином — словами «реклама» або «на правах реклами».

Довідка

Проект з моніторингу джинси та неналежного маркування проводить Інститут масової інформації у шести загальнонаціональних друкованих виданнях («Комсомольская правда в Украине», «Факты», «Корреспондент», «Газета по-українськи», «Сегодня» і «Український тиждень» ) та чотирьох інтернет – виданнях (Лига.net, Обозреватель, УНІАН і LB.ua).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: УПЦ МП
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 14
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ну ви і дибіли таке писати........
Відповісти
Волиньпост опускається нижче нижчого, пкублікуючи схожі новини... В такий час сіяти ще більший розбрат, та побійтесь Бога!
до того ж хтось сказав, хтось повторив... Ну немає про що писати, напишіть про погоду, про що-небуть, але ж не таку маячню!!!
Відповісти
А можна взнати ім'я автора цієї статті?
Відповісти
В Україні безперечно є свобода слова, особливо для ЗМІ, однак, чесних і правдивих ЗМІ я ще не зустрічав. По-перше, немає професійного підходу до подачі інформації, оскільки всі без виключення ЗМІ заангажовані. По-друге, все частіше представники мас-медіа висловлюють свою особисту позицію, як загальноприйняту, а представники інтернет-видання ВолиньПост не є вийнятком. Очевидно, що серед працівників цього сайту є віряни УПЦ КП, однак дуже жаль, що їхні особисті релігійні переконання впливають на правдивість та якість подачі інформації релігійного змісту. Коли читаєш статті про УПЦ на порталі ВолиньПост, - відчувається якась надмінність і хамське ставлення до нашої конфесії. Наведу кілька приклад для аналізу. Статті про митрополита Волинського і Луцького Ніфонта (його вислови, пов'язані з ним події) сповнені зневаги до його особи. Дуже часто можна зустріти наступні заголовки "Ніфонт сказав...", "Ніфонт зробив...", "Ніфонт освятив...", - здавалось би нічого дивного, однак коли там зустрічаються статті про керуючого Волинською єпархією УПЦ КП митрополита Михаїла, то можна читати наступні заголовки: "МИТРОПОЛИТ Михаїл сказав...", "ВЛАДИКА Михаїл закликав...". Зауважу, що в випадку зі статтями про керуючого Волинською єпархією УПЦ не вистачає слова "митрополит", яке вказує на посаду особи, про яку стаття пишеться. Це очевиднний прояв зневаги. Адже не пишуть статті про президента України із заголовками "Петро сказав...", пишуть - "ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ Петро Порошенко сказав...". Так само навмисно до абревіатури УПЦ додаються слова "Московського Патріархату", що є неправильним, оскільки юридична назва нашої конфесії саме "Українська Православна Церква", без усіляких додатків і "патріархатів". Також кількість перепостів з єпархіального сайту Волинської єпархії УПЦ КП на ВолиньПост значно переважають кількість поданих новин з сайту Волинської єпархії УПЦ. Подібних прикладів в роботі сайту ВолиньПост я можу навести безліч.

Прикріплена мною стаття, в якій всі наведені "факти" притягнуті за вуха (яку прокоментувати можна було б окремо), в черговий раз доводить те, що журналісти сайту ВолиньПост не вміють працювати незаангажовано, при тому правдиво і неупереджено подаючи інформацію. Якщо ВолиньПост є інформаційним сайтом, то інформація повинна бути проаналізованою та поданою без домішків, а якщо цей сайт є медіаресурсом, який відпрацьовує гроші налаштованих проти УПЦ людей, то так і напишіть в статуті своєї організації - "одним з напрямків нашої роботи є заангажована подача інформації про УПЦ, тролинг та висвітлення в негативному світлі цієї конфесії". Доречі, прикріплене до статті фото, де якісь особи стоять з плакатом, на якому написано "Геть московського попа"(яке не має жодного відношення до цієї статті впринципі) є яскравим показником ставлення автора статті до УПЦ.

В мене просте і єдине прохання до усіх працівників ЗМІ і до представників порталу ВолиньПост зокрема, - шановні журналісти, навчіться робити свою роботу професфйно, досить брехати! Зауважте, що вас читають і віряни УПЦ, тому не треба своєю писаниною про нашу Церкву плювати людям в душу.
Відповісти
Хто посіяв вітер - той пожне бурю. Ви хотіли не визнавати священиків УПЦ КП і щоб до Вас ставилися з повагою? Ви хотіли дурити людей, що Ви не Московська Церква, і щоб Вас любили? Хочете чи не хочете - Ви представники окупантів. Не подобається це, тоді щось робіть для об’єднання православних в Україні, відділяйтеся до Москви. Тоді ставлення до Вас зміниться.
Відповісти
Шановний, Ваші заполітизовані гасла, яким Вас навчили на партійних зібраннях не відповідають дійсності. Священиків УПЦ КП не визнає весь світ, а ми не можемо в цій ситуації бути виключенням, бо ми не представники окупантів, як Ви висловились, а представники Світового Православ'я. А те, що Ви нас кличете представниками окупанта, нагадує мені фарисейські наклипи на Христа, що він робить дива силою бісівською. Ви мені скажіть, як же ми можемо бути представниками окупанта, якщо ми молимось за Україну, українську владу, військо і нарід, збираємо допомогу на українську, а не російську, армію, допомагаємо українським біженцям, допомагаємо чим можемо? Наші священики відвідують українських бійців в зоні АТО, наша єпархія збирала кошти і на військо і на біженців, тому Ваші слова не відповідають дійсності,а радше є тим, що Ви вичитали на популістських сайтах, почули по телебаченню і прочитали на ВолиньПост.
УПЦ - є визнаною спадкоємицею Київської митрополичої кафедри в усьому світі, а хто такі УПЦ КП? Так, це внутрішньоукраїнська конфесія, але відсутність молитовного єднання зі світовим Православ'ям є найголовнішою перепоною, яка залежить не від нас. Як тільки всі світові Патріархати підтвердять свою євхаристичну єдність з УПЦ КП, тоді і ми будемо визнавати цю конфесію братньою.
Не переживайте, мине війна, минуть всі негаразди і люди протверезіють від нав'язаної їм через ЗМІ ейфорії. А коли відбудеться всеправославний Собор в 2016 році, де власне і вирішиться доля українського Православ'я, тоді будемо бачити, як ви заговорите.
Відповісти
Проблема невизнання - це проблема тих, хто не визнає. Головне, чи Господь визнає. Благодать Божа вища за вашу канонічність. Про це говорив і Христос, кажучи, що субота для людини, а не людина для суботи. Ви знаєте, що канони не визначають чіткої процедури утворення автокефалії, тому більшість Церков на початках були невизнаними. А ваша Церква - найбільше часу.

Щодо Вашої благодійності і допомоги армії. Так у Вас іншого виходу нема. Ви змушені це робити, інакше клеймо окупанта на Вас буде ще очевиднішим для людей.

Якби не ваша зрада в харківському "соборі", то Україна давно б малу одну визнану всіма Церкву. Але цього нема, бо в нас дуже багато яничарів. Зараз для вас настав час каятись і єднатися з Київським Патріархатом. Скористайтесь цим часом мудро і в дусі справжньої любові до Бога й до України.
Відповісти
У Бога немає ні еліна, ні юдея, ні росіянина, ні українця... Ваша проблема в тому, що Ви ніколи не зможете цього визнати. А ваші спроби націоналізувати Православ'я, знову і знову відштовхнуть від вас всю світову православну більшість.
"Головне, чи Господь визнає" - слова якогось чи протестанта, чи квакера, чи взагалі - сектанта. Може ви забули, що Церква керується Канонами? Може Ви забули, що Господь казав: "Збудую ЦЕРКВУ Свою...", а не "ЦЕРКВИ Свої"? А чи знаєте ви, що таке принцип собоності?
От як дасте мені відповіді на ці запитання, тоді і поговоримо. А так, всі ваші аргументи, - не більше, ніж завчені фрази, які вам постійно надиктовуює ваше духовенство.
"Зрада на Харківському соборі", - капєц, всі зрадили одного святого-безгрішного Філарета... От Брути! Якби Церква керувалась одним єпископом, я б може і погодився з вашою тезою, але оскільки Церква керована Собором єпископів, то вони мають право висловлювати недовіру керуючому. Та і потім, а чому ви не згадуєте всіх інтриг навколо особи Філарета, які були розкриті ще до харківського собору? Чи ви думаєте, що проти нього ополчились лише за те, що він такий "класний"? Так пригадайте його співпрацю з КДБ, з комуністами (кум - Кравчук) і срозкажіть про це! Чого ж мовчите?
Щодо нашої благодійності, - це крок доброї волі.. УАПЦ взагалі майже нічого не робить і нічого, не окупанти. Ви не маєте права називати нас окупантами, бо серед нас всі - УКРАЇНЦІ, ми всі молимось за мир і спокій в нашій Батьківщині. Та і потім, а що ж буде, коли об'єднаємось? Одразу перестанемо бути окупантами? Станемо любими друзями? Не там ви ворогів шукаєте... Замість того, щоб шукати компромісів для співпраці зі своїми братами по вірі, ви лижитесь з УНІЯТАМИ, які є дійсними окупантами і представниками чужої країни. Чи може ви наївно вважаєте, що Рим відмовився від ідеї латинізації світу?
Відповісти
Ось так і викривляють Православ’я. Ви кажете про еліна і юдея? Про націоналізацію? Нема проблем. Хай Кіріл на цій підставі відмовиться від автокефалії РПЦ. Що? Не зробить цього? А-а-а. Ось вам і елін, і ось вам ваше москальське лукавство. Бо як для Вас - то автокефалію треба, а як для "забитих, дурних" українців - не можна.
Ви тут щось проварнякали про канони і соборність. Вам розказати, як РПЦ дотримується канонів? Яких хоче - таких дотримується, а яких не хоче - не дотримується. Якщо Ви дійсно московський піп - то знаєте це не гірше від мене.
Щодо харківського "собору" - слабо знаєте істрію. Бо Філарет не один лишився. Про Якова не забули? І справа тут зовсім не грішності чи праведності. Чомусь коли Філарет був в РПЦ - ви мовчали про грішність.
Так, серед вас є патріоти і благодійники. Це добре, але всі ви й далі в Московській Церкві. Вона через вас тут мутить. Хіба це не ясно? Крім того, ви нічого не зробили для об’єднання з УПЦ КП. Відмовляєтесь від всіляких кроків назустріч, повторюючи свої фарисейські мантри про "неканонічність" і "безблагодатність". Зрештою - ви самі себе назвали московським попом. Тому ви й окупант. Назвете себе українським священиком - тоді поговоримо про любих друзів.
Відповісти
P.S. Слова "Прикріплена мною стаття" говорять про те, що все, що написано вище висвітлено в одні з соц.мереж з додаванням посилання на вашу статтю.
Це для роз'яснення.
Відповісти
Істина церква завжди гонима.
Відповісти
Фото реально "ні в тин, ні у ворота...", хіба якщо тільки воно не передає істиної суті цієї статті. Тепер хочу звернутись до автора його ж словами: " із закликом маркувати проплачені публікації відповідним чином — словами «реклама» або «на правах реклами»"
Відповісти
Щодо маркера, - влучно. На ВолиньПості проти УПЦ заказуха заказухою поганяє.
Відповісти
Оскільки ти себе правдиво не називаєш, то я не можу визначити: він ти чи вона. Тож буде воно. Який піп, така його й молитва. Справжній виЙняток. Насамперед. навчися писати грамотно. По-друге, чиє б мичало. Де тільки твої появляться, одразу напади на Київський Патріархат. Щоб ти знало, Київський Патріархат ине може проводити таких досліджень, тож звинувачувати Його в заказусі, як ти пишеш, не можна. Це просто алогічно. Щодо Московського Патріархату. Так вас не зрозумієш. Офіційно ви УПЦ, а як до справи, то ми Московський Патріархат. Як кажуть у Почаєві: ходите только в московский патриархат і т. д..
Тепер щодо визнання. Вас не визнавали 141 рік. І, можливо, не визнали б і досі, якаби Цервкм теж не була позбавлена корупції. Ви заплатили за визнання соболиними шкірами. А тепер корчите із себе героїв?! За вашу позицію непідтримки української армії, підтримку війни на сході. не бажання об’єднуватися, щоби спільно протистояти українському ворогів, вас теж можуть "відшити". БЮр ви не хочете нести мир. Поїздки КП на Святу Землю довели, що світ із нами спілкується. І ці поїздки набагато частіші, ніж у вас. І без накруток у кілька разів, коли за рахунок обдурених людей летить половина таких як ти. Летить "нахаляву". І в Київському Патріархаті головне - спілкування з Богом. А Бог нас чує. Бо ми зла не несемо. Ми захищаємо свою землю, а не показушно молимося за неї. І те. що ми є - це благословення Боже. І не митрополиту Ніфонту, і не Кирюші нас не здолати. Бо нам тримає Бог. Тож якщо ти такий праведний. шукай у всьому позитив. шукай і ініціюй шляхи до об’єднання. Якщо ти подаси нам руку, ми теж подамо, і бомубу в неї не покладемо.
Відповісти
Останні новини
У Луцьку - День жалоби
31 липень, 2014, 09:37
Московський патріархат не гребує прихованою рекламою в інтернеті
31 липень, 2014, 08:59